Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Λύση από το Μαξίμου ζητούν τώρα οι κτηνοτρόφοι

Λύση από τον πρωθυπουργό - στο θέμα της μεγάλης μείωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος - ζήτησαν οι κτηνοτρόφοι που διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Φωνάζοντας συνθήματα «Πρωθυπουργέ δώσε λύση τώρα», «Σώσε τη Φέτα, Χανόμαστε», οι κτηνοτρόφοι έχυσαν γάλα στους δρόμους καταγγέλλοντας παράλληλα τις γαλακτοβιομηχανίες για πρακτικές κατά της βιωσιμότητας του κλάδου.

Λύση από το Μαξίμου ζητούν τώρα οι κτηνοτρόφοι

6
0

Από τα πυρά των κτηνοτρόφων δεν ξέφυγε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος κατηγορήθηκε για αδιαφορία και ανικανότητα ενώ με συνθήματα ζητήθηκε η παραίτησή του. 

Μεταξύ των αιτημάτων των κτηνοτρόφων ήταν να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα της αγοράς. Με ισοζύγια σε ΠΟΠ και μη προϊόντα ενώ ζήτησαν για ακόμα μια φορά την συμμετοχή τους στο ΔΣ του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Αν και για ακόμα μια φορά η κινητοποίηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό διαδηλωτών (γεγονός που αποδόθηκε στο κακό timing μιας και είναι σε εξέλιξη τα αλώνια) οι κτηνοτρόφοι της ΠΕΚ και του ΣΕΚ κατάφεραν να βρεθούν στο ίδιο σημείο μετά τις διαφωνίες για την πρόταση που πρέπει να κατατεθεί για την Διεπαγγελματική της φέτας. Στην διαμαρτυρία συμμετείχε επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων νομού Λάρισας, Νίκος Παλάσκας και κτηνοτρόφοι από συλλόγους της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Μάλιστα ο Νίκος Παλάσκας κατηγόρησε το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης  για κωλυσιεργία στο θέμα της Διεπαγγελματικής σημειώνοντας πως «ενώ τα έχουμε βρει ΠΕΚ και ΣΕΚ υπάρχει μια καθυστέρηση που δεν μπορούμε να αναληφθούμε».

Από το συλλαλητήριο δεν έλειψαν και οι εντάσεις αφού όταν ήρθε η στιγμή αντιπροσωπία των κτηνοτρόφων να παραδώσει το σχετικό ψήφισμα στην υφυπουργό Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης  Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά εκτός του ότι αυτή απουσίαζε δεν τους ζητήθηκα να εισέλθει στο κτίριο 5μελής επιτροπή και όχι 15μελής όπως είχαν ζητήσει οι κτηνοτρόφοι. Τελικά η λύση βρέθηκε κάπου στη μέση και το ψήφισμα παραδόθηκε από 10μελλη επιτροπή.

 

Το ψήφισμα

Σήμερα Πέμπτη 31 Μαΐου οι συγκεντρωμένοι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε την ανυπαρξία Κυβερνητικής πολιτικής η οποία μας έχει φέρει στο χείλος της καταστροφής.

Καταγγέλλουμε, επίσης, τις εναρμονισμένες πρακτικές των Γαλακτοβιομηχάνων και Τυροκόμων, με τη μονομερή και εκβιαστική πτώση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα που οδηγούν τον κλάδο στην καταστροφή, επιστρέφοντας μας σε μέρες του 1994.


Ζητάμε:

1. Έλεγχο της αγοράς γάλακτος από τον καταναλωτή με ισοζύγια σε Π.Ο.Π. και μη Π.Ο.Π. προϊόντα.

2. Ανεξαρτητοποίηση του ΕΛΟΓΑΚ με συμμετοχή κτηνοτρόφων και τυροκόμων  στο Δ.Σ. και όχι με Δημόσιους Υπαλλήλους, όπως θέλει να νομοθετήσει το ΥΠΑΑΤ.

3. Όσες γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομεία εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα να μην παράγουν Π.Ο.Π. προϊόντα και δη φέτα.

4. Αύξηση των προστίμων στους παρανομούντες με ποσοστό επί του τζίρου σε όσους κάνουν παραβάσεις σε Π.Ο.Π. προϊόντα και σε περίπτωση επανάληψης κλείσιμο του τυροκομείου ή της γαλακτοβιομηχανίας.

5. Έγκριση άμεσα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Φέτας (ΕΔΟΦ), από το ΥΠΑΑΤ.


6. Τοποθέτηση GPS και θέσπιση ηλεκτρονικού τιμολογίου σε όλα τα οχήματα μεταφοράς γάλακτος.

7. Προσλήψεις από το ΥΠΑΑΤ τόσο στον ΕΛΟΓΑΚ όσο και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών (ΔΑΟΚ).

8. Άμεση κατανομή de minimis σε όλους τους παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος για την ραγδαία μείωση της τιμής όπως από την Ε.Ε. για στρεβλώσεις της αγοράς.

Για εμάς είναι πλέον Θέμα Επιβίωσης.

Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον κύριο Πρωθυπουργό με την επόμενη επίσκεψη του στη Θεσ/κη, για να μπορέσουμε έστω και τώρα να σώσουμε τον κλάδο της Αιγοπροβατοτροφείας και συγχρόνως τον λευκό χρυσό της Ελλάδας, τη Φέτα μας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡ. ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία