BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Με χαρακτήρα επείγοντος φτάνει στην Ευρωβουλή η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 11 Απριλίου την επείγουσα διαδικασία που του επιτρέπει να ψηφίσει στα τέλη Απριλίου βάσει επείγουσας διαδικασίας την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με την απάλειψη ορισμένων περιβαλλοντικών κανόνων μετά και τις δυναμικές κινητοποιήσεις του αγροτικού τομέα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

9f9704785d5b5396d1bed30228b5e6861a0020f8-1709048230-d286959b-960x640

473
2

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με ισχυρή πλειοψηφία (432 ψήφους υπέρ, 155 κατά, 13 αποχές) την προσφυγή στην ταχεία διαδικασία για την ψήφιση του κειμένου κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (22-25 Απριλίου), την τελευταία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Εγκατάλειψη της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, της διατήρησης μη παραγωγικών επιφανειών και των ελέγχων... Προς μεγάλη δυσαρέσκεια των οικολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα μέσα του Μαρτίου την άμβλυνση, έως και κατάργηση, μέρους των «πράσινων» κριτηρίων της νέας ΚΑΠ που εφαρμόστηκε από το 2023 για τους αγρότες.

Αυτές οι νομοθετικές αλλαγές, που ζητήθηκαν από τους 27 όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις από τα μέσα Ιανουαρίου, εγκρίθηκαν από τα κράτη-μέλη χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις στις 26 Μαρτίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το θέμα στο τέλος του Απριλίου, σύμφωνα με τη σημερινή έγκριση της επείγουσας διαδικασίας.

Τι προβλέπει το κείμενο που συμφωνήθηκε

Το κείμενο προβλέπει την καθολική κατάργηση της υποχρέωσης εφαρμογής αγρανάπαυσης ή διατήρησης μη παραγωγικών χαρακτηριστικών (φρακτών, δενδροστοιχιών, υγρότοπων...) στο τουλάχιστον 4% των αρόσιμων εδαφών. Μιας υποχρέωσης που περιλαμβανόταν στα «πράσινα» κριτήρια τα οποία θεωρήθηκαν ανεφάρμοστα από τις αγροτικές ενώσεις. 

Η υποχρέωση εναλλαγής των καλλιεργειών προβλέπεται να αντικατασταθεί από μία απλή «διαφοροποίηση», η υποχρέωση διατήρησης των χορτολιβαδικών εκτάσεων θα αμβλυνθεί, όπως και οι περίοδοι υποχρεωτικής κάλυψης των εδαφών.

Σε περίπτωση ακραίων μετεωρολογικών επεισοδίων, θα προβλέπονται εξαιρέσεις για να αποφευχθούν οι κυρώσεις - και οι καλλιέργειες έκτασης κάτω των 10 εκταρίων θα εξαιρούνται από τους ελέγχους που συνδέονται με την τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων.

Αντιδράσεις για τη διαδικασία

Η ομάδα των Πράσινων «καταδίκασε ως αβάσιμη και αντιδημοκρατική πρωτοβουλία την ταχεία διαδικασία που γελοιοποιεί τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως συννομοθέτη» και αυτό «χωρίς ανάλυση των επιπτώσεων».

«Όχι μόνο δεν θα επιλύσει το πραγματικό πρόβλημα των εισοδημάτων των αγροτών, αλλά θα βλάψει σοβαρά τους περιβαλλοντικούς στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς μεγάλη ικανοποίηση της αγροτοδιατροφικής βιομηχανίας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μπας Άικχουτ.

«Η κατάργηση των τελευταίων πράσινων μέτρων προστασίας θα ήταν δηλητηριασμένο δώρο στους αγρότες, καταδικάζοντάς τους να υφίστανται ακόμη περισσότερο τις επιπτώσεις της ξηρασίας, των πλημμυρών, του παγετού», δήλωσε η Σιζάν Νταλ της Greenpeace, που διαδήλωσε σήμερα μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ομοσπονδία της βιολογικής γεωργίας (Ifoam) και η διεθνής αγροτική οργάνωση Via Campesina διαμαρτυρήθηκαν επίσης για τη μεταρρύθμιση, που «αγνοεί τις ανησυχίες» για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής: 

Αυγενάκης: Οι μάσκες έπεσαν για Πράσινους, Σοσιαλιστές και Αριστερά - Αποδείχθηκε περίτρανα πόσο σημασία έχει η σύνθεση της Ευρωβουλής

Δήλωση του ΥπΑΑΤ για τη στάση των κομμάτων στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την αναθεώρηση της ΚΑΠ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα επείγουσα διαδικασία, που του επιτρέπει να ψηφίσει στο τέλος Απριλίου για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, με στόχο την απάλειψη ορισμένων περιβαλλοντικών κανόνων που προσθέτουν γραφειοκρατικά βάρη στους αγρότες και στην πράξη υπονομεύουν την απορρόφηση ενισχύσεων που η ίδια η ΕΕ έχει θεσπίσει. 

Πρόκειται για αιτήματα που είχαν θέσει το σύνολο των αγροτών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους, τα οποία μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαν υιοθετήσει η ομάδα των μεσογειακών χωρών EUMED-9, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει η ΝΔ, είχε εκδώσει ψήφισμα με το οποίο στήριζε και στις συγκεκριμένες αλλαγές αλλά και το σύνολο των 19 προτάσεων του ΥΠΑΑΤ. 

Δυστυχώς και σήμερα η ομάδα των Πρασίνων αντιδρώντας στις αλλαγές, καταδίκασε ως αβάσιμη και αντιδημοκρατική πρωτοβουλία την ταχεία διαδικασία που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο.

Κατά της διαδικασίας στράφηκε και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου ενώ οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να μην είναι παρόντες στην ψηφοφορία!

Η σημερινή εξέλιξη αποδεικνύει περίτρανα τη σημασία της σύνθεσης του ευρωκοινοβουλίου. Οι αγρότες πριν από δύο μήνες ξεσηκώθηκαν ζητώντας το αυτονόητο, επειδή διαπίστωσαν ότι η ΚΑΠ δεν ήταν λειτουργική και οδηγούσε με βίαιο και όχι ομαλό τρόπο στην πράσινη μετάβαση.

Η ΝΔ ενεργοποίησε την ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία ανήκει, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ακούγοντας τη φωνή των αγροτών εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο υιοθετούσε τις 19 αλλαγές που προωθούσε η κυβέρνηση. Αλήθεια τα υπόλοιπα κόμματα της χώρας μας τι έπραξαν; Απευθύνθηκαν στις ευρωομάδες που ανήκουν όπως τους κάλεσα να πράξουν δημοσίως και από το βήμα της Βουλής; Ή μήπως το ενδιαφέρον τους για τους Έλληνες και Ευρωπαίους αγρότες εξαντλείται στα όμορφα λόγια στήριξης στη διάρκεια των κινητοποιήσεων και στα ευχολόγια;

Η στάση τους στη σημερινή ψηφοφορία έδειξε ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των αγροτών και ποιος όχι. Οι μάσκες έπεσαν!

Παράλληλα, όμως, απέδειξε περίτρανα πόσο μεγάλη σημασία έχει η Ευρωβουλή να πλαισιώνεται από πρόσωπα που δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για τα συμφέροντα των πολιτών.

Είναι μια απόδειξη που θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας όλοι οι πολίτες, ιδιαίτερα οι αγρότες αφού οι αποφάσεις της ΕΕ καθορίζουν την καθημερινότητά τους, όταν στις  9 Ιουνίου πάμε στις κάλπες για ανάδειξη των αντιπροσώπων μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σήμερα, αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές, δεν είναι χαλαρή ψήφος, αλλά ψήφος που θα καθορίσει το μέλλον όλων των Ευρωπαίων πολιτών».

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

12-04-2024 00:16Αγρότης

Κάθε χρόνο το κονδύλι που δίνει η ΕΕ στον αγροτικό τομέα μειώνετε συνεχώς, ενώ τα έξοδα των αγροτών αυξάνονται συνεχώς, αυξάνονται τα καύσιμα, το ρεύμα, τα μεροκάματα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα κ.α,χωρις αύξηση των κονδυλίων δεν γίνετε τπτ, τα υπόλοιπα που μας λένε είναι παραμύθια.

Απάντηση

11-04-2024 22:18Πιτσικαμορτης

Το χέρι στην τσέπη θα το βάλει Η ΕΕ για τους αγρότες; η θα κάνουν πάλι αλχημείες παρτα από τον έναν και δωστα στον άλλον ενώ το ποσό που δίνουν παραμένει το ιδιο, αν δεν βάλουν το χέρι στην τσέπη για μια γενναία αύξηση του προϋπολογισμού δεν γίνετε τπτ, τα υπόλοιπα είναι λόγια για να κοροϊδεύουν τους αγρότες.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά