BACK TO
TOP
Κοινοβουλευτικά

Αντιδράσεις παραγωγών Έβρου για συνδεδεμένη βάμβακος

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με τον εμπαιγμό – όπως αναφέρει – που υπέστησαν οι βαμβακοπαραγωγοί από την Κυβέρνηση στο θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

dimosxakis_3

4
0

Όπως είναι γνωστό οι βαμβακοπαραγωγοί του Έβρου υπέστησαν ολικές καταστροφές στις καλλιέργειές τους από τα σκουλήκια (πράσινο και ρόδινο) κι όχι μόνο.

Ο Υπουργός, μετά τη σύσκεψη της 21ης Ιανουαρίου, παρουσία εκπροσώπων των παραγωγών, φορέων τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είχε δεσμευτεί ότι όλοι θα έπαιρναν τη συνδεδεμένη, χωρίς να ισχύει το πλαφόν.

Στην πράξη αποδείχτηκε δυστυχώς η ασυνέπεια του Υπουργού, καθώς ορίστηκε κατά το δοκούν πλαφόν όπως στο Διδ/χο 54κιλά ανά στρέμμα, στο Σουφλί στα 66κ., στην Ορεστιάδα στα 70κ... και στην Αλεξ/πολη στα 88κ.

Το αποτέλεσμα ήταν πάνω από το 30% των βαμβακοπαραγωγών να μην έχουν πληρωθεί, να αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής και να είναι δύσκολη πλέον η επιβίωσή τους.

Προφανώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ εισήγαγε αυτόματα στο σύστημα πληρωμής την εισήγηση του ΕΛΓΑ για μείωση κατά 40% με 65%, ανάλογα την Επαρχία και την Τοπική Κοινότητα, του πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα που ισχύει στο Νομό.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό αν θα αποκαταστήσει την αδικία που βίωσαν όσοι βαμβακοπαραγωγοί έμειναν απλήρωτοι, αν θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους η συνδεδεμένη και με ποιο τρόπο.

Επίσης, για ποιο λόγο έχει αποκλειστεί ο Έβρος από τις De Minimis ενισχύσεις, ενώ έχουν καλυφθεί αντίστοιχες ζημιές σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, αν σκοπεύει το Υπουργείο  να χρησιμοποιήσει κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε για τις αποζημιώσεις των παραγωγών του Έβρου κι αν ναι ποια είναι αυτά.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση

«Η 28η Μαρτίου εξελίχθηκε σε μαύρη ημέρα για τους βαμβακοκαλλιεργητές του Έβρου, οι οποίοι υπέστησαν τη φετινή σεζόν ολική καταστροφή στις καλλιέργειές τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και κυρίως από τα σκουλήκια (πράσινο και ρόδινο) κι όχι μόνο.

Βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς κάποιοι απ’ αυτούς διαπίστωσαν ότι δεν είχε πιστωθεί στους λογαριασμούς τους η συνδεδεμένη ευρωπαϊκή ενίσχυση.

Δυστυχώς, γι’ αυτούς πίστεψαν στα όσα είχατε δηλώσει μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο σας στις 21 Ιανουαρίου, παρουσία εκπροσώπων παραγωγών, φορέων τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα πληρωθούν όλοι τη συνδεδεμένη, καθώς δεν θα ισχύει το πλαφόν…

Τελικά αποδείχτηκε ότι ίσχυε το πλαφόν… Στο Διδ/χο ήταν στα 54κ., στο Σουφλί στα 66κ., στην Ορεστιάδα στα 70κ. και στον Νότιο Έβρο στα 88κ.

Το αποτέλεσμα ήταν πάνω από το 30% των βαμβακοπαραγωγών να μην έχουν πληρωθεί, να αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής και να είναι δύσκολη πλέον η επιβίωσή τους.

Προφανώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ εισήγαγε αυτόματα στο σύστημα πληρωμής την εισήγηση του ΕΛΓΑ για μείωση κατά 40% με 65%, ανάλογα την Επαρχία και την Τοπική Κοινότητα, του πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα που ισχύει στο Νομό.

Οφείλατε όμως να ενημερώσετε εγκαίρως τους παραγωγούς και κυρίως να μην προβείτε σε διθυραμβικές δηλώσεις ότι θα πληρωθούν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί, με αποτέλεσμα να βρεθούν προ απροόπτου…

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

1.Με ποιο τρόπο θα αποκαταστήσετε την αδικία που βίωσαν όσοι βαμβακοπαραγωγοί έμειναν απλήρωτοι; Θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους η συνδεδεμένη και με ποιο τρόπο;
2. Για ποιο λόγο έχετε αποκλείσει τον Έβρο από τις De Minimis ενισχύσεις, ενώ έχετε καλύψει αντίστοιχες ζημιές σε όλη την Ελλάδα; Έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε για τις αποζημιώσεις των παραγωγών του Έβρου κι αν ναι ποια είναι αυτά

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία