Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Ετήσιες συμβάσεις προτείνουν ως λύση για το αιγοπρόβειο γάλα οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι

Ετήσια συµβόλαια µε σαφείς όρους παραλαβής του γάλακτος από τις µεταποιητικές επιχειρήσεις (τυροκοµεία-γαλακτοβιοµηχανίες) αιτούνται οι αιγοπροβατοτρόφοι µέλη της Οµοσπονδίας Θεσσαλών Κτηνοτρόφων, επισηµαίνοντας παράλληλα τις «τρύπες» που αφήνει η πρόσφατη υπουργική απόφαση των Αραχωβίτη - Τελιγιορίδου.

8-9_8

Μαρία Γιουρουκέλη

11
0

Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Γιάννης Γκουροµπίνος, τονίζεται µετ’ επιτάσεως η ανάγκη συµβασιοποίησης των πωλήσεων γάλακτος από τις κτηνοτροφικές µονάδες στις µεταποιητικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να µην αλλάζουν οι τιµές από µήνα σε µήνα και να διευκολυνθεί η καταγραφή των παραδόσεων και η κατάρτιση των ισοζυγίων.

Την ίδια στιγµή, οι πληροφορίες θέλουν τους Θεσσαλούς ιδιαίτερα κτηνοτρόφους να αντιµετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόµενο προσφυγής στα αρµόδια δικαστήρια προκειµένου να αιτηθούν ακόµη και αναπλήρωση διαφυγόντος κέρδους, εξ αιτίας των πληµµελών ελέγχων που είναι υποχρεωµένες να κάνουν βάσει νόµου οι αρµόδιες αρχές. Τα βέλη των κτηνοτρόφων στρέφονται ξεκάθαρα σε βάρος του ΕΛΓΟ, του ΕΦΕΤ και των ∆ΑΟΚ (κτηνιατρικές) και δεν αποκλείεται να γίνουν πράξη το επόµενο διάστηµα, ειδικά αν έρθει και «δεύτερη µαχαιριά» από τη χαµηλή πτήση που φαίνεται να ακολουθούν προς το παρόν οι τιµές των αµνοεριφίων. Η αναστάτωση στις τάξεις των παραγωγών είναι δεδοµένη και οξύνεται κάθε τόσο από τις άγονες θεσµικές παρεµβάσεις και τους άστοχους χειρισµούς των ιθυνόντων.

Μήπως είδατε ποιοι χρωστάνε;

Όπως τονίζει στην Agrenda o καταξιωµένος από τη συµµετοχή του στα κοινά κτηνοτρόφος, Μιχάλης Τζιότζιος,  την ώρα που η λύση µιας υγιούς ∆ιεπαγγελµατικής οργάνωσης για τη Φέτα, υπονοµεύεται συστηµατικά, ανοίγει η συζήτηση για ρυθµίσεις στα χρέη των κτηνοτρόφων. «Έχουν βρει ποιοι χρωστάνε;», αναρωτιέται. Οι παραδοσιακοί έχουν πουλήσει κτήµατα και ζώα για να µην αφήσουν χρέος, τα κόκκινα δάνεια τα έχουν οι ευκαιριακοί! Εκείνοι που θέλησαν να επενδύσουν σε µεγάλες µονάδες εντατικής µορφής, οι οποίοι, αφού έκαναν την αγορά άνω κάτω, τώρα ζητάνε και τα ρέστα, στέλνοντας το λογαριασµό στους φορολογούµενους. Από την κριτική του Θεσσαλού δεν εξαιρείται ούτε η ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας, η οποία µάζεψε γύρω της, όπως λέει, κάτι παιδάκια και νοµίζει έτσι πως θα διαµορφώσει κυβερνητικό πράγραµα για την κτηνοτροφία.

Ενστάσεις διατυπώνονται από πολλές πλευρές και για πτυχές της τελευταίας υπουργικής απόφασης, µε βάση την οποία αυξάνονται οι εισφορές των κτηνοτρόφων υπέρ ΕΛΓΟ (από 0,25% σε 0,375%) και πάει περίπατο ο υποχρεωτικός έλεγχος των αγοραστών γάλακτος κάθε τρία χρόνια (ΚΥΑ 175180/2011) και το ηλεκτρονικό τιµολόγιο. Κριτική ασκείται και από την ΠΟΓΕ∆Υ, ειδικά για την απαιτήση να δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι το γάλα που δεν φτάνει στην αγορά.   

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία