BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Στα ράφια ο «καρπός φροντίδας» της McCain

Μόνο με αλλαγή επιχειρηματικής νοοτροπίας, σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον, βελτίωση υποδομών, χρήση ορθών γεωργικών πρακτικών, αλλά και στοχευμένες πρωτοποριακές λύσεις, μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να αναπτύσσεται η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα.

Στα ράφια ο «καρπός φροντίδας» της McCain

2
0

Στην κοινή αυτή πεποίθηση κατέληξαν οι κοινωνικοί εταίροι, που συμμετέχουν στην εφαρμογή του πρωτοποριακού προγράμματος «Καρπός Φροντίδας», που αναπτύσσει, για δεύτερη χρονιά, φέτος, στην ακριτική κοινότητα Νότια της Αλμωπίας του νομού Πέλλας, ο πολυεθνικός όμιλος παραγωγής και εμπορίας κατεψυγμένης πατάτας, McCain, στο πλαίσιο δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου χρόνου υλοποίησης της πρωτοβουλίας «Καρπός Φροντίδας» έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Ιανουαρίου, στο πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας Νότιας, ενός μικρού αγροτικού οικισμού, με λίγες εκατοντάδες κατοίκους χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου και όπως επισημάνθηκε ήταν αρκούντως ικανοποιητικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, κατά την περασμένη καλλιεργητική σεζόν, στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος 25 παραγωγοί πατάτας του οικισμού, οι οποίοι καλλιέργησαν, υπό την εκπαιδευτική και συμβουλευτική επίβλεψη στελεχών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, 250 στρέμματα ειδικής ποικιλίας πατάτας και παρήγαν 570 τόνους προϊόντος, το οποίο διατίθεται στα ράφια 250 σημείων πώλησης γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Μάλιστα οι τιμές με τις οποίες πούλησαν το προϊόν τους οι παραγωγοί, μεσοσταθμικά διαμορφώθηκαν στα 0,28 ευρώ το κιλό, όταν συνάδελφοί τους πούλησαν από 0,18 έως και 0,22 ευρώ το κιλό.

«Πρόκειται για το πρώτο κοινωνικό διατροφικό προϊόν φρέσκιας πατάτας, αποτέλεσμα καλών καλλιεργητικών πρακτικών, με πλήρες σύστημα ιχνηλασιμότητας της παραγωγικής διαδικασίας που ενισχύει τη βιωσιμότητα των μικρών παραγωγών πατάτας του χωριού Νότια», επισημάνθηκε από τα στελέχη της πολυεθνικής, τα οποία ανέφεραν, ακόμη, ότι η επιλογή του συγκεκριμένου οικισμού έγινε με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, αλλά και λόγω των ευνοϊκών εδαφοκλιματικών συνθηκών για την καλλιέργεια της πατάτας.

Στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας μετέχουν επίσης το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έδωσε κάποια χρήματα από το ειδικό πακέτο ύψους 300 εκατ. ευρώ που διαθέτει στην χώρα μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, το ελληνικό δίκτυο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η Τράπεζα Πειραιώς, για τη συμβολαιακή σχέση με τους πατατοπαραγωγούς, αλλά και οι εταιρείες BASF και ΛΥΔΑ, για την παροχή φυτοπροστατευτικών και προϊόντων θρέψης – λίπανσης, καθώς και η 3Δ για την τοποθέτηση σύγχρονου μετεωρολογικού σταθμού.

Για τη νέα σεζόν στο πρόγραμμα αναμένεται να μετάσχουν περίπου 30 πατατοπαραγωγοί από τον οικισμό και μάλιστα να καλλιεργήσουν γύρω στα 320-350 στρέμματα, με την προσδοκία πως φέτος η παραγωγή θα φτάσει κοντά στους 900 τόνους. Να σημειωθεί πως ο σπόρος που χρησιμοποιείται είναι πιστοποιημένος, ενώ στην καλλιέργεια εφαρμόζονται τεχνικές γεωργίας ακριβείας, ώστε να γίνεται η παρέμβαση στοχευμένα για μεγιστοποίηση του αποτελέσματος και τον περιορισμό της σπατάλης πόρων, οικονομικών και φυσικών.

Το Δελτίο Τύπου του υπουργείου έχει ως εξής:

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 στην οποία συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ανώτατα στελέχη της εταιρείας McCain και του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR Hellas) με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου σχετικά με την πρωτοβουλία παραγωγής κοινωνικού προϊόντος με την ονομασία «Καρπός Φροντίδας», σε συνεργασία με ομάδα πατατοπαραγωγών.

 Συγκεκριμένα την εταιρεία McCain εκπροσώπησαν ο  Διευθύνων Σύμβουλος Ηπειρωτικής Ευρώπης κ. Jean Bernou, η Αντιπρόεδρος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Marketing κα Lucille Celisse, ο Διευθυντής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Επικοινωνίας κ. Francois Tasmowski, ο Διευθύνων Σύμβουλος Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Γιώργος Γκόνος, ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδας και Κύπρου, κ. Βασίλης Κλεισιάρης και η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού κα Ξανθή Παπαδάκη. Παρόντες επίσης ήταν ο Υπεύθυνος της πρωτοβουλίας «Καρπός Φροντίδας» κ. Νίκος Κουκάς και η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη κα. Μαρία Αλεξίου.

Η πρωτοβουλία «Καρπός Φροντίδας» εξελίσσεται στην Αλμωπία Πέλλας, στη Κοινότητα της Νότιας, και έχει ως στόχο τη μεταμόρφωση μικρών και ανεξάρτητων πατατοπαραγωγών σε μικρούς επιχειρηματίες της υπαίθρου. Οι κύριοι υποστηρικτές αυτής της πρωτοβουλίας είναι το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR Hellas) χάρη στις κατευθυντήριες οδηγίες του οποίου πολλαπλασιάζεται το κοινωνικό αποτέλεσμα, το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Τράπεζα Πειραιώς, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή στο κομμάτι της εκπαίδευσης, η εταιρεία BASF που πρόσφερε τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και τους ελέγχους για να διασφαλιστεί ότι το προϊόν δεν περιέχει υπολείμματα, η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος όπου και διατίθεται το προϊόν των πατατοπαραγωγών,  και η εταιρεία Λ.Υ.Δ.Α. που κάλυψε το κομμάτι της λίπανσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης τόνισε ότι η πρόκληση για τον αγροδιατροφικό τομέα στη χώρα είναι η παραγωγή πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων, αυξημένης προστιθέμενης αξίας, που προορίζονται για τα ακριβότερα ράφια σε όλο τον κόσμο. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και κατ’ αντανάκλαση του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.

Στην κατεύθυνση αυτή καλωσορίζουμε τις συνέργειες όπως αυτή μεταξύ της εταιρείας McCain και των πατατοπαραγωγών της Νότιας που είναι ένα χωριό στη συνοριακή γραμμή. Τέλος έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η συνέργεια παραγωγής κοινωνικού προϊόντος θα πολλαπλασιαστεί από την εταιρεία και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας και ευχήθηκε να βρει μιμητές για νέες επιτυχημένες πρωτοβουλίες. Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκαν σειρά προτάσεων για τη δημιουργία κρίσιμων συνεργειών και την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων και προϊόντων στο αύριο της ελληνικής γεωργίας. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία