BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Οι δυσκολίες της επιφανειακής λίπανσης

Το άζωτο (N) είναι το πιο ισχυρά εφαρμοζόμενο θρεπτικό στοιχείο στην καλλιέργεια του βαμβακιού, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το πιο δύσκολα διαχειριζόμενο στοιχείο λόγω της υψηλής μεταβλητότητας και της κινητικότητάς του στο έδαφος.

lydatimacagro2

171
0

Οι ελλείψεις αζώτου (Ν) επιδρούν αρνητικά στην ανάπτυξη της καλλιέργειας με άμεσες επιπτώσεις στην τελική απόδοση. Αντίστοιχα, η υπερβολική αζωτούχα λίπανση μπορεί να προκαλέσει και αυτή αρνητικές επιπτώσεις κυρίως σε βάρος της παραγωγής, οδηγώντας συχνά σε χαμηλότερες αποδόσεις και χαμηλότερη ποιότητα, κυρίως λόγω του ανταγωνισμού των θρεπτικών στοιχείων,  της πρόωρης ωρίμανσης, και της αύξησης των προσβολών από ασθένειες.

Οι συνιστώμενες δόσεις αζώτου (Ν) για την καλλιέργεια του βαμβακιού βασίζονται σε συγκεκριμένες ποσότητες προσλαμβανόμενου αζώτου που απαιτούνται για την παραγωγή της προσδοκώμενης ποσότητας βαμβακιού. Οι τελικές δοσολογίες λίπανσης θα πρέπει να αποφασιστούν, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της καλλιέργειας, τον ρυθμό απορρόφησης και ζήτησης αζώτου, καθώς και το τυχόν υπολειπόμενο άζωτο που υπάρχει στο έδαφος.

Μέγιστη πρόσληψη και ρυθμοί θρεπτικών ουσιών σε ολόκληρη καλλιέργεια

Θρεπτικό στοιχείο

Μέγιστη πρόσληψη

(kg /στρ)

Χρόνος μέγιστης απορρόφησης (DAS)

(%) απορρόφησης κατά την άνθιση

Άζωτο

23,2

102

55

Φώσφορος

4,9

110

75

Κάλιο

31,2

115

61

 

Tο άζωτο (Ν) μπορεί να υποστεί χημικές αλλαγές που επηρεάζουν την κινητικότητα του, τη συγκράτησή του στο έδαφος, καθώς και τη διαθεσιμότητά του σε φυτά. Η έκπλυση αζώτου, η απονιτροποίηση, η εξαέρωση και η ανοργανοποίηση (δέσμευση και μετέπειτα απελευθέρωση του αζώτου (Ν) από μικρόβια του εδάφους) είναι διεργασίες που μπορούν γρήγορα να αλλάξουν την ποσότητα αζώτου (Ν) που διατίθεται στα φυτά.


Η σειρά Sulfammo των προϊόντων Timac Agro από τη ΛΥΔΑ ενσωματώνει τη μοναδική τεχνολογία MPPA και αποτελεί την ιδανική πρόταση επιφανειακής λίπανσης για ένα ευρύ φάσμα καλλιέργειών. Η σειρά των αζωτούχων λιπασμάτων Sulfammo, ελαχιστοποιεί τις απώλειες αζώτου, ενώ ταυτόχρονα κινητοποιεί τα θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν δεσμευμένα στο έδαφος από προηγούμενες λιπάνσεις, καθιστώντας τα άμεσα διαθέσιμα στο φυτό.

Η σειρά Sulfammo των προϊόντων Timac Agro παρέχει τόσο στην καλλιέργεια, όσο και στον παραγωγό πολύ περισσότερα από μια απλή αζωτούχο λίπανση, εξασφαλίζοντας τις μέγιστες δυνατές αποδόσεις, μεγιστοποιώντας το εισόδημα του παραγωγού.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία