BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ωριμάζει νέα αναστολή στους κανόνες για τη λήψη όλων των άμεσων

Τη συνέχιση των παρεκκλίσεων από τους κανόνες αιρεσιµότητας για τη λήψη των άµεσων ενισχύσεων όσον αφορά τις υποχρεώσεις αµειψισποράς (ΚΓΠΚ 7) και για τις µη παραγωγικές εκτάσεις (ΚΓΠΚ 8) ζητούν από την Κοµισιόν µε επιστολή τους κράτη-µέλη και για το 2024. Το αίτηµα αυτό, εφόσον ικανοποιηθεί, θα βολέψει αρκετά και τους Έλληνες παραγωγούς καθώς οι δύο αυτοί κανόνες είναι και ουσιαστικά οι πιο δύσκολοι στην υλοποίησή τους.

image001_52

Γιώργος Κοντονής

1
1

Πρόκειται για τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούν όλοι όσοι θέλουν να λαµβάνουν άµεσες ενισχύσεις (βασική, αναδιανεµητική, συνδεδεµένες κ.λπ), και η µη τήρησή τους οδηγεί σε αποκλεισµό. 

Συγκεκριµένα, η σχετική επιστολή  από την αντιπροσωπεία της Λετονίας (µε την υποστήριξη Τσεχίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Ουγγαρίας, Λιθουανίας, Πολωνίας και Ρουµανίας) αναφέρεται στην περίπλοκη κατάσταση στον γεωργικό τοµέα όπως την χαρακτηρίζει, που προκαλείται από διάφορους παράγοντες. «Ο αντίκτυπος των δυσµενών καιρικών συνθηκών επιδεινώνεται περαιτέρω από τις συνέπειες του συνεχιζόµενου πολέµου στην Ουκρανία που ξεκίνησε η Ρωσία, τις αυξανόµενες τιµές των πόρων, τη σπανιότητα πρώτων υλών και λιπασµάτων σε προσιτές τιµές και άλλες συνθήκες», λέει µεταξύ άλλων η επιστολή. 

Ως εκ τούτου ζητάνε τα κράτη-µέλη:

  1. Να δοθεί η επιλογή για εκτάσεις που δεσµεύονται για την εκπλήρωση του προτύπου ΚΓΠΚ 8 (Ελάχιστο µερίδιο γεωργικής έκτασης που προορίζεται για µη παραγωγικές εκτάσεις ή χαρακτηριστικά) να µπορέσουν να χρησιµοποιηθούν για βόσκηση ή παραγωγή ζωοτροφών το 2023, διασφαλίζοντας έτσι τη διαθεσιµότητα ζωοτροφών.
  2. Να παραχωρήσει δικαιώµατα στα κράτη µέλη για περαιτέρω εξουσιοδότηση το 2023 ώστε να επιτρέπεται στους αγρότες που θα δηλώσουν συµµετοχή σε eco-schemes που αφορούν µη παραγωγικές εκτάσεις (σ.σ στην περίπτωση της Ελλάδας αφορά τη δράση «Περιοχές οικολογικής εστίασης») να µπορέσουν να χρησιµοποιηθούν για βόσκηση ή παραγωγή ζωοτροφών το 2023, διατηρώντας όµως την επιλεξιµότητά τους για την πληρωµή των εν λόγω eco-schemes.
  3. Να παρέχει µεγαλύτερη ευελιξία στην προετοιµασία του εδάφους για καλλιέργειες κατά την περίοδο του φθινοπώρου και του χειµώνα του 2023/2024 κατά την εφαρµογή του προτύπου ΚΓΠΚ 6, Αφορά συγκεκριµένα τη δέσµευση «Ελάχιστη κάλυψη του εδάφους» όπου θα πρέπει τα αγροτεµάχια µε αρόσιµες καλλιέργειες να υπάρχει φυτική κάλυψη κατ’ ελάχιστο την περίοδο από τις 15/11 εκάστους έτους έως και τις 05/03 του επόµενου έτους. Στα αγροτεµάχια µονίµων καλλιεργειών µε κλίση πάνω από 10% θα πρέπει να υπάρχει φυτική κάλυψη κατ’ ελάχιστο την περίοδο από τις 15/11 εκάστου έτους έως και τις 05/03 του επόµενου έτους.
  4. Να επανεξετάσει και να προσαρµόσει την αναλογία των µόνιµων βοσκοτόπων το 2024 ώστε να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των αγροτών να επεκτείνουν τις εκτάσεις που χρησιµοποιούνται στην παραγωγή, κάτι που είναι απαραίτητο για την αύξηση του εισοδήµατος της αγοράς και την µερική αντιστάθµιση των ζηµιών που υπέστησαν το έτος αυτό.
  5. Να συνεχίσει να εφαρµόζει τις παρεκκλίσεις που καθορίζονται στον εκτελεστικό κανονισµό 2022/1317 της Επιτροπής το 2024:

  Αναγνωρίζοντας ότι οι εκτάσεις που χρησιµοποιούνται για την παραγωγή τροφίµων το 2023 και το 2024 πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου ΚΓΠΚ 7 (αµειψισπορά).

 Επιτρέποντας την καλλιέργεια για παραγωγή τροφίµων και επιτρέποντας τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε µη παραγωγικές εκτάσεις ή χαρακτηριστικά σύµφωνα µε το πρότυπο ΚΓΠΚ 7.

 

Πτώση της παραγωγής

Σύµφωνα µε την επιστολή το 2023, οι καιρικές συνθήκες σε όλη την Ευρώπη χαρακτηρίζονται πιο ξηρές από τις συνηθισµένες συνθήκες, επηρεάζοντας σηµαντικά τις καλλιέργειες σε πολλές περιοχές. Από τις αρχές Απριλίου έως τα µέσα Ιουνίου, παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα ξηρότερες συνθήκες, µε ανωµαλία βροχοπτώσεων άνω του -50% και κάτω σε σύγκριση µε τον µακροπρόθεσµο µέσο όρο από το 1991 έως το 2022.

Οι παρατεταµένες και εντεινόµενες συνθήκες ξηρασίας έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις περισσότερες καλλιέργειες και στην ανάπτυξή τους. Οι καλλιέργειες βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και, εποµένως η έλλειψη βροχοπτώσεων θα έχει ως αποτέλεσµα αξιοσηµείωτες απώλειες καλλιεργειών. Οι καλλιεργητές φρούτων και λαχανικών επηρεάζονται επίσης από συνθήκες ξηρασίας.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

05-07-2023 16:25Panagos

Ρε Πανάγο η τουαλέτα του αγροτικού τομέα κατάντησες. Οποιος νοιώθει την αναγκη να κάνει την ανάγκη του περνάει απο τα ποστ σου μια βόλτα. Κι εγω για ενα κατουρηματάκι πέρασα. Το ρίχνω και φεύγω. χαχαχαχαχαχ α ρε Πανάγο που μου ηθελες και μπίζνες τρομάρα σου. Γράψε τις μπούρδες σου κι ασε τις μπίζνες για αυτούς που αντέχουν.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά