BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Ιχνηλασιμότητα στα ΠΟΠ από τα κράτη-μέλη ζητούν οι ειδικοί

Αναγκαία είναι η εφαρμογή των κανόνων ιχνηλασιμότητας στα τυριά ΠΟΠ από τα επιμέρους κράτη – μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά στην πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους, σύμφωνα με τους ομιλητές του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου της EUROPOL για το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το μέλι. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Χάγη της Ολλανδίας την 21η και 22α Μαρτίου, από την EUROPOL, με θέμα τις νοθείες και τις απάτες που γίνονται στο γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το μέλι.

Zervas

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

32
0

Επισημάνθηκε, επίσης, η «ανεξέλεγκτη» διακίνηση του εισαγόμενου μελιού από την Κίνα, με πολύ χαμηλό κοστολόγιο που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα διάθεσης στο ποιοτικό γνήσιο μέλι των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ.  Τονίστηκε ιδιαίτερα το θέμα της επιβολής πολύ χαμηλών προστίμων από τις δικαστικές αρχές προς τους παραβάτες, που κάθε άλλο παρά αποτρεπτικά λειτουργούν. Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα ο εκπρόσωπος της DG SANTE κ. Javier Ruiz-Santaella Moreno, που έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία των καταναλωτών και την παρακολούθηση της σχετικής νομοθεσίας, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί πολύ σημαντικό το θέμα του ύψους των προστίμων και γι’ αυτό  θα κινηθεί αναλόγως στο άμεσο μέλλον.

 

Το Σεμινάριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι 26 Ευρωπαϊκών χωρών, της INTERPOL, της EFSA, της DG Santa, της OLAF (European Anti-Fraud Office of  EU) και της  JRD (Joint Research Center of EU), ενώ προσκεκλημένος ομιλητής για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιος Ζέρβας.

 

Έγινε εκτενής αναφορά στην παραβίαση της νομοθεσίας που διέπει την παραγωγή και διακίνηση, κυρίως, των τυριών ΠΟΠ, όπως ΦΕΤΑ, Parmigiano Reggiano, Mozzarella, Formaggio, Gorgonzola κ.α. και τονίστηκε από τους ομιλητές η ανάγκη εφαρμογής των κανόνων ιχνηλασιμότητας από τα επιμέρους κράτη – μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά στην πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους.

 

Από τις παρουσιάσεις των ομιλητών και τις συζητήσεις που ακολούθησαν, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα αντίστοιχα με της Ελλάδος, όσον αφορά την παραγωγή, διακίνηση και αυθεντικότητα προϊόντων με σημαντική οικονομική σημασία (πχ τυριά ΠΟΠ) και την ελλιπή έως ανύπαρκτη εφαρμογή των κανόνων ιχνηλασιμότητας για εισαγόμενα προϊόντα από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ (πχ γάλα, μέλη, αυγά). Ανακοινώθηκε ότι το επόμενο Σεμινάριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα με θέμα την ασφάλεια των τροφίμων  (με πιθανό προϊόν το ελαιόλαδο).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία