BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Ο συνεταιρισμός ΘΕΣΓΗ ξεκινά Ομάδα Παραγωγής σκόρδου

Στη σύσταση νέας ομάδας παραγωγών που θα ασχοληθούν με την καλλιέργεια σκόρδου προχώρησε ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας με διακριτικό τίτλο ΘΕΣΓΗ, όπως αποκάλυψε στην Agrenda ο πρόεδρος του Παναγιώτης Καλφούντζος.

Ο συνεταιρισμός ΘΕΣΓΗ ξεκινά Ομάδα Παραγωγής σκόρδου

3
1

Αποτελείται από 10 παραγωγούς, όπου ο καθένας θα διαθέσει περί τα 10 στρέμματα. Προέρχονται δε από την περιοχή του Πλατύκαμπου που διατηρεί μακρά παράδοση στο σκόρδο. Όπως λέει πρόκειται για μια δυναμική καλλιέργεια, καθώς η εγχώρια ζήτηση του προϊόντος είναι μεγάλη και καλύπτεται στη συντριπτική της πλειοψηφία με εισαγωγές κυρίως από την Κίνα.

Ωστόσο, επισημαίνει είναι μια αρκετά δαπανηρή καλλιέργεια, κυρίως λόγω του σπόρου. Ο Συνεταιρισμός, αναφέρει ο Παναγιώτης Καλφούντζος προνόησε και αγόρασε τον σπόρο νωρίς –πριν τον Μάρτιο που γίνεται η φύτευση- πετυχαίνοντας πολύ καλή τιμή στα 200 ευρώ τον τόνο. Το κόστος παραγωγής για το κάθε στρέμμα της νέας καλλιέργειας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 800-1.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στο μέλλον του Συνεταιρισμού, ο πρόεδρός του, τόνισε ότι υπάρχουν σχέδια και για καλλιέργεια οσπρίων αλλά και αρωματικών φυτών. Όμως για να υπάρχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα τα βήματα πρέπει να γίνονται ένα ένα.

Ανταλλαγή μερίδων
Στο μεταξύ, σε ανταλλαγή μερίδων μέχρι ποσοστού 3%, σύμφωνα με το καταστατικό προχώρησαν οι δύο συνεταιρισμοί ΘΕΣγάλα και ΘΕΣΓΗ με τον πρώτο να προμηθεύεται από το δεύτερο τις απαραίτητες ζωοτροφές (κριθάρι και καλαμπόκι), ακολουθώντας το ρητό η ισχύς εν τη ενώσει. Την ίδια ώρασε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται οι εργασίες του ΘΕΣγάλα που πλέον τα μέλη του έχουν φτάσει τους 102 παραγωγούς -από 90 που πέρυσι- και οι συνεργαζόμενες φάρμες τις 58 (από 50). Η ημερήσια συλλογή γάλακτος φτάνει πλέον τους 120 τόνους από περίπου 105 τόνους που ήταν την ίδια περίοδο πέρυσι και ο φετινός τζίρος θα φτάσει τα 27 εκατ. ευρώ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

09-10-2014 08:36ermis

εαν αποφασησω να παραξω και εγω θα εχω προσβαση ?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία