
«Ο διάλογος είναι κρίσιμος για το μέλλον της πολιτικής μας», δήλωσε, χαιρετίζοντας τη γενική συναίνεση ότι οι σύνεδροι βλέπουν το Όραμα για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα ως έναν «κοινό οδικό χάρτη για τη μελλοντική μας πολιτική, συμπεριλαμβανομένης μιας σαφούς αναγνώρισης της στρατηγικής σημασίας του τομέα», εντούτοις δεν άνοιξε τα χαρτιά του παρά τις εκκλήσεις των υπουργών Γεωργίας για το ισχυρό μπάτζετ ΚΑΠ, παραπέμποντας στις ανακοινώσεις της Κομισιόν για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στις 16 Ιουλίου.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην αίθουσα το πρωί της Δευτέρας είπε στους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ ότι είχε ακούσει την «έκκληση για τη σημασία των εδαφικών προσεγγίσεων, την οποία τονίζει επίσης το Όραμα», παραδεχόμενος ότι «οι προσεγγίσεις ενός μεγέθους για όλους δεν λειτουργούν και έχουμε ήδη βγει από αυτή τη λογική».
Αναγνώρισε επίσης την επιθυμία τους για ένα «ισχυρό και σαφώς διακριτό μοντέλο υλοποίησης για την ΚΑΠ και την ανάγκη για ανάλογη χρηματοδότηση για τη μελλοντική μας αγροτική πολιτική». Αναφερόμενος στα αιτήματα για μεγαλύτερη απλούστευση, αναφέρθηκε στο «ολοκληρωμένο» πακέτο απλούστευσης που στοχεύει στη σημαντική μείωση των διοικητικών βαρών για τους αγρότες και τις εθνικές αρχές για την εφαρμογή της ΚΑΠ ήδη σε αυτόν τον κύκλο πολιτικής», προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες της ΓΔ Γεωργίας εργάζονται για την «επίτευξη απλούστευσης σε άλλους τομείς πολιτικής, όπως η νομοθεσία για το περιβάλλον και την υγειονομική περίθαλψη», ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για «να καταστεί η υλοποίηση της ΚΑΠ απλούστερη για την επόμενη περίοδο».
Σχετικά με την ανανέωση των γενεών, επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει τη νέα της Στρατηγική «για την ενίσχυση των νέων και νέων αγροτών τον Σεπτέμβριο».
Ο Χάνσεν αναφέρθηκε στην επίτευξη ισορροπίας «μεταξύ και των τριών διαστάσεων της βιωσιμότητας», η οποία βρίσκεται «στην καρδιά του Οράματος». Υπενθύμισε στους Υπουργούς ότι είχαν ζητήσει «κατάλληλα κίνητρα για τους αγρότες για να προστατεύσουν το κλίμα και τη φύση μας», καθησυχάζοντάς τους ότι η νέα γεωργική πολιτική, η οποία διαμορφώνεται επί του παρόντος, θα «ενισχύσει τις προσεγγίσεις που βασίζονται σε κίνητρα», ενώ η μελλοντική «πυξίδα βιωσιμότητας» στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα βοηθήσει στην αξιοποίηση των ανταμοιβών του ιδιωτικού τομέα για τις υπηρεσίες οικοσυστήματος».
Την παραμονή της πρώτης συνάντησης της ομάδας εμπειρογνωμόνων, ήτοι την Τρίτη 27 Μαΐου, αναφέρθηκε επίσης στον «στρατηγικό ρόλο του κτηνοτροφικού τομέα». Το έργο για την κτηνοτροφία «θα λειτουργήσει προς ένα ανταγωνιστικό, ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον του τομέα». Κοιτώντας μπροστά, υποσχέθηκε να παράσχει περισσότερα «σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των διαφόρων πρωτοβουλιών που ανακοινώθηκαν στο Όραμα», λέγοντας ότι ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του Οράματος θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες, το οποίο θα «δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ανάπτυξη και δημοσίευση των βασικών πρωτοβουλιών και θα επισημάνει πότε τα ενδιαφερόμενα μέρη θα συμμετάσχουν στη διαδικασία».
Ο Χάνσεν χαρακτήρισε τη «συστημική υποστήριξη των αγροτικών περιοχών» ως «απαραίτητη για έναν ακμάζοντα γεωργικό τομέα», προσθέτοντας ότι το επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης για την ύπαιθρο θα «προωθήσει περαιτέρω το έργο μας για συνδεδεμένες, ισχυρότερες, ανθεκτικές και ευημερούσες αγροτικές περιοχές». Σημείωσε επίσης τις συστάσεις του Συμβουλίου για την αγροτική θωράκιση.
Ο επικεφαλής της Γεωργίας της ΕΕ υπενθύμισε το πρόσφατο συνέδριο του Οράματος που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 8 Μαΐου, το οποίο χαρακτήρισε ως «σημαντική στιγμή συνεργασίας με εσάς και τα ενδιαφερόμενα μέρη».
Συμπερασματικά, ο πολιτικός του ΕΛΚ δήλωσε ότι συνεχίζει τους «εντατικούς διαλόγους του με τους εκπροσώπους των αγροτών μας και άλλους σχετικούς φορείς», αναφερόμενος σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γεωργίας και Τροφίμων (EBAF) που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Ιουνίου. «Αυτό είναι παράδειγμα του νέου τρόπου εργασίας για το Όραμα, που βασίζεται σε περισσότερο και καλύτερο διάλογο και συνεργασία με όλους τους φορείς και τα ενδιαφερόμενα μέρη», δήλωσε, ενθαρρύνοντας τη συμβολή όλων των πλευρών, ώστε «να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε περαιτέρω τις διάφορες πρωτοβουλίες». «Θα εισακουστεί η έκκλησή σας για εξισορρόπηση των τριών διαστάσεων της βιωσιμότητας, σεβόμενοι τις εδαφικές ιδιαιτερότητες της γεωργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και συνεχίζοντας τον γόνιμο διάλογο μαζί σας», κατέληξε.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, οι Υπουργοί χαιρέτισαν σε γενικές γραμμές το έγγραφο του Οράματος ως οδικό χάρτη που καθορίζει τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής, αλλά εξέφρασαν ανησυχίες για την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο μετά το 2027.
Όσον αφορά τον σχεδιασμό της μελλοντικής ΚΑΠ, οι περισσότεροι αντιπρόσωποι ζήτησαν τη διατήρηση του σαφούς νομικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της κοινής διάστασης και της αυτοτελούς ταυτότητάς του, με βάση τη δομή των 2 πυλώνων και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ άμεσων πληρωμών και αγροτικής ανάπτυξης. Υποστηρίζουν έναν ισχυρό γεωργικό προϋπολογισμό, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, με επαρκείς οικονομικούς πόρους που να είναι ανάλογοι με τις απαιτήσεις που πρέπει να ανταποκριθεί ο τομέας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.
Η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε κατά της συμπερίληψης της ΚΑΠ στην έννοια του «ενιαίου ταμείου», καθώς αυτό θα προμήνυε την εθνικοποίηση της πολιτικής, με μεγαλύτερο περιθώριο εθνικής συγχρηματοδότησης κ.λπ. «κάτι που θα οδηγούσε σε ανισότητες», όπως το έθεσε ο Έλληνας υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας. Όσοι ήταν γύρω από το τραπέζι, ως επί το πλείστον, συμφώνησαν και με τη Γαλλίδα υπουργό Γεωργίας, Επισιτιστικής Ασφάλειας και Δασοκομίας, Annie Genevard, όταν είπε ότι ένας ειδικός προϋπολογισμός που να αντικατοπτρίζει τις κύριες προκλήσεις είναι η «απαραίτητη προϋπόθεση» οποιουδήποτε μελλοντικού πλαισίου πολιτικής.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, Ελλάδα και Ιταλία με την υποστήριξη αρκετών Κρατών Μελών ζήτησαν η ΚΑΠ, ως θεμελιώδες εργαλείο για τον αγροτικό τομέα, να συνεχίσει μετά το 2027 να συντελεί στη διατήρηση της ενιαίας αγοράς, στην επισιτιστική ασφάλεια, στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και στη στήριξη του εισοδήματος των γεωργών. Ζήτησαν η νέα ΚΑΠ να είναι ανεξάρτητη, με τη δομή δύο Πυλώνων και ισχυρή χρηματοδότηση για να διασφαλιστεί μια ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργία και κτηνοτροφία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Ένωσης.
Ο κ. Κέλλας, στη συζήτηση για το όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα, τόνισε ότι οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις δεν ανέδειξαν μόνο τις νέες ανάγκες και προτεραιότητες για την Ένωση, αλλά κατέδειξαν τη σημασία της επισιτιστικής ασφάλειας και κυριαρχίας της Ένωσης. Η ευρωπαϊκή παραγωγή τροφίμων πρέπει να θωρακιστεί και να ενισχυθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που απαιτούν ένα νέο, ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο.
Συμφώνησε με τις προτάσεις τις Ε. Επιτροπής για μείωση της γραφειοκρατίας για τους αγρότες και τις δημόσιες αρχές και τόνισε ότι «η μείωση των διοικητικών βαρών, η ενίσχυση της ευελιξίας και η απλοποίηση των διαδικασιών συνιστούν μια θεμελιώδη μεταρρυθμιστική τομή, που πλέον είναι επιβεβλημένη αν θέλουμε η ΚΑΠ να υπηρετεί πραγματικά τον παραγωγό και την αγροτική κοινότητα». Τέλος, ο κ. Κέλλας συναντήθηκε με τον Επίτροπο για την υγεία και την ευζωία των ζώων, κ. Olivér Várhelyi, και αντάλλαξαν απόψεις για τη νέα νομοθεσία για την ευζωία των ζώων κατά τη μεταφορά. Ο κ. Κέλλας τόνισε την ανάγκη αποφυγής της επιβολής ανεφάρμοστων και δυσανάλογων ρυθμίσεων, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για τη χρήση του εμβολιασμού στα ζώα, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να αποτελεί βασικό εργαλείο στη διαχείριση των ζωικών νοσημάτων.
Εν τω μεταξύ, ο Δανός υπουργός Jacob Jensen ήταν πολύ σαφής σχετικά με τις «ιδέες που κυκλοφορούν σχετικά με τα ανώτατα όρια και τα όρια στις άμεσες πληρωμές που δεν είναι καινούργια». Η θέση της Κοπεγχάγης δεν έχει αλλάξει, είπε, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε τέτοια μέτρα «πρέπει να αποτελούν εθνική απόφαση που λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές γεωργικές δομές σε κάθε κράτος μέλος».
Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του την 1η Ιουλίου, ο επερχόμενος Πρόεδρος του Συμβουλίου φαίνεται ότι θα είναι αυτός που θα κατευθύνει τη συζήτηση για τη μελλοντική ΚΑΠ και το ΠΔΠ, μόλις αποκαλυφθούν τα σχέδια στις 16 Ιουλίου.
Τα κράτη της Βαλτικής ηγούνται της προσπάθειας για μια ισχυρή ΚΑΠ: Τα τρία κράτη της Βαλτικής κατέθεσαν κοινή δήλωση σχετικά με την Ανακοίνωση για το μέλλον των γεωργικών και αγροδιατροφικών τομέων που υπογράφηκε από τους τρεις υπουργούς στη Ρίγα στις 11 Απριλίου. Στη δισέλιδη δήλωση (*9175/25), θίγουν μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα για την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, καθώς και την ανάγκη παροχής υποστήριξης στις αγροτικές περιοχές στην περιοχή των ανατολικών συνόρων, λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα ασφάλειας.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Λετονός υπουργός Armands Krauze κάλεσε την Επιτροπή να «λάβει υπόψη τον τρέχοντα γεωπολιτικό αντίκτυπο στην ανατολική παραμεθόρια περιοχή», η οποία διαδραματίζει βασικό ρόλο στην «ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ». Λόγω της «δυσμενούς κοινωνικοοικονομικής κατάστασης», ζήτησε ειδική οικονομική βοήθεια για αυτές τις αγροτικές παραμεθόριες περιοχές που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες αυτή τη στιγμή. Απαντώντας, ο Hansen συμφώνησε ότι το Όραμα είναι σαφές ότι «αυτές οι περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή». Επιπλέον, ο Υπουργός επέμεινε στην ανάγκη για μια «ισχυρή, αυτόνομη ΚΑΠ με δύο πυλώνες» για τον αγροδιατροφικό τομέα. Υποστήριξε επίσης την ολοκλήρωση της εξωτερικής σύγκλισης για να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού σε ολόκληρο το μπλοκ, διαθέτοντας «σημαντική χρηματοδότηση για τον 2ο πυλώνα» και θα ήθελε να δει μια «ισορροπημένη προσέγγιση» στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, βασισμένη σε μια «πολιτική βασισμένη σε κίνητρα». Κατά την παρέμβασή του, ο 54χρονος από το πολιτικό κόμμα της Ένωσης Αγροτών της Λετονίας θα ήθελε να δει μια μελλοντική πολιτική που θα είναι «απλούστερη, ευέλικτη και θα λαμβάνει υπόψη τις εθνικές και περιφερειακές ιδιαιτερότητες», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει σημαντική δουλειά για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού - τόσο σε κάθετο όσο και σε οριζόντιο επίπεδο».