BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Η ειδική θρέψη φαίνεται στα ευρώ ανά κιλό συγκομιδής μήλων και κερασιών

Η εμπειρία με τα προϊόντα Timac Agro | ΛΥΔΑ σε παραγωγή μήλων και κερασιών.

5f71c624b64e1_3

Λεωνίδας Λιάμης

16
0

Ζωηρό χρώµα, µεγάλα µεγέθη, ελάχιστες φύρες και συντηρησιµότητα καρπού, που υπερβαίνει τα συνήθη δεδοµένα, χαρακτηρίζουν τα µήλα του δενδροκαλλιεργητή, Νίκου Θεοδώρου, από την Άρνισσα Πέλλας, ο οποίος κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει και φέτος την ποιοτική υπεροχή της παραγωγής του, κερδίζοντας έως και 10 λεπτά επιπλέον ανά κιλό.

Ανήσυχος ως προς τις εξελίξεις στη δενδροκοµία και µε ανοικτό πνεύµα, λόγω και των σπουδών του, ως µηχανικός περιβάλλοντος, ο 39χρονος παραγωγός εξελίσσεται σε σηµείο αναφοράς για τη µηλοκαλλιέργεια, στους παρόχθιους οικισµούς της λίµνης Βεγορίτιδας. Κάτι διόλου απλό σε µια περιοχή που φηµίζεται για την παράδοσή της στην καλλιέργεια των µεγαλόκαρπων και πυρηνοκάρπων, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως ξεκίνησε τη διαδροµή του στη γεωργία µόλις πριν από 10 χρόνια, αναλαµβάνοντας τα 25 στρέµµατα του παππού του και σήµερα έχει φτάσει να καλλιεργεί συνολικά 210 στρέµµατα κυρίως µε µήλα και µε συµπύρηνα ροδάκινα, αλλά και λιγότερα κεράσια.

Τον συναντήσαµε την περασµένη Τρίτη 23 Φεβρουαρίου σε ένα από τα περιβόλια του, στο οποίο καλλιεργεί την ποικιλία Scarlet και, όπως µας είπε, αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι ότι δεν διστάζει να επενδύει σε καινοτόµες λύσεις και τεχνολογίες για καλύτερη φροντίδα των φυτειών του, καθώς το εισπράττει στη συνέχεια, σε επίπεδο ποιότητας και τιµής του προϊόντος.

Πολλαπλά τα οφέλη από την εφαρµογή του DuoFertil Top-Phos 36PK

«Στα Fuji που αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της παραγωγής µου, η τιµή που έπιασα φέτος ήταν στα 60 λεπτά το κιλό, όταν µεσοσταθµικά η ευρύτερη περιοχή τα πληρώθηκε στο 50-55 λεπτά το κιλό», επισηµαίνει ο παραγωγός ο οποίος πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ήταν από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος που αποφάσισε να δοκιµάσει ένα νέο για την εποχή εκείνη προϊόν λίπανσης, το DuoFertil Top-Phos 36PK της Timac Agro | ΛΥ∆Α.

«Έκτοτε έχω δει θεαµατικά αποτελέσµατα, τα οποία αποτυπώνονται και στη συντηρησιµότητα του καρπού, που έχει αυξηθεί έως και πάνω από 50% σε σχέση µε άλλα λιπάσµατα. ∆ιότι πλέον δεν έχουµε προβλήµατα µε την πικρή κηλίδωση, αυτή τη σοβαρή ασθένεια για την καλλιέργεια του µήλου. Επίσης η εφαρµογή του σε κάποιες δίχρωµες ποικιλίες που είναι εξαιρετικά λαίµαργες, επιτυγχάνει µετριασµό της λαιµαργίας στα δέντρα. Και αυτό γιατί το Top Phos δεν περιέχει άζωτο. Έτσι µπορούµε να µειώνουµε σε µία ή το πολύ δύο, αντί για τις τρεις προτεινόµενες τις εφαρµογές, µε αποτέλεσµα το οικονοµικό όφελος να είναι µεγάλο διότι γλιτώνεις κι εργατοώρες στο ψέκασµα και στο κλάδεµα. Και φυσικά µε λιγότερα φύλλα στο δέντρο περνά περισσότερο φως και βοηθά στον καλύτερο χρωµατισµό των καρπών, ενώ ένας παράγοντας χρωµατισµού είναι και το ασβέστιο που περιέχει το λίπασµα κι εµείς το διοχετεύουµε από την αρχή στον καρπό», εξηγεί χαρακτηριστικά ο συνοµιλητής µας. Προσθέτει δε, πως «συγκρίνοντας µε άλλα λιπάσµατα η διαφορά είναι µεγάλη και στη στρεµµατική απόδοση, ενώ η φύρα είναι µικρή, σχεδόν µηδενική. Τα µήλα είναι όλα Α κατηγορίας και συγκεκριµένα στις δίχρωµες ποικιλίες όλα είναι πάνω από 80 χιλιοστά, οπότε δεν µιλάµε καν για προβληµατικούς καρπούς. Υπό αυτό το πρίσµα µπορεί να είναι ένα ακριβότερο κατά τι λίπασµα, αλλά είναι µια επένδυση στην οποία δεν χάνεις τα χρήµατα σου. Αντιθέτως στα επιστρέφει πολλαπλά».

 

Επιπλέον 200-300 κιλά το στρέµµα στα κεράσια µε το Timac 42

Την εµπιστοσύνη του σε ένα άλλο προϊόν βασικής λίπανσης της Timac Agro | ΛΥ∆Α, το Timac 42 (10-12-20) MPPA Duo, δηλώνει και ο Ηλίας Τσιλιάκης παραγωγός κερασιού µε κτήµατα περίπου 100 στρέµµατα στο δηµοτικό διαµέρισµα Βρυττών της Έδεσσας.

«Το συγκεκριµένο προϊόν το χρησιµοποίησα στη σεζόν του 2020 σε ένα κτήµα 6 στρεµµάτων, αποδεικτικά και µε ενθουσίασε. ∆εν συγκρίναµε απλώς κάποια λιπάσµατα, αλλά µε τεχνολογικά προηγµένα λιπάσµατα από άλλες εταιρείες κι είδα ότι υπερτερεί κατά 20% σε όλα τα επίπεδα. Καλύτερη στρεµµατική απόδοση, αντοχή, σκληρότητα και στο τέλος και καλύτερη διαπραγµατευτική ικανότητα σε σχέση µε το εµπόριο» τόνισε στην Agrenda ο κ. Τσιλιάκης.

Όπως εξήγησε στη στρεµµατική απόδοση η διαφορά ήταν γύρω στα 200 –300 κιλά επιπλέον φτάνοντας κοντά στα 1.200 κιλά το στρέµµα όταν οι άλλες σειρές έδωσαν 900-1.000 κιλά. «∆εν είναι όµως µόνο αυτό. Αν πάρουµε ως βάση το 28-30 στο µέγεθος, στη δοκιµή πέρυσι µε το άλλο λίπασµα είχαµε και µεγέθη 26-24.

Είχαµε δηλαδή τέσσερα νούµερα και δεν µπορούσες να ξεχωρίσεις εύκολα την παραγωγή και αναγκαζόµουν να τα βάζω στο ίδιο τελάρο, µε συνέπεια να προκύπτουν προβλήµατα µε τους εµπόρους, γιατί ήταν ανακατεµένα και τελικά έπεφτε η τιµή».

Για τη φετινή βασική λίπανση ο κερασοπαραγωγός επέλεξε το Timac 42 MPPA Duo και για τα 100 στρέµµατα των φυτειών του. «Έβαλα λίπασµα σε τρία στάδια. Τον Αύγουστο, αφού µαζέψαµε την παραγωγή µας, κάπου στα 20 κιλά το στρέµµα, άλλα 30 κιλά το ∆εκέµβριο κι άλλα 30 κιλά τώρα το Φεβρουάριο», επισήµανε ο κ. Τσιλιάκης.

 

Απαραίτητα όπλα στην φαρέτρα  του παραγωγού για καλή ποιότητα

Συνεκτικός κρίκος µε τους δύο παραγωγούς, είναι ο τοπικός γεωπόνος Βαγγέλης Μάινος, της Novagreen, ο οποίος συνεργάζεται µαζί τους σε επίπεδο συµβουλευτικής και προµήθειας εφοδίων και τους πρότεινε τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α. «Θέλουµε να αποτυπώσουµε στην ολοτότητά της τη µοναδική τεχνολογία των λιπασµάτων της Timac Agro | ΛΥ∆Α, η οποία είναι συνυφασµένη µε τα ευρύτερα αλκαλικά περιβάλλοντα που έχουµε στην περιοχή µας», ανέφερε ο κ. Μάινος, συµπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει παραγωγός ο οποίος να θέλει να στοχεύσει στην ποιότητα και να µην συµπεριλάβει τα συγκεκριµένα προϊόντα στη φαρέτρα του». Ο ίδιος υπογράµµισε πως η συνεργασία της Novagreen µε την Timac Agro | ΛΥ∆Α είναι διευρυµένη εδώ και περίπου 20 χρόνια και ότι η Novagreen έχει καταφέρει να τοποθετήσει σε πάνω από 100 σηµεία λιανικής του νοµού Πέλλας τα συγκεκριµένα προϊόντα.

 

Τεχνολογία θρέψης και προστασία εδαφικού κεφαλαίου από τη Timac Agro | ΛΥ∆Α

Το πιο σηµαντικό είναι ότι όλα τα λιπάσµατά µας αποσκοπούν όχι µόνο να καλύψουν τις ανάγκες θρέψης, αλλά ταυτόχρονα να διεγείρουν όλο το µεταβολισµό του φυτού και να προστατεύσουν το εδαφικό κεφάλαιο που είναι αυτό πάνω στο οποίο καλείται ο παραγωγός να χτίσει το βιός του, εξηγεί ο Κωνσταντίνος Καρακασιώτης, Product Manager της Timac Agro | ΛΥ∆Α, προσθέτοντας πως «όλα τα λιπάσµατά µας είναι ειδικού σκοπού και το καθένα θέλει έναν ειδικό τρόπο εφαρµογής και µια ειδική προσέγγιση. Για αυτό το λόγο έχουµε πάνω από 40 γεωπόνους σε όλη την Ελλάδα και µια ευρύτερη συνεργασία µε τους συνεργάτες µας, ώστε να δίδεται καλύτερη πρόταση στον παραγωγό ανάλογα µε τις ανάγκες του». Αναφερόµενος στο Timac 42 MPPA Duo το στέλεχος της Timac Agro | ΛΥ∆Α τόνισε ότι το συγκεκριµένο προϊόν είναι βελτιστοποιηµένο κυρίως για τα αλκαλικά εδάφη της Βορείου Ελλάδος, αλλά µπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες καλλιέργειες, πλην των κερασιών, όπως είναι τα µήλα, τα µηλοειδή, αλλά κι εκείνες µε υψηλές ανάγκες όσον αφορά το κάλιό τους, οι οποίες χρειάζονται µια διέγερση για το εδαφικό και το ριζικό τους σύστηµα.

«Η τεχνολογία στο Timac 42 αποτελείται από το MPPA, ένα ενεργό µόριο που προέρχεται απο φυσικές ουσίες. Το µόριο αυτό προστατεύει τα στοιχεία του λιπάσµατος από εκπλύσεις, εξαερώσεις και δεσµεύσεις στο εδαφικό διάλυµα για ολη την καλλιεργητική περίοδο, ενώ παράλληλα απελευθερώνει και να κινητοποιεί θρεπτικά στοιχεία του εδάφους τα οποία µπορεί να είναι δεσµευµένα και να τα ξανακάνει σιγά σιγά διαθέσιµα στο φυτό όπως συµβαίνει εδώ στην περιοχή της Πέλλας. Έτσι αποφεύγονται τυχόν τροφοπενίες, ψευδαργύρου, σιδήρου κ.ο.κ. Το δεύτερο σκέλος είναι το κοµµάτι του Duo, ένα φυτικό εκχύλισµα το οποίο διεγείρει το ριζικό σύστηµα και προάγει την ανάπτυξη και την ανανέωση του», είπε χαρακτηριστικά.

Στην περίπτωση του DuoFertil Top Phos 36PK ο κ. Καρακασιώτης τόνισε πως εκτός από το MPPA Duo, διαθέτει µια µοναδική µορφή φωσφόρου, η οποία είναι «πατεντερισµένη» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό που καταφέρνουµε είναι να συνδυάσουµε το φώσφορο µε το ασβέστιο σε µοριακό επίπεδο, γεγονός που κάνει τη διαθεσιµότητα τους υψηλή σε οποιαδήποτε Ph και καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας. «Κι εκεί είναι που ειδικά στην περίπτωση της µηλοκαλλιέργειας βοηθά στην διατηρησιµότητα και την πικρή κηλίδωση, διότι έχει διάρκεια µέχρι τη συγκοµιδή, µε αποτέλεσµα να βάζει ο παραγωγός θεµέλια και για τη µετασυλλεκτικότητα», µας είπε.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία