BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Με τα τρακτέρ σε Πλατύκαμπο, Φάρσαλα και Καρδίτσα τα πρώτα μπλόκα  

Μπλόκο με τη συμμετοχή 200 περίπου τρακτέρ έστησαν στο νέο οδικό άξονα Ε-65, οι αγρότες από το Νομό Καρδίτσας.

agrotes_galini_twraNEW

29
0

Το μπλόκο που στήθηκε απο νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στο ύψος των κυκλικών κόμβων («Δέλτα») και οργανώθηκε από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ενωτική τους Ομοσπονδία, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στη δυναμική κινητοποίηση που προχωρούν οι αγρότες της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας για τα φλέγοντα θέματα, με κυρίαρχα εκείνα των ανοιχτών- χαμηλών τιμών στο βαμβάκι (και τα υπόλοιπα προϊόντα) και του κόστους παραγωγής.
Εν τω μεταξύ με συμβολική κατάληψη 65 τρακτέρ πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πλατεία Δημαρχείου στα Φάρσαλα συλλαλητήριο,  στο πλαίσιο των αγροτικών κοινοποιήσεων, που είχε εξαγγείλει η ΕΟΑΣΝΛ, σε συνεργασία με τους αγροτικούς συλλόγους και με την συμμετοχή αγροτών της επαρχίας Φαρσάλων.

 Ακολούθησαν ομιλίες από τον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Κατωχωρίου κ. Σωκράτη Αλειφτήρα, ο οποίος αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών, όπως η τιμή των προϊόντων, το κόστος παραγωγής και το ακατάσχετο των λογαριασμών, ενώ έκανε λόγο για την συσπείρωση φέτος των αγροτών λόγω της άκαρπης συνάντησης με το υπουργείο. Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα αγροτών της Επαρχίας Φαρσάλων κ. Μιχ. Τράντος ο οποίος τόνισε στην ομιλία οτι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο αγρότης είναι ανυπέρβλητα και απαγορευτικά για την συνέχιση του επαγγέλματος κάνοντας αναφορά στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τους δασικούς χάρτες. Κλείνοντας την σειρά των ομιλιών ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Ρίζος Μαρούδας, χαιρέτισε το σημερινό συλλαλητήριο στα Φάρσαλα μιλώντας για τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, όπως η φορολογία, οι χαμηλές και ανοιχτές τιμές οι ασφαλιστικές εισφορές, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, το υψηλό κόστος παραγωγής και η διεπαγγελματική βάμβακος όπου κάνουν κουμάντο οι εκκοκκιστές παρά οι αγρότες, ενώ μίλησε για άκαρπη συνάντηση με τον Υπουργό, τονίζοντας οτι η δύναμη μας είναι τα τρακτέρ.


Πηγή: ifarsala.gr

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:



Μπλόκα σε τρία διαφορετικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου (στον Ε-65 στην Καρδίτσα στο Δέλτα, στον κόμβο Πλατυκάμπου και στην πλατεία των Φαρσάλων) στήνουν την Δευτέρα 17 Δεκέμβρη οι αγρότες της Θεσσαλίας, σύμφωνα με όσα έκαναν γνωστά μετά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα και την συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης - ζητώντας παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην τιμολόγηση ορισμένων προϊόντων τους και καλύτερη φορολογική μεταχείριση.

Σύμφωνα με τους αγρότες που βγαίνουν από σήμερα στους δρόμους τα τρία σημεία όπου θα στηθούν τα μπλόκα, αποτελούν και μία πρόβα- τζενεράλε για τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν – σύμφωνα με τα λεγόμενά τους - τον Γενάρη σε όλη την.

Στο πλαίσιο των αιτημάτων τους οι αγρότες πέρα από τις ανοιχτές τιμές σε βαμβάκι, σιτηρά, φρούτα, γάλα, βάζουν και το θέμα της φορολογίας, του κόστους παραγωγής και του αγροτικού πετρελαίου, του ακατάσχετου των λογαριασμών τους και της αναμόρφωσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Σε σημερινές δηλώσεις του στο Agronews ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας, που είχε συμμετάσχει στην συνάντηση με τον υπoυργό στην Αθήνα ανέφερε: «από όσα φάνηκαν από τη συνάντηση που είχαμε με τον τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την προηγούμενη Παρασκευή στην Αθήνα, υπάρχουν περιθώρια από την κυβέρνηση και για τη μείωση του κόστους παραγωγής και για κάλυψη χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα (βαμβάκι κ.α.). Ωστόσο αυτό που λέμε στους συναδέλφους μας είναι ότι χρειάζεται αγώνας και κινητοποιήσεις, ώστε αυτά να γίνουν πράξη. Σήμερα βγαίνουμε με τα τρακτέρ σε τρεία σημεία της Θεσσαλίας. Στον Ε-65 μάλιστα θα στηθεί το πρώτο μπλόκο. Από κει και πέρα θα συζητήσουμε για την συνέχεια του αγώνα».

 

Απαντήσεις Αραχωβίτη σε 18 αιτήματα της Πανελλαδικής Μπλόκων

 Μετά τη συζήτηση, που έγινε στις 14 Δεκεμβρίου, με το Συντονιστικό της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης απέστειλε επιστολή στο όργανο των αγροτών απατώντας στα αιτήματά τους.

Αναλυτικά η επιστολή Αραχωβίτη αναφέρει τα εξής:

 

1 | Ανοιχτές και μειωμένες τιμές στο βαμβάκι

Έχουμε προγραμματισμένη συνάντηση με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος την επόμενη εβδομάδα. Βασικός σκοπός της Διεπαγγελματικής είναι η εποπτεία της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτική αναγραφή τιμών παράδοσης και τιμολόγησης στον παραγωγό στην πύλη του εκκοκκιστηρίου. Αν η οργάνωση δεν μπορεί να επιτελέσει τον σκοπό της, το ΥΠΑΑΤ θα επανεξετάσει τη λειτουργία της. Σημειώνεται ότι στην οργάνωση εκπροσωπούνται τα δύο μέρη (παραγωγοί και μεταποιητές), με πλειοψηφία (51%) των παραγωγών. Το φαινόμενο της πρακτικής των «ανοιχτών τιμών» είναι μη αποδεκτό.

2 | Πετρέλαιο κίνησης

Βασικό σημείο της στρατηγικής μας είναι η προσπάθεια που έχουμε ήδη ξεκινήσει για τη μείωση του κόστους παραγωγής στο χωράφι, με συνδυασμό μέτρων. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προβούμε σε συγκεκριμένες κινήσεις, καθότι στα πλαίσια της ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας προβλέπουμε ότι θα υπάρχει περιθώριο για τέτοιου είδους μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των Ελλήνων αγροτών.

3 | Ετήσιο ακατάσχετο

Ακατάσχετο υφίσταται και για τους λογαριασμούς των αγροτών, όπως όλων, έως 1.250 ευρώ για κάθε μήνα. Αντιλαμβανόμενοι ότι η καταβολή των επιδοτήσεων για τον αγρότη είναι εντοπισμένη χρονικά, επεξεργαζόμαστε ρύθμιση για την προστασία, στους λογαριασμούς που υπόκεινται σε κατάσχεση.

4 | Απώλεια εισοδήματος

Αναγνωρίζοντας τα έκτακτα προβλήματα σε ορισμένα προϊόντα, όπως το αιγοπρόβειο γάλα, τα επιτραπέζια ροδάκινα και τον καπνό, η Πολιτεία μέσα από τα μέσα που διαθέτει προχώρησε στη στήριξη των εισοδημάτων των αγροτών δίνοντας ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) από τον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ. Προχωράμε στη στήριξη και άλλων προϊόντων που έχουν ανάγκη, μέσα στην καινούρια χρονιά, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που δίνουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και οι δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού. Όλες οι δυνατότητες που έχουμε θα εξαντληθούν, για να βοηθηθεί ο παραγωγός.

5 | Ελαιοκομία

Έγινε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών και όχι μόνο, λόγω κλιματικών συνθηκών, μέσω του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων. Επίσης, είμαστε στη διαδικασία ανανέωσης του νομικού πλαισίου της δακοκτονίας από την επόμενη χρονιά, με πολλές αλλαγές προσαρμοσμένες στα νέα κλιματικά δεδομένα και με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος.

6 | Εγγυητικές επιστολές εμπόρων

Η εγγραφή στο Μητρώο Εμπόρων κάθε επιχείρησης, που αγοράζει προϊόντα από τους παραγωγούς, προβλέπει πολύ συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ωστόσο θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω αυστηροποίηση αυτών, ώστε να μπορούν να καλύπτουν πλήρως τον παραγωγό σε περίπτωση πτώχευσης.

7 | Φορολογία αγροτών

Το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ έχουν θεσμοθετήσει το αφορολόγητο εισόδημα ειδικά για τους μικρομεσαίους αγρότες. Το δημοσιονομικό περιθώριο, που μας αφήνει η έξοδος από τα Μνημόνια, θα το εξαντλήσουμε, έτσι ώστε στο επόμενο διάστημα να εφαρμόσουμε δικαιότερες πολιτικές φορολογικής ελάφρυνσης των γεωργών και των κτηνοτρόφων. Ξεκινήσαμε ήδη από τους συνεταιρισμένους αγρότες (κατάργηση τέλους επιτηδεύματος) και τους συνεταιρισμούς (σταδιακή μείωση συντελεστή φορολογίας). Επίσης, μελετάμε την αλλαγή του φορολογικού νόμου 4172/2013, ώστε να καταστεί πιο δίκαιος. 

8 | Ασφαλιστικός νόμος

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου συντελεί στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ένα δικαιότερο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο είναι βιώσιμο. Με το νόμο αυτό, ήδη η μεγάλη πλειοψηφία και το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών καταβάλλουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο («Λοβέρδου-Κουτρουμάνη» 3863/2010), ενώ οδηγεί και σε μεγαλύτερες συντάξεις σε σχέση με τον ίδιο νόμο. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο της σύνταξης κατά 33%, οδηγεί σε μειώσεις και για τους μεσαίους και μεγαλύτερους αγρότες.

9 | ΕΛΓΑ

Διασφαλίσαμε την ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων. Ήδη την Παρασκευή καταβλήθηκε το υπόλοιπο 10% στους λογαριασμούς των αγροτών.

Διασφαλίζουμε τον δημόσιο και ανταποδοτικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ και δεν θα ανοίξουμε την κερκόπορτα της ιδιωτικής ασφάλισης. Εάν κληθεί ο Οργανισμός να αποζημιώνει όλων των ειδών τις ζημιές, αγνοώντας τον ανταποδοτικό του χαρακτήρα και τη βιωσιμότητά του, τότε αναγκαστικά θα οδηγηθεί στο κλείσιμο ή σε «θαλασσοδάνεια» με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως συνέβαινε πριν το 2009 – θαλασσοδάνεια που τελικά οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τα Μνημόνια, τα οποία πλήρωσε τελικά όλος ο ελληνικός λαός.

Σαν μη κερδοσκοπικός οργανισμός, τα τελευταία χρόνια έχει αντέξει στην πίεση των αντίξοων καιρικών συνθηκών και στις αποζημιώσεις που αυτές απαιτούνται βάσει κανονισμού λειτουργίας. Ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού είναι στη βούληση του Υπουργείου για το επόμενο διάστημα και ήδη έχει δρομολογηθεί.

10 | Δασικοί χάρτες

Όσοι αγρότες έχουν ασκήσει τις λύσεις που παρέχονται για τα προβλήματα εμπλοκής των αγροτεμαχίων τους με τους αναρτημένους δασικούς χάρτες, αυτά έχουν επιλυθεί και συνεχώς επιλύονται, όποτε προκύψουν νέα. Όσοι αντιμετώπισαν πρόβλημα, λόγω καθυστέρησης των κρατικών υπηρεσιών, έχουμε ήδη προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να πληρωθούν κανονικά την ενίσχυση στην εξόφληση του Δεκεμβρίου. Η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων αγροτών είναι πρωταρχικό μέλημα για τον τρόπο επίλυσης των θεμάτων των δασικών χαρτών και γίνεται σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Όπου χρειάστηκε παράταση έχει δοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση δεν τίθεται σε κίνδυνο, καθώς υπάρχουν τα εργαλεία που παρέχει η νομοθεσία.

11 | Κατασχέσεις και «κόκκινα δάνεια»

Κανένα αγροτεμάχιο αγρότη δεν έχει κατασχεθεί ούτε πρόκειται με την παρούσα κυβέρνηση. Η προστασία της ιδιοκτησίας είναι πρωταρχικό μέλημα του ΥΠΑΑΤ, τόσο των μικρομεσαίων αγροτών όσο και των συνεταιρισμών. Έχουμε σε εφαρμογή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που προβλέπει μέχρι και 100% «κούρεμα» σε τόκους και πανωτόκια και μέχρι 60% «κούρεμα» στο αρχικό κεφάλαιο.

12 | ΕΝΦΙΑ και άλλα «χαράτσια»

Δεν υπάρχει συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια και μειώσεις στο φόρο έχουν ήδη εξαγγελθεί για τους μικρούς ιδιοκτήτες που είναι η πλειονότητα των Ελλήνων αγροτών, μέσω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Η νομιμοποίηση των γεωτρήσεων αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος. Σχετικά με το ΟΣΔΕ, παρέχεται πλέον η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης απευθείας από τον αγρότη, χωρίς κανέναν ενδιάμεσο και χωρίς επιβάρυνση. Επίσης, έχουμε αυξήσει τις πύλες του ΟΣΔΕ και υπάρχει σχεδιασμός να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

13 | Πληρωμές

Στο τελευταίο δεκαήμερο του χρόνου γίνονται οι πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης, του υπόλοιπου 30% της βασικής ενίσχυσης, της πράσινης ενίσχυσης, των προγραμμάτων της βιολογικής κτηνοτροφίας, των σπάνιων αυτόχθονων φυλών κ.ά. και μια σειρά πληρωμών που εξοφλούν εκκρεμότητες ακόμα και παλιότερων ετών. Όλοι αναγνωρίζουν ότι οι πληρωμές έχουν αποκτήσει κανονικότητα, ώστε ο αγρότης να μπορεί να προγραμματίσει την καλλιέργεια και τις υποχρεώσεις του. Συνολικά, μέσα στον Δεκέμβριο θα εκταμιευτούν προς όφελος των αγροτών και της υπαίθρου πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

14 | Κτηνοτροφία

Το επόμενο διάστημα κατατίθεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης νομοθέτημα, που λύνει τα πάγια προβλήματα αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Στόχος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης και του χρόνου που απαιτείται για την ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων, αλλά και η ενοποίηση, επικαιροποίηση και απλούστευση της ισχύουσας πολυνομίας και του δαιδαλώδους νομικού πλαισίου που ισχύει για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Επίσης, αυξάνονται και συστηματικοποιούνται οι έλεγχοι στη διακίνηση γάλακτος και προϊόντων αυτού κυρίως στα σημεία εισόδου της χώρας. Προβλέπονται  αυστηρότερες κυρώσεις στους παραβάτες (πρόστιμα  έως ένα εκατομμύριο ευρώ και ανακλήσεις αδειών λειτουργίας). Καταβλήθηκαν ήδη οι κρατικές ενισχύσεις de minimis 42 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στα Καλάβρυτα, προς όφελος των αιγοπροβατοτρόφων όλης της Ελλάδας, και προγραμματίζουμε: i) Καταβολή επιπλέον ενισχύσεων de minimis στη Λέσβο μέχρι το τέλος του έτους, λόγω των ιδιαιτέρων προβλημάτων της κτηνοτροφίας στο νησί, ii) ολοκλήρωση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, που θα αυξήσουν τη βοσκοϊκανότητα των λιβαδιών μας, iii) χρηματοδότηση κτηνιατρικών εργαστηρίων για τον εκσυγχρονισμό τους και iv) πρόσληψη κτηνιάτρων για τη στελέχωση των υπηρεσιών.

15 | Αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα

Ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις ώριμων έργων (με ολοκληρωμένες μελέτες) για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, τα οποία θα δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα δηλαδή στις αρχές του 2019. Πρόκειται για έργα εγγειοβελτιωτικά, τα οποία θα συμβάλουν στη βελτίωση της άρδευσης (ορθολογική χρήση νερού και εξοικονόμηση), τη μείωση του κόστους παραγωγής και στην προστασία του περιβάλλοντος. Το ΥΠΑΑΤ μέσω του ΠΑΑ διαθέτει για επενδύσεις σε εγγειοβελτιωτικά έργα ποσό 300 εκατ. ευρώ.

16 | Κοινή Αγροτική Πολιτική

Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε έναν αγώνα, μαζί με τον Πρωθυπουργό, για τη διατήρηση του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027, στα επίπεδα της περιόδου 2014-2020, καθώς και ενάντια στην πρόταση για εξωτερική σύγκλιση των επιδοτήσεων μεταξύ των κρατών-μελών, η οποία θα είχε αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα των Ελλήνων αγροτών. Στόχος της διαπραγμάτευσής μας για τη νέα ΚΑΠ είναι η άρση των αδικιών και των ανισοτήτων, καθώς και η κατανομή των επιδοτήσεων στους αγρότες που παράγουν πραγματικά. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που τίθεται από την Ελλάδα σε επίπεδο Πρωθυπουργού και Συμβουλίου Κορυφής στην Ε.Ε. το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων (την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου), που δείχνει πόσο ψηλά έχει στην ατζέντα της τα αγροτικά θέματα αυτή η κυβέρνηση.

17 | Άδειες διήμερων αποσταγματοποιών

Φέτος το καθεστώς των διημέρων αποσταγματοποιών βελτιώθηκε περισσότερο από κάθε άλλο έτος ικανοποιώντας το πάγιο αίτημά τους. Κατά τη δύσκολη φετινή χρονιά βρέθηκε η καλύτερη δυνατή λύση για την αξιοποίηση των σταφυλιών και την παραγωγή τσίπουρου/τσικουδιάς. Ταυτόχρονα καταργήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί.

18 | «Αγροτοδικεία»

Σχετικά με την «ποινικοποίηση των αγώνων», στην οποία αναφέρεστε, παραπέμπουμε στο ν. 4356/2015 και το άρθρο 28, που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση.

 

Θεωρώ ότι απάντησα σε ένα προς ένα τα αιτήματα που μου θέσατε. Πολλά από τα αιτήματα ήδη έχουν επιλυθεί, κάποια άλλα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και της επίλυσης και κάποια άλλα θεωρώ ότι είναι υπερβολικά για τις δεδομένες συνθήκες της οικονομίας.

Όλες οι πλευρές θα πρέπει να μεριμνήσουν για την αποφυγή φαινομένων κοινωνικού αυτοματισμού, που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και προς τους αγρότες,  αναγνωρίζοντας ότι ασκήθηκαν πιέσεις σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, το Υπουργείο έχει ανοιχτές πόρτες, όπως διαπιστώσατε. Εξάλλου, από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουμε συζητήσει με χιλιάδες παραγωγούς όλων των κλάδων από όλη την Ελλάδα και έχουμε επιλύσει μια σειρά από μικρότερα και μεγαλύτερα προβλήματα με μεγαλύτερη ένταση το τελευταίο διάστημα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία