BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Μετ’ εμποδίων οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία

Εκτός από την κακοκαιρία, δυσκολίες έφερε και η αστυνομία στις προγραμματισμένες για την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου αγροτικές κινητοποιήσεις σε Πλατύκαμπο, Φάρσαλα και Καρδίτσα, με τον αγροτικό κόσμο να πεισμώνει και να καλεί σε ευρύ κάλεσμα για συσπείρωση ενόψει της Πανελλαδικής σύσκεψης της επιτροπής μπλόκων στις 15 Δεκεμβρίου στη Νίκαια Λάρισας.

agrot_e65_5

75
0

 Μπλόκο επιχείρησε η αστυνομία στον κόμβο του Ε65 έξω από την Καρδίτσα την ώρα που τα πρώτα τρακτέρ κατέφθασαν στο σημείο με σκοπό να παραταχθούν στο οδόστρωμα, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης ενώ μερικές ώρες αργότερα περίπου 120 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο επί της Επ. Ο. Καρδίτσας - Παλαμά.

Στην πρώτη τους προσπάθεια συγκέντρωσης οι Καρδιτσιώτες αγρότες προσπέρασαν τελικά με τα πόδια το μπλόκο των αστυνομικών και ανέβηκαν πάνω στον Ε65 για τη γενική συνέλευση με κεντρικό τους σύνθημα «τώρα με τα πόδια μετά με τα τρακτέρ αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ» προτού μεταβούν στο τοπικό δίκτυο Καρδίτσας Παλαμά.

Ενισχύσεις αναμένει το μπλόκο στον κόμβο Πλατυκάμπου για την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου. Με βάση τον προγραμματισμό της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης και μόλις κόπασε η βροχή τα τρακτέρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαναν την εμφάνισή τους στον Πλατύκαμπο. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν σε τοπικά μέσα, οι αγρότες αναμένουν οι αγρότες αναμένουν ενισχύσεις από αύριο για ενίσχυση του μπλόκου.

Με «ψαλιδισμένη» τη συμμετοχή λόγω της κακοκαιρίας βγήκαν στο κόμβο Γαλήνης – έξω από τη Λάρισα – τα πρώτα τρακτέρ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν σε πανθεσσαλική σύσκεψη. Οι εκπρόσωποι των αγροτών ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη.

Σημειώνεται ότι η έξοδος των τρακτέρ της επαρχίας Φαρσάλων δεν έγινε τελικά την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, ενώ η κινητοποίηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επομένη.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα στην Πανθεσσαλική σύσκεψη εκφράστηκε η αγανάκτηση αγροτών και κτηνοτρόφων για «το αίσχος των ανοιχτών και χαμηλών τιμών», για το γεγονός ότι πουλάνε κοψοχρονιά την παραγωγή τους, ενώ το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό, αφού ένας αγρότης αναγκάζεται να πληρώσει πανάκριβα το πετρέλαιο τη στιγμή που δίνεται χωρίς φόρο στους εφοπλιστές, το αγροτικό ρεύμα, όπου πρόσφατα έγιναν αυξήσεις, το αρδευτικό νερό, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα το εισόδημά τους συνεχώς να μειώνεται και επιπλέον να αντιμετωπίζουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι και στον φετινό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται τίποτα για τους αγρότες, ενώ πολλά είναι τα «δωράκια» στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε:

-Να συνεχιστούν οι συσκέψεις του κάθε Αγροτικού Συλλόγου

-Να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από το Σάββατο και να παρθούν αποφάσεις για ολιγοήμερα μπλόκα στον Ε65 και κατά τόπους σε όλη τη Θεσσαλία από την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη. Όπως τονίστηκε, οι κινητοποιήσεις αυτές θα δώσουν παράλληλα έναυσμα κλιμάκωσης του αγώνα σε όλη τη χώρα, ενόψει και της πανελλαδικής σύσκεψης στις 15 Δεκέμβρη.

H ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, «ανταποκρινόμενη στις αγωνιστικές διαθέσεις του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της περιοχής μας και δρώντας στο πλαίσιο σχετικής απόφασης που πάρθηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών στον Παλαμά, οργάνωσε την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη δυναμική κινητοποίηση με δεκάδες τρακτέρ, στον κόμβο της Εθνικής Οδού Ε-65.

Στόχος της κινητοποίησης, που έχει αιχμή το μεγάλο πρόβλημα της χαμηλής τιμής του βαμβακιού και η οποία πραγματοποιείται ενόψει και της πανελλαδικής σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα της αγροτιάς, την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στη Νίκαια της Λάρισας, είναι η προβολή και η αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, θέλοντας εξαρχής να επιδείξει το αυταρχικό της πρόσωπο έναντι των αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων, έστειλε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εναντίον μας, προκειμένου να σταματήσει την αγωνιστική κινητοποίησή μας και να τρομοκρατήσει τον αγροτικό κόσμο.

Οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας, επικαλούμενοι την κυβερνητική αποφασιστικότητα για την «πάση θυσία» επιβολή του κυβερνητικού δόγματος «νόμος και τάξις», τοποθέτησαν δυνάμεις των ΜΑΤ και αστυνομικές κλούβες μπροστά στα τρακτέρ μη επιτρέποντας την είσοδό τους στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες, καταγγέλλοντας τον κυβερνητικό αυταρχισμό και δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να τους σταματήσει η αστυνομική βία, ανέβηκαν με τα πόδια στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού. Ταυτόχρονα, καταστήσαμε σαφές ότι η απόφαση της Ομοσπονδίας για το  στήσιμο ολιγοήμερου μπλόκου στην Ε-65 στόχο έχει να αναδείξει την ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, αλλά και την αποφασιστικότητά μας να πιέσουμε όσο μπορούμε περισσότερο την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικής σημασίας αιτημάτων μας.

Όταν παλεύεις για την επιβίωση, όπως κάνουμε οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, δεν σε τρομοκρατεί  κανένας κυβερνητικός αυταρχισμός. Όταν οι τιμές των προϊόντων που παράγεις χύνοντας ποτάμια ιδρώτα δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα, όταν πληρώνεις τα μαλλιοκέφαλά σου για ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και παίρνεις -αν παίρνεις- αποζημιώσεις ψίχουλα, όταν δεν μπορείς να εξασφαλίσεις το καθημερινό φαΐ της οικογένειας και σου επιβάλλουν υψηλούς φόρους και πολλά ακόμα χαράτσια, όταν κυκλοφορούν φήμες για αύξηση της ήδη πολύ υψηλής ασφαλιστικής εισφοράς για να πάρεις στο τέλος ακόμη λιγότερη κι από τη σημερινή εξευτελιστική αγροτική σύνταξη, τότε δεν πρόκειται να σε σταματήσει από τον αγώνα καμιά κυβερνητική απαγόρευση.

Ας βγάλει συμπεράσματα η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ από την πείρα των παλιότερων κυβερνήσεων του ίδιου κόμματος, αλλά και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχείρησαν να σταματήσουν της αγροτικές κινητοποιήσεις με τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία, αλλά απέτυχαν παταγωδώς.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού μας που δεν μπόρεσαν να πάρουν μέρος στην πρώτη μέρα της κινητοποίησής μας, να έλθουν κοντά μας, ώστε ακόμα πιο ισχυροί να δώσουμε πιο αποτελεσματικά τη μάχη.

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους μαζικούς φορείς να εκφράσουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα μας και να καταδικάσουν τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την τρομοκρατία σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τους νέους των σπουδών, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να συμπαραταχθούν μαζί μας στην πάλη, καθώς έχουμε κοινά προβλήματα και αιτήματα, κοινό αντίπαλο την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και η συμμαχία μάς δίνει δύναμη και προοπτική στους αγώνες μας. Συνεχίζουμε – Θα νικήσουμε!».

Η ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας 

«Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας χαιρετίζει τους συνάδελφους αγρότες του πρώην Δήμου Πλατυκάμπου που έστησαν μπλόκο στον κόμβο Γαλήνης.

Καλούμε τους συνάδελφους που λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν σήμερα να ενισχύσουν με τα τρακτέρ και την παρουσία τους το μπλόκο αύριο.

Τα αιτήματα μας είναι δίκαια, είναι αιτήματα επιβίωσης και συνέχισης της καλλιέργειας και αν δεν ικανοποιηθούν αργά ή γρήγορα η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών θα εγκαταλείψει την γη.

Διεκδικούμε  τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα μεροκάματο ώστε να συνεχίσουμε τις καλλιέργειες και να ζήσουμε τις οικογένειες μας.

Μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής που ως τώρα μόνο αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ είδαμε από την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή που βρίσκει και δίνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, ξενοδόχους, κλινικές, αεροπορικές εταιρείες για επιστροφή ΕΦΚ και αφορολόγητο πετρέλαιο δεν βρίσκει λέει να δώσει ούτε ένα ευρώ στο αγροτικό πετρέλαιο που είναι δυόμιση φορές ακριβότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Πληρώνουμε ακριβότερα 3 φορές τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα.

Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% άμεσα και δίκαια. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους αγρότες που διστάζουν, δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα των αγώνων, κάποιοι εξ αυτών ισχυρίζονται ότι με τους αγώνες δεν κερδίζουμε τίποτα. Ότι έχουμε κερδίσει ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας με τα τρακτέρ στους δρόμους, κερδίσαμε πολλά, ανακόψαμε και αναστείλαμε χειρότερα μέτρα που οι κυβερνήσεις είχαν στα συρτάρια και από τον φόβο των τρακτέρ και κινητοποιήσεων δεν τα υλοποιούν. Το αφορολόγητο, το ακατάσχετο στους λογαριασμούς, ότι για 5 χρόνια τώρα δεν πληρώνουμε φόρο επιτηδεύματος και πολλά άλλα είναι κατάκτηση των αγώνων μας.

Απευθυνόμαστε και στους αγρότες που δεν θέλουν να «δυσαρεστούν» την εκάστοτε κυβέρνηση και τον εκάστοτε βουλευτή και τους λέμε ότι τα προβλήματα δημιουργούνται από τις κυβερνητικές επιλογές και οι αγώνες μας είναι για να διεκδικήσουμε βιώσιμες λύσεις επειδή οι κυβερνήσεις διαχρονικά στέκονται εχθρικά απέναντι μας. Όσοι δεν θέλουν να «δυσαρεστούν» την κυβέρνηση και τον βουλευτή να ξέρουν ότι θα είναι «δυσαρεστημένη» η τσέπη τους και η οικογένεια τους που δεν τα βγάζει πέρα με αυτές τις πολιτικές.

Είτε εμείς θα ανατρέψουμε τις πολιτικές στους δρόμους είτε θα αφανιστούμε, μέση λύση δεν υπάρχει».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία