
Για επωφελή συζήτηση και μελλοντική στενή συνεργασία έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τρίτης 17 Φεβρουαρίου με τον Σπύρο Μάμαλη, πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ (εκπροσωπεί 30.000 γεωτεχνικούς).
Αναφορικά με το ζήτημα των βοσκοτόπων, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι εδώ και ένα χρόνο ο ΓΕΩΤΕΕ είχε συστήσει επιτροπή γνωμοδότησης, τα αποτελέσματα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν κατά μεγάλο μέρος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τη στοιχειοθέτηση της πρότασής του σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των βοσκοτόπων. Μάλιστα, όπως ανέφερε, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του ΓΕΩΤΕΕ, του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και των Περιφερειών προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο μιας οριστικής και ολοκληρωμένης πρότασης.
Από τη πλευρά του ο κ. Μάμαλης υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται στο ΓΕΩΤΕΕ η ευκαιρία να συνεργαστεί τόσο στενά με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η παραχώρηση ειδικού χώρου για τα στελέχη του είναι αντιπροσωπευτική της διάθεσης του κ. Αποστόλου να δώσει στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας την ευκαιρία που του αξίζει να συνδράμει στη παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και μάλιστα με ρόλο πρωταγωνιστή. «Είναι γεγονός ότι όλοι έχουν πλέον στραμμένα τα μάτια τους στο πρωτογενή τομέα παραγωγής», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι το ΓΕΩΤΕΕ στην επόμενη συνάντησή του με τον κ .Αποστόλου υποσχέθηκε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς τη κατεύθυνση της ανασυγκρότησής του τομέα και όπως τόνισε εφεξής θα έχει συγκεκριμένο ρόλο που θα φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο κ. Νικόλαος Μπόκαρης , πρόεδρος των Δασολόγων του ΓΕΩΤΕΕ ο οποίος δήλωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συμβολή του δασικού τομέα στη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στη βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών. Από αμφότερες τις πλευρές αναγνωρίστηκε η ανάγκη για την αναδιοργάνωση της λειτουργίας του δασικού τομέα και της σύνδεσής της με τον παραγωγική διαδικασία, γεγονός που θα βελτιώσει τις συνθήκες λειτουργίας ολόκληρης της αγροτικής παραγωγής της χώρας.
Η ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ για τη συνάντηση
Σε πνεύμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Προέδρου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) Σπυρίδωνα Μάμαλη, με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου, την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι θέσεις του Επιμελητηρίου για θέματα του πρωτογενή τομέα της οικονομίας όπως είναι η εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π., η επιστημονική στήριξη της κτηνοτροφίας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ζωικών προϊόντων και οι βοσκήσιμες γαίες - βοσκότοποι. Συγκεκριμένα, για το θέμα των βοσκήσιμων γαιών και των βοσκοτόπων το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έχει λεπτομερές και τεκμηριωμένο πόρισμα από την ειδική Ομάδα Εργασίας που είχε συστήσει το 2013.
Επιπλέον, στη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα που απασχολούν άμεσα τους γεωτεχνικούς, όπως είναι οι αλλαγές που προκλήθηκαν στο γεωτεχνικό επάγγελμα από τους μνημονιακούς νόμους, θέματα λειτουργίας του Επιμελητηρίου, η διάρθρωση και στελέχωση των γεωτεχνικών υπηρεσιών, η παρουσία των γεωτεχνικών δίπλα στην παραγωγική διαδικασία, η πρακτική άσκηση των γεωτεχνικών, η νομοθετική παρέμβαση για τη διευθέτηση του προβλήματος των γεωτεχνικών του ΕΛΓΑ, η εφαρμογή του ΟΣΔΕ και ο ρόλος των Γεωτεχνικών μέσα από τις προβλέψεις του νέου Π.Α.Α..
Η πρώτη αυτή συνάντηση του Προέδρου και του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέδειξε τη συναντίληψη που υπάρχει στα κρίσιμα θέματα του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και αποτελεί την αφετηρία μιας νέα αρχής στις σχέσεις του Γεωτεχνικού κόσμου με το Υπουργείο, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και με την συμβολική κίνηση εκ μέρους του Υπουργού να παραχωρήσει στο Επιμελητήριο ειδικό χώρο στο Υπουργείο. Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ως θεσμοθετημένος Σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενή τομέα της οικονομίας, θα σταθεί δίπλα σε κάθε θετική και δημιουργική προσπάθεια με στόχο την εφαρμογή μιας αειφόρου και αναπτυξιακής αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας.