BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Αλλαγές στο monitoring των άμεσων ζητά η Ελλάδα από ΕΕ προς αποφυγή ποινών

Η Ελλάδα μαζί με ακόμα 16 κράτη-μέλη κατέθεσε αίτημα στην Κομισιόν για αλλαγές στο σύστημα παρακολούθησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων (monitoring) στα πλαίσια των άμεσων ενισχύσεων και την αναθεώρηση της κατευθυντήριας γραμμής Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ΟΣΔΕ, ζητώντας μεταξύ άλλων το 2023 να θεωρηθεί ως δοκιμαστικό έτος και να μην υπάρξουν χρηματοδοτικές κυρώσεις εφόσον δεν υλοποιηθούν όσα ορίζει η ντιρεκτίβα της Ένωσης.

new_8

Γιώργος Κοντονής

2936
11

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που θα συζητηθεί στο συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, τα κράτη μέλη επίσης ζητάνε να υπάρχει ένα φίλτρο στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις με βάση το μέγεθος και τη δραστηριότητά τους, ώστε να μην γίνονται επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι ετησίως. Παράλληλα, θεωρούν πως παρά το γεγονός ότι τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα monitoring αυτό δεν μπόρεσε να υποκαταστήσει επαρκώς τους επιτόπιους ελέγχους, προκαλώντας γραφειοκρατικό «έμφραγμα» της διαχείρισης και λειτουργίας του συστήματος αγροτικών πληρωμών.

Αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει:

Το 2023 τέθηκε σε λειτουργία το Σύστημα Παρακολούθησης Εκτάσεων (AMS) σύμφωνα με το άρθρο 70 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 ως ένας από τους όρους της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Η εισαγωγή αυτού του συστήματος κατέστη δυνατή χάρη στην τεχνολογική πρόοδο και τη δωρεάν λειτουργική διαθεσιμότητα ενός νέου τύπου δορυφορικών δεδομένων από τα προγράμματα Copernicus και Galileo.

Το AMS παρακολουθεί και αξιολογεί δραστηριότητες σε γεωργικές εκτάσεις χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες με αυτοματοποιημένο τρόπο, χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό επιτρέπει τον έλεγχο της συμμόρφωσης του αιτούντος επιδότησης με τους όρους με τους οποίους έχει συμφωνήσει και θα πρέπει επίσης να επιτρέψει τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την απλοποίηση ολόκληρου του συστήματος ελέγχου.

Όσον αφορά την απλούστευση, ολόκληρο το σύστημα ελέγχου της ΚΑΠ άλλαξε σημαντικά με την υποχρεωτική εισαγωγή του AMS. Ένα από τα υποσχεμένα οφέλη του συστήματος ήταν η αντικατάσταση των επιτόπιων ελέγχων που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως και η μείωση της συνολικής επιβάρυνσης ελέγχου. Η εφαρμογή του AMS θα έπρεπε να έχει οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων μέσω της μείωσης του κόστους και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας στη διαδικασία ελέγχου των επιδοτήσεων της ΚΑΠ. Ωστόσο, η αναμενόμενη μείωση του αριθμού των ελέγχων και του συνολικού φόρτου ελέγχου δεν συνέβη το 2023. Αντίθετα, υπήρξε σημαντική αύξηση στον αριθμό των επιτόπιων ελέγχων πάνω από 10%, συμπεριλαμβανομένων των ανατεθέντων επιτόπιων ελέγχων σύμφωνα με το πεδίο αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων οργανισμών.

Για να αποφευχθεί η αύξηση των διοικητικών και οικονομικών κινδύνων, πρέπει να διευκρινιστεί η ερμηνεία και η τελική εφαρμογή του AMS, ιδίως η έκταση των δειγμάτων ελέγχου που αφορούν το επίπεδο ολόκληρης της εκμετάλλευσης.

Επιπλέον, οι τοπικές ιδιαιτερότητες και οι ιδιαιτερότητες του αγροκτήματος σχετικά με το μέγεθος και τη δομή της εκμετάλλευσης πρέπει να ληφθούν υπόψη για να αποφευχθούν οι πολλαπλοί και επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι των ίδιων αγροτών σε ένα δεδομένο έτος και πιθανώς κάθε χρόνο. Ομοίως, η επιλογή κινδύνου για μέτρα που εμπίπτουν στο AMS πρέπει να διευκρινιστεί (άρθρο 60 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116), στην περίπτωση αυτή η επέκταση αντιπροσωπεύει περαιτέρω αύξηση του πεδίου των ελέγχων σε σύγκριση με την αρχική προσδοκία .

Για να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή του νέου ελεγκτικού μηχανισμού που πληροί την αναμενόμενη ισορροπημένη προσέγγιση και με βάση τις προαναφερθείσες πληροφορίες οιΤσεχία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία και Σουηδία ζητούν από την Επιτροπή:

  • να αναθεωρήσει την κατευθυντήρια γραμμή της ΕΕ σχετικά με την Επισκόπηση της αξιολόγησης ποιότητας του ΟΣΔΕ το 2023
  • τη μείωση του δυσανάλογου φόρτου ελέγχου και
  • να συνεχιστούν οι συζητήσεις για να εξασφαλιστεί η αμοιβαία κατανόηση των διαδικασιών εφαρμογής του AMS.

Όσον αφορά τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της μη συμμόρφωσης με τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή της οδηγίας και την καθυστερημένη αποστολή των αποτελεσμάτων της σε επίπεδο κρατών μελών και κατανομής της ΚΑΠ στο πλαίσιο του τρέχοντος ΠΔΠ, οι Τσεχία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία , Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία και Σουηδία υπενθυμίζουν το αίτημα 27 κρατών μελών να θεωρήσουν το έτος 2023 δοκιμαστικό έτος χωρίς οικονομικές συνέπειες.

Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, 23 Ιανουαρίου 2024

 

Κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης

Η βελγική Προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της για το τρέχον εξάμηνο στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης για γεωργικά θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο, βάσει ενημέρωσης από την Επιτροπή.

 

Διάλογος στρατηγικής για το μέλλον της γεωργίας στην Ευρώπη

 

Με βάση ενημέρωση της Επιτροπής, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο κ. Šefčovič, το Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει δημόσια συζήτηση σχετικά με τον στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας στην Ευρώπη που ξεκίνησε η Επιτροπή.

 

  • Στρατηγικός διάλογος για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ

Επίσης, κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης, το Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό για ένα πλαίσιο παρακολούθησης για ανθεκτικά ευρωπαϊκά δάση.

  • Πλαίσιο παρακολούθησης για ανθεκτικά ευρωπαϊκά δάση (ενημερωτικό σημείωμα της Προεδρίας)
  • Πρόταση της Επιτροπής για ένα πλαίσιο παρακολούθησης των δασών

Ενημερωτικό γράφημα - Μια πιο δίκαιη και πιο οικολογική γεωργική πολιτική της ΕΕ που βασίζεται περισσότερο στις επιδόσεις

 

 

Διάφορα

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης τα εξής σημεία υπό τα «Διάφορα»:

  • κυρώσεις για εισαγόμενα από τη Ρωσία γεωργικά προϊόντα (λετονική αντιπροσωπία)
  • αυτόνομα εμπορικά μέτρα (κανονισμός ΑΤΜ) (πολωνική αντιπροσωπία)
  • εφαρμογή του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων (τσεχική αντιπροσωπία)
  • χημικά λιπάσματα RENURE (ολλανδική αντιπροσωπία)
  • ο ρόλος της ΚΓΠ στη διασφάλιση της παραγωγής τροφίμων υψηλής ποιότητας (αυστριακή αντιπροσωπία)
  • οδηγία για τους οικοτόπους και πληθυσμοί μεγάλων σαρκοφάγων (φινλανδική αντιπροσωπία)
  • πρωτοβουλία για την ανθεκτικότητα των υδάτων (πορτογαλική αντιπροσωπία)

 

 

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

23-01-2024 10:38ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

Εγέρθητοι των καναπέδων τα προβλήματα πνίγουν την χώρα. Αναλάβετε πρωτοβουλίες.....Τα χρήματα υπάρχουν ,μόνο για λίγους ......

Απάντηση

22-01-2024 21:15Πάτρα.

Καλησπέρα.παιδια.αλλο.σαιτ. Η.πορτες.της.πειραιος.ειναι. Ανοιχτές.για.ολο.το.κοσμο. Πάει.σιγα.σιγα.να.βγαλι.το.κοσμο. Τέλειος.απο.της.περουσιες.να.της. Δόσεις.στους.ξενους.και.μετα.θα. Δουλεύουμε.εμεις.στη.δικη.μας. Περιουσία.

Απάντηση

22-01-2024 15:07Θανος

Και είδη άρχισαν να μασάνε τα λογια τους μόνο που αποφασιστικές έξοδος τον τρακτέρ, τώρα σκέφτηκε για το 2023

Απάντηση

22-01-2024 15:03Θανος

Aφου είναι καλός φίλε μου τότε τι ψάχνεις να βρεις ψυφιζε εκεί και όλα θα στρώσουνε, άσε μας στο φτώχεια μας γιατί αυτοί είναι υπεύθυνοι για γάλατα για επιδοτήσεις για όλα, πάρτε τα τρακτερακια σας και στους δρόμους, μόνο με αγώνες θα επιβιώσουμε και για όσους δεν το ξέρουν κάθε φορά που αγωνιζομαστε φέρουμε και αποτελέσματα, πάντα,έξω όλοι και αφήστε τα παρακάλια να μας δώσουν πιο κάτω θα μας χαρίσουν. Δεν κάνω τον πολυξερω αλλά ι πειρα και το παρελθόν αυτό εδειξε

Απάντηση

22-01-2024 14:55eletheras boskis

Τη εγηνε δεν δούλεψε αυτή η παρακολούθηση ?

Απάντηση

22-01-2024 14:33Καλάβρυτα.

Εμείς.εδω.στα..καλαβρυτα.δεν. Φτάνει.που.εχουμε.τη.φτβχεια. Έχουμε.και.το.καιρο.ελπηζουμε. Στο.αυγενακη.θα.μας.βοηθηση. Ελπίζουμε.να.βοηθηση.το.πιο. Συντομότερο.δεν.το.πησυευο. Να.πεσο.εξο.ειναι.καλος. Υπουργός.

Απάντηση

22-01-2024 10:50paparumbas

......................τικ....................τοκ...............

Απάντηση

22-01-2024 10:47Πάτρα.

Καλημέρα.μην.περημενουμε. Να.δουμε.προκοπη.απο.Τη.Ν.Δ. Αυτό.το.κομα.ειναι.για.της. Επηχηρησης.εκει.εχει.ψωμι.. Απο.εμας.τους.αγροτοκτηνοτροφους. Τη.να.εισπραξι.εμεις.δεν.εχουμε. Ούτε.για.ψωμι..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

22-01-2024 09:13Κ.αχαια.

Καλημέρα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά