BACK TO
TOP
Κοινοβουλευτικά

Ψήφιση τροπολογίας ΕΛΓΑ για Ιανό, προσεχώς η προκαταβολή

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται την Τρίτη 20 Οκτωβρίου η τροπολογία με την οποία τροποποιείται ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των αγροτών που έχουν πληγεί από τη θεομηνία «Ιανός».

4822663

94
1

Με την εν λόγω μεταρρύθμιση (η τροπολογία είναι διαθέσιμη εδώ) οι αγρότες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Ζακύνθου, Λευκάδας, Ηλείας, Αχαΐας,  Κορινθίας και Ευρυτανίας που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το διάστημα 17 με 20 Σεπτεμβρίου, αποζημιώνονται στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας του φυτικού και ζωικού τους κεφαλαίου. Μετά την ψήφισή της θα ξεκινήσει σταδιακά η διαδικασία πίστωσης μίας γενναίας προκαταβολής στους λογαριασμούς των πληγέντων αγροτών, όπως έχει εξαγγείλει ο κ. Βορίδης από τη Βουλή, ενώ μέσα στον Ιανουάριο του 2021 θα προχωρήσει ο οργανισμός στην εξόφληση. Οι πρώτες εκτιμήσεις αποτιμούσαν την καταστροφή που θα καλύψει ο ΕΛΓΑ στα 100 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου: Κύρωση της από 24.9.2020 τροποποίησης της από 26.7.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» (ALEXANDER S. ONASSIS PUBLIC BENEFIT FOUNDATION)», που εδρεύει στο VADUZ του LIECHTENSTEIN, και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ν.Π.Ι.Δ.), επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις

Με την εν λόγω τροπολογία αντιμετωπίζονται και  ζητήματα ρύθμισης των υπερωριών και των αμοιβών όσων απασχολήθηκαν επιπροσθέτως σε εκτιμήσεις και συνέδραμαν ουσιαστικά στην προσπάθεια την οποία κάνει ο ΕΛΓΑ.

Τέλος, προβλέπεται και η παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου 2021 της θητείας των τακτικών και αναπληρωματικών μελών των Διοικητικών και Εποπτικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αναγκαστικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων Αναγκαστικών Συνεταιρισμών καθώς και η δυνατότητά τους να διενεργήσουν, έως την παραπάνω ημερομηνία, τακτικές γενικές συνελεύσεις.

Διχαστική η τροπολογία
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ασκείται κριτική που θέλει την τροοπολογία να διαμορφώνει ένα καθεστώς που αδικεί μερίδα των αγροτών οι οποίοι αν και επλήγησαν από άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αποζημιωθούν στο 80%. Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν τομεάρχης Αγροτικών του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, υποστηρίζει ότι από εδώ και στο εξής, ενώ οι αγρότες χρεώνονται τα ίδια ασφάλιστρα, οι πληττόμενοι παραγωγοί της Θεσσαλίας θα αποζημιωθούν στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, και ορθώς, ενώ οι πληττόμενοι παραγωγοί των υπόλοιπων περιοχών της χώρας θα συνεχίζουν να αποζημιώνονται σε ποσοστό 80% της ασφαλιζόμενης αξίας.

"Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν άμεσα προκαταβολή της αποζημίωσης οι πληγέντες από τον ΙΑΝΟ αγρότες, και ορθώς, και να μην ισχύει το ίδιο για όλους τους άλλους πληττόμενους αγρότες" αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου που κοινοποίησε το γραφείο του κ. Αραχωβίτη.

"Ωστόσο, οι προβλέψεις της Τροπολογίας για τον ΕΛΓΑ δεν δημιουργεί μόνο πληττόμενους αγρότες δυο ταχυτήτων, αλλά στερεί από τον ΕΛΓΑ αναγκαίους πόρους και την προβλεπόμενη χρηματοδότηση από το 2011.

Στην χτεσινή μου τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισα ότι:

  1. Τα μέτρα πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και όχι να δημιουργούν πληττόμενους αγρότες και εργαζόμενους δυο ταχυτήτων.
  2. Τώρα που η χώρα είναι εκτός μνημονίων και διαθέτει το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, πρέπει να καταβληθούν στον ΕΛΓΑ οι προβλεπόμενες κρατικές επιχορηγήσεις για όλα τα προηγούμενα έτη από το 2011.
  3. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στην τροπολογία για τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ που μετά από πολλά χρόνια στον Οργανισμό, θα βρεθούν εκτός αυτού.

Τέλος τόνισα: «νομοθετείτε πρόχειρα, νομοθετείτε στο πόδι και νομοθετείτε στη λογική του “βλέποντας και κάνοντας”».

Η βιασύνη δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για την προχειρότητα και την εγκαθίδρυση της διάκρισης μεταξύ των πολιτών σε δυο κατηγορίες στις θεσμικές ρυθμίσεις του Κράτους. Για τους πιο πάνω λόγους, δεν καταψηφίσαμε την τροπολογία αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συναινέσουμε στον διχασμό των αγροτών." αναφέρει η ανακοίνωση του πρώην υπουργού. 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

21-10-2020 16:05Αργύρης

Γνωρίζετε πότε θα μπουν τα χρήματα που έχουν πληγεί από το Ιανό

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία