BACK TO
TOP
Κοινοβουλευτικά

Έγκριση ενίσχυσης από το γενικό λογιστήριο εν αναμονή για Καλαμών

Μέτρο κρατικής οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς Καλαμών φέρεται να έχει καταθέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου ο υπουργός Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στην Βουλή.

olive2

76
1

Ερωτηθείς από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βαρεμένο σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να διευκολύνει την επιβαρημένη οικονομική κατάσταση των παραγωγών ελιών Καλαμών, με τον κ. Βαρεμένος να ασκεί εδώ κριτική στην κυβέρνηση ότι τους έχει εγκαταλείψει αβοήθητους και χωρίς στήριξη, ενώ είναι ένα εξαγώγιμο και δυναμικό εθνικό προϊόν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε πως «ήδη έχουμε ετοιμάσει μέτρο κρατικής οικονομικής ενίσχυσής τους, του οποίου η έγκριση (του αιτήματός μας) εκκρεμεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου θα κατατεθεί η νομοθετική πρωτοβουλία ενίσχυσης του ΕΛΓΑ, προκειμένου να μπορέσει ο Οργανισμός να επιταχύνει τις διαδικασίες και να προχωρήσει στην 100% αποζημίωση των παραγωγών που έχασαν φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τον Ιανό. Επιπλέον η ρύθμιση αυτή θα διευκολύνει και το να τους δοθεί άμεσα μια «γενναία» κατά τα λεγόμενα του κ.Βορίδη, προκαταβολή από τα μέσα Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα απόδοσης αυτών των αποζημιώσεων, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως «οι προκαταβολές στους πληγέντες θα ξεκινήσουν να δίνονται από τα μέσα και περί τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ το σύνολο των αποζημιώσεων θα δοθεί από τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου του 2021». Σημειώνοντας, ότι εάν «πηγαίναμε με την κανονική προβλεπόμενη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και δεν επισπεύσουμε τις διαδικασίες, η προκαταβολή θα ήταν σε ποσοστό 65% που θα δινόταν τον Ιούνιο του 2021, ενώ το υπόλοιπο 35% τον Δεκέμβριο του 2021».

Ο υπουργός Μάκης Βορίδης, ανέφερε ότι οι ζημιές από τον «Ιανό», οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ και αυτές επειδή είναι αδύνατον να τις πληρώσει ο ΕΛΓΑ με τον προϋπολογισμό του, γι' αυτό και στη νομοθετική πρωτοβουλία της Δευτέρας «ενδέχεται να υπάρξει μια ρύθμιση, όπου με άρτιο νομικά τρόπο και ο οποίος δεν δημιουργεί άλλα ζητήματα, θα προβλέπει την ενίσχυση του ΕΛΓΑ από το αποθεματικό και τον τακτικό προϋπολογισμό, όπως έχει εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ο υπουργός, επίσης, κάλεσε όσους έχουν υποστεί ζημίες που δεν εντάσσονται στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ , και αυτές αφορούν εγκαταστάσεις π.χ. στάβλους, αποθήκες και εξοπλισμό κ.λ.π, να εξατομικεύσουν τον φάκελό τους με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σε προγράμματα για να αποζημιωθούν.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: 

ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η πληρωμή γενναίας προκαταβολής  για τους πληγέντες αγρότες του «Ιανού»

 

 Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας τοποθέτησε χρονικά την έναρξη πληρωμής των προκαταβολών για τους πληγέντες αγρότες της θεομηνίας «Ιανός» ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεμένου κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

 Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα επιτρέψει στον ΕΛΓΑ να καταβάλει το 100% της αποζημίωσης προς τους παραγωγούς και να προχωρήσει στην πληρωμή μίας γενναίας προκαταβολής σε όσους αγρότες έχουν πληγεί από το φαινόμενο.

 Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε μάλιστα την επίσπευση και της διαδικασίας εξόφλησης των αποζημιώσεων την οποία όρισε στα τέλη Ιανουαρίου του 2021, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κανονική διαδικασία προέβλεπε την καταβολή του 65% των αποζημιώσεων τον Ιούνιο του 2021 και του υπόλοιπου 35% τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

 Αναφερόμενος στο συνολικό εκτιμώμενο κόστος ζημιών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο που προκάλεσε το πέρασμα του «Ιανού» από τη χώρα, ο Υπουργός δήλωσε ότι ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, τονίζοντας ότι θα ήταν αδύνατον να τις καλύψει ο ΕΛΓΑ από τον προϋπολογισμό του και ότι αυτό καθίσταται τώρα δυνατό χάρη στην ευαισθησία, την αμεσότητα και τις εντολές που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός για ενίσχυση του ΕΛΓΑ με έναν άρτια νομικό τρόπο.

 Ο κ. Βορίδης έκανε μάλιστα ξεχωριστή αναφορά σε εκείνους που έχουν υποστεί ζημιές σε εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό και οι οποίες δεν εντάσσονται στον μηχανισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει οι ίδιοι να προχωρήσουν σε εξατομικευμένες δηλώσεις οι οποίες να υποστηρίζονται από τα σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου να μπορέσουν στη συνέχεια να αποζημιωθούν.

 Σε ό,τι αφορά την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, η χορήγηση της οποίας προϋποθέτει από τους αγρότες την παράδοση μίας ελάχιστης ποσότητας του προϊόντος τους, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι για όσους έχουν υποστεί καταστροφές δεν θα ισχύσει αυτή η προϋπόθεση.

 Παράλληλα, απαντώντας σε αναφορά του κ. Βαρεμένου σχετικά με την ενίσχυση των παραγωγών της επιτραπέζιας ελιάς, ο Υπουργός επανέλαβε ότι έχει κατατεθεί σχετικό μέτρο οικονομικής ενίσχυσης το οποίο εκκρεμεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

 Εξάλλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλε η βουλευτής Β΄ Πειραιώς του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου σχετικά με τη δικαστική απόφαση που αφορά την απομάκρυνση 12 γεωπόνων εκτιμητών του ΕΛΓΑ η οποία ελήφθη έπειτα από νομικές ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης του Οργανισμού, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι η παρούσα διοίκηση δεσμεύεται και είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει τις δικαστικές αποφάσεις και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο επ’ αυτού.

Στο αίτημα της κ. Μανωλάκου να ανακληθεί από τον Υπουργό η συγκεκριμένη απόφαση, ο ίδιος απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τον ορισμό κακής διοικήσεως.

 Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αυξημένες ανάγκες του ΕΛΓΑ σε προσωπικό που έχουν προκύψει εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» ο κ. Βορίδης τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσληψη 157 προσώπων με σύμβαση διάρκειας οκτώ μηνών καθώς και η πρόσληψη 78 γεωτεχνικών με έκτακτη διαδικασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιπρόσθετες ανάγκες στα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ. Προανήγγειλε μάλιστα, ότι στη νομοθεσία που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα και σχετίζεται με τον «Ιανό» θα περιλαμβάνονται και τα ζητήματα ρύθμισης των υπερωριών και των αμοιβών όσων απασχολήθησαν επιπροσθέτως σε εκτιμήσεις και συνέδραμαν ουσιαστικά στην προσπάθεια την οποία κάνει ο ΕΛΓΑ. Πρόσθεσε δε, ότι για την αντιμετώπιση των αναγκών λόγω του «Ιανού» έχει ήδη κινηθεί και διαδικασία πρόσληψης πέντε ατόμων συγκεκριμένων ειδικοτήτων η οποία αφορά δύο άτομα Πληροφορικής και τρία άτομα Διοικητικού - Οικονομικού για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών του οργανισμού.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-10-2020 16:05Μαριος

ΕΜΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΑΣΕ Ο ΙΑΝΟΣ ΑΛΑ Ο ΙΑΣΟΝΑΣ ΛΕΦΤΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ 2024? ΑΣ ΣΦΙΧΤΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ Κ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία