Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Η επιτυχημένη και καλή εγκατάσταση κλειδί για την τελική παραγωγή

Η ελαιοκράμβη, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης περιεκτικότητας σε λάδι υψηλής ποιότητας, αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά ελαιοδοτικά φυτά παγκοσμίως. Το λάδι που εξάγεται από την ελαιοκράμβη εκτός από τη μαγειρική χρήση και  φυσικά τα αντίστοιχα υποπροϊόντα αυτής (μαργαρίνες κλπ.), χρησιμοποιείται και για παραγωγή σαπουνιών, κεριών, φαρμάκων, πλαστικών, λιπαντικών ή ακόμα και ως επιπρόσθετο συστατικό μείγματος σε ορυκτά λάδια και καύσιμα. 

canola_9

81
0

Μετά την εξαγωγή του λαδιού τα υπολείμματα της καλλιέργειας (πίτα), λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες (10-45%) και σε λοιπά θρεπτικά συστατικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή και μάλιστα αρίστης ποιότητας.

Η ελαιοκράμβη είναι μια καλλιέργεια που χαρακτηρίζεται από υψηλές ανάγκες θρεπτικών στοιχείων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής με απώτερο σκοπό μια καλή και ποιοτική παραγωγή.

Η συστηματική χορήγηση των λιπασμάτων είναι άκρως αναγκαία, λόγω του ισχυρού και ταχέως αναπτυσσόμενου πασσαλώδους ριζικού συστήματος, το οποίο απομακρύνεται από τη ζώνη γονιμότητας του εδάφους προς αναζήτηση υγρασίας.

Η σωστή εποχή σποράς και η βασική λίπανση αποτελούν τους καθοριστικότερους παράγοντες μιας επιτυχημένης σοδιάς στην ελαιοκράμβη. Η κρισιμότητα της επιλογής αυτής στηρίζεται στο γεγονός ότι το φυτό πρέπει να έχει ήδη αναπτύξει τουλάχιστον 8 φύλλα και να έχει σχηματίσει τη γνωστή ροζέτα (ή κορώνα) για μπορέσει να ξεχειμωνιάσει. Στο στάδιο αυτό, 70-75% του ριζικού συστήματος της ελαιοκράμβης έχει ήδη σχηματιστεί, συνεπώς η βασική λίπανση είναι άκρως απαραίτητή ! Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η χειμερινή ελαιοκράμβη έχει ανάγκη των χαμηλών θερμοκρασιών για να ανθίσει (εαρινοποίηση), ενώ εκτιμάται ότι το 70% της συνολικής παραγωγής καθορίζεται πριν το χειμώνα.

Ελαιοκράμβη: ο ηγέτης της πλαστικότητας

Η πετυχημένη και καλή εγκατάσταση της καλλιέργειας είναι σημείο κλειδί για μια επιτυχημένη τελική παραγωγή. Η ελαιοκράμβη χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά υψηλή πλαστικότητα και προσαρμοστικότητα, η οποία ωστόσο φθίνει όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του καλλιεργητικού κύκλου.

Ακόμα και σε περιπτώσεις ανομοιόμορφου φυτρώματος ή κακού φυτρώματος η ελαιοκράμβη μπορεί και πάλι να ανταπεξέλθει, δημιουργώντας περισσότερους πλάγιους βλαστούς και αντίστοιχες ταξιανθίες. Καταστροφή του φυλλώματος (από χαλάζι, παγετό κλπ.), εφόσον το ριζικό σύστημα είναι ισχυρό και λειτουργικό θα κάνει το φυτό να παράξει περισσότερους μεν λοβούς, αλλά με μικρότερους σπόρους. Τυχόν απώλειες στελεχών (λόγω χαλαζιού, ασθενειών, εντόμων κλπ.) θα καλυφθούν από την παραγωγή δευτερευόντων κλάδων ακόμα και κατά την άνθιση, καθώς τότε το φυτό θα μετακινήσει τα θρεπτικά στοιχεία στους κλάδους που έχουν παραμείνει, δημιουργώντας μεγαλύτερους λοβούς και μεγαλύτερους σπόρους. Η προσαρμοστικότητα της ελαιοκράμβης είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφού ακόμα και μια καταστροφή των φυτών της τάξης του -75%, μπορεί να οδηγήσει σε μια τελική παραγωγή -50% από την αρχική πρόβλεψη, εφόσον όμως το ριζικό σύστημα παραμένει ακέραιο.

Ιδανική πρόταση λίπανσης της Timac Agro | ΛΥΔΑ για την ελαιοκράμβη αποτελεί  το Eurocereal MPPA DUO, ένα προϊόν καλά δοκιμασμένο σε όλα τα βαλκάνια και πιο ειδικά σε όλες τις διαχρονικά  σημαντικές  χώρες παραγωγούς της ελαιοκράμβης (Ρουμανία, Βουλγαρία κ.α.). Το εξαιρετικό αυτό προϊόν εκτός από το υψηλό ποσοστό σε θείο και την παρουσία ιχνοστοιχείων (βόριο, ψευδάργυρο) που περιέχει,  ενσωματώνει την καινοτόμα τεχνολογία MPPA DUO η οποία βασίζεται σε δύο κύρια συστατικά:

Α) Το σύμπλοκο MPPA, το οποίο αποτελεί μείγμα χημικών ενώσεων που προέρχονται από φυσικές ουσίες και είναι υπεύθυνο για την προστασία των θρεπτικών στοιχείων του λιπάσματος καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, καθώς προσφέρει ολοκληρωμένη και ισορροπημένη θρέψη με ταυτόχρονη προστασία των θρεπτικών στοιχείων (σ. σ. στο φώσφορο παρέχει 100 % προστασία), αλλά και κινητοποίηση θρεπτικών στοιχείων του εδάφους για καλύτερη και πιο εύκολη απορρόφηση από το φυτό.

Β) Το ενεργό εκχύλισμα XCK που διεγείρει το μεταβολισμό του φυτού και την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος με αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση νερού και θρεπτικών στοιχείων, εξασφαλίζοντας μια άριστη εγκατάσταση καλλιέργειας και μια διαρκή θρέψη, καλύπτοντας στο έπακρο τις ανάγκες της εκάστοτε καλλιέργειας

Με το Eurocereal MPPA DUO, επιτυγχάνουμε μια άριστη εγκατάσταση της ελαιοκράμβης και προσφέρουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία στις ιδανικές αναλογίες για μια βέλτιστη βασική λίπανση.

Κων/νος Καρακατσιώτης, Γεωπόνος MSc-Υπεύθυνος Προϊόντων TimacAgro | ΛΥΔΑ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία