BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Τα εξειδικευμένα προϊόντα θρέψης δίνουν υπεραξία στο ακτινίδιο

«Κλειδί» στο εγχείρημα της ΠΕΣΚΟ η συνεργασία με την Timac Agro | ΛΥΔΑ

26-31_13

Λεωνίδας Λιάμης

916
4

Η υπεραξία στο ακτινίδιο με κορμό τα εξειδικευμένα προϊόντα θρέψης φυτών

Από τον καπνό στο ακτινίδιο στρέφονται, χρόνο µε το χρόνο, ολοένα και περισσότερο τα 850 µέλη του Συνεταιρισµού ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας, Αγ. Σπυρίδωνα και ∆ίου, στην Πιερία, γεγονός που έχει οδηγήσει την οργάνωση να δροµολογήσει κατάλληλες επενδύσεις, ώστε η µετάβαση αυτή που γνωρίζει ήδη επιτυχία να συνοδευτεί χωρίς κραδασµούς στο µέλλον.

«Από τα περίπου 10.000 στρέµµατα καπνό που καλλιεργούσαν τα µέλη µας πριν λίγα χρόνια, σήµερα έχουν περιοριστεί στα 3.000 στρέµµατα κι η τάση είναι περαιτέρω καθοδική. Το βάρος πλέον πέφτει ξεκάθαρα στο ακτινίδιο» επισηµαίνει ο πρόεδρος του Α.Σ. ΠΕΣΚΟ, Γιάννης Μιχαλήτσιος, τονίζοντας πως «ήδη στην οργάνωση καλλιεργούµε 4.000 στρέµµατα και κάθε χρόνο προστίθενται άλλα 300-400 στρέµµατα φυτείες. Φτάσαµε τη σεζόν 2020-21 να διαχειριστούµε περίπου 10.000 τόνους ακτινίδιο και κάθε χρόνο ανεβαίνουµε».

 

Νέο επενδυτικό 3 εκατ. ευρώ για ψυκτικούς θαλάµους 4.000 τόνων

Γνωρίζοντας, ωστόσο, πως δίχως υποδοµές και επώνυµο brand θα είναι συνήθως σε µειονεκτική διαπραγµατευτική θέση απέναντι στο εµπόριο και θα αδυνατεί να καρπωθεί την όποια προστιθέµενη αξία στο προϊόν, η διοίκηση του

Συνεταιρισµού αποφάσισε να κινηθεί στην κατεύθυνση της απόκτησης ιδιόκτητων αποθηκευτικών χώρων και εγκαταστάσεων διαλογής, τυποποίησης και συσκευασίας ακτινιδίου µε δικό της brand.

«Στο τέλος Οκτωβρίου του 2020, προχωρήσαµε στην κατάθεση µελέτης για την κατασκευή νέων ψυκτικών θαλάµων αποθήκευσης, συνολικής δυναµικότητας 4.000 τόνων, η οποία, από ό,τι πληροφορούµε από τον µελετητή, έχει περάσει το πρώτο στάδιο αξιολόγησης και περιµένουµε την έγκριση κάποια στιγµή το φθινόπωρο για να προχωρήσουµε στην υλοποίηση», τονίζει ο κ. Μιχαλήτσιος.

Όπως σηµειώνει ο ίδιος, η επένδυση προϋπολογίζεται σε 3 εκατ. ευρώ, έχει υποβληθεί στον αναπτυξιακό νόµο, που προβλέπει επιχορήγηση 50% και εφόσον όλα εξελιχθούν οµαλά αναµένεται να υλοποιηθεί σε διάστηµα περίπου δύο ετών, σε ακίνητο 25 στρεµµάτων, που µίσθωσε η οργάνωση για µακροχρόνια χρήση από τον τοπικό ∆ήµο. Τα δύο τελευταία χρόνια, επίσης, ως προς τις επενδύσεις, ο Α.Σ. ΠΕΣΚΟ έχει εκτελέσει δύο επιχειρησιακά προγράµµατα της τάξης των 80.000 και 120.000 ευρώ, υλοποιεί ένα ακόµη πρόγραµµα ΕΣΠΑ, ύψους 200.000 ευρώ για την ανάπτυξη των κτηριακών εγκαταστάσεων και της υποδοµής του, ενώ µέχρι το Μάιο θα έχει ολοκληρώσει κι ένα µικρό ψυγείο, µε χωρητικότητα γύρω στους 80 τόνους, το οποίο προορίζεται να εξυπηρετεί µικροπαραγωγούς όταν για παράδειγµα δεν µπορούν να συµπληρώσουν ένα φορτηγό, να έχουν ένα χώρο να αποθηκεύουν την παραγωγή τους για 1-2 ηµέρες µέχρι να συµπληρωθεί το φορτίο και να εξαχθούν.

 

Συστηµατική επένδυση στις εισροές για πολύ και ποιοτικό προϊόν

Εκτός από τις επενδύσεις σε υποδοµές ο Α.Σ. ΠΕΣΚΟ επενδύει συστηµατικά και στις εισροές, διότι, σύµφωνα µε τον γεωπόνο της οργάνωσης, Γιώργο Γεωργαντά, το ποιοτικό προϊόν είναι προϋπόθεση για να πας σε ανάπτυξη κτηριακών εγκαταστάσεων. Παραγωγός και ο ίδιος, µε 100 στρέµµατα ακτινιδίων, ο κ. Γεωργαντάς είναι αυτός που «έστησε» το πρωτόκολλο καλλιεργητικών φροντίδων το οποίο ακολουθούν τα µέλη του Συνεταιρισµού, καθώς έχει αποδειχθεί, τα τελευταίαχρόνια, το πλέον αποτελεσµατικό στην περιοχή.

«Η αποτελεσµατικότητα δεν σχετίζεται µόνο µε την παραγωγικότητα των δέντρων και τους µεγάλους καρπούς, αλλά έχει να κάνει επίσης και µε άλλες κρίσιµες ποιοτικές παραµέτρους που δεν φαίνονται στο γυµνό µάτι, όπως είναι η ξηρά ουσία, η οξύτητα, η πίεση στη σάρκα και κατ’ επέκταση η συντηρησιµότητα µέσα στα ψυγεία», επισηµαίνει ο γεωπόνος της οργάνωσης.

 

Kορµός στο πρωτόκολλο καλλιέργειας τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α

Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο βασικός κορµός του πρωτοκόλλου, έχει χτιστεί πάνω σε προϊόντα θρέψης και βιοδιεγέρτες της Timac Agro | ΛΥ∆Α, µε την οποία ο Συνεταιρισµός έχει στενή συνεργασία από το 2012 έως και σήµερα.

«Ξεκινάµε µε διαφυλλικούς ψεκασµούς πριν την άνθηση µε πιο σηµαντικό το Fertileader Altis µε Σίδηρο και Μαγγάνιο, το οποίο περιέχει πατέντες που έχουν να κάνουν µε παράγοντες αντιστρές. Γιατί πριν την ανθοφορία, κοντά στον Απρίλιο, υπάρχει θέµα µε το βραδινό κρύο µε συνέπεια το φυτό να σοκάρεται. Οπότε το βοηθά να ανταπεξέλθει στις αβιοτικές καταπονήσεις και να φωτοσυνθέσει καλύτερα. Προϊόν κλειδί στα διαφυλλικά, ωστόσο, είναι το MaxiFruit µε τεχνολογία NMX.  Είναι το Α και το Ω. Ένα µη ορµονικό σκεύασµα, το οποίο ρυθµίζει τις ορµόνες στο φυτό. Κάνουµε µια εφαρµογή πριν την ανθοφορία, µαζί µε το Fertileader Axis που έχει Φώσφορο, Ψευδάργυρο και Μαγγάνιο µε αυτό τον τρόπο πετυχαίνουµε οµοιόµορφη ανθοφορία. Μετά την ανθοφορία, κάνουµε άλλες δύο επεµβάσεις προσθέτοντας ή το Fertileader Leos ή το Fertileader Kaleo, µε την πρώτη εφαρµογή στην πτώση των πετάλων και µετά από 15 ηµέρες τη δεύτερη. Αυτό αναγκάζει το φυτό να παράξει µόνο του ορµόνες, ώστε να χοντρύνει τον καρπό. Το αποτέλεσµα είναι οµοιόµορφος καρπός χωρίς να έχουµε ορµόνες. Στο ενδιάµεσο βάζουµε το Fertileader Elite, ένα ασβέστιο µε την τεχνολογία Seactiv, το οποίο βοηθά πολύ στη συντηρισιµότητα των φρούτων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς, ως προς τα σκευάσµατα της Timac Agro | ΛΥ∆Α, που χρησιµοποιούνται στους ψεκασµούς.

Από υδρολιπάνσεις χρησιµοποιείται η γκάµα Fertiactyl όπως διευκρινίζει ο συνοµιλητής µας, «από νωρίς βάζουµε το Fertiactyl Green Extreme, που είναι ένας σίδηρος µε την τεχνολογία Fertiactyl που βοηθά πάρα πολύ στην απορρόφηση του σιδήρου και κάποια στιγµή πριν από την ανθοφορία το Fertiactyl GZ, ένα προϊόν πολυεργαλείο που βοηθά το φυτό στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Με το προϊόν αυτό γίνεται και δεύτερη εφαρµογή στα µέσα Ιουλίου, ώστε να επιτύχουµε µεγέθυνση του καρπού και µετά την 15η Αυγούστου, όταν, συνήθως, οι παραγωγοί παρατηρούν µια στασιµότητα στον καρπό επειδή η φάση ανάπτυξης του καρπού στο ακτινίδιο είναι διπλή σιγµοειδής καµπύλη».

 

Οι σωστές φροντίδες και η εμπειρία φέρνουν τους εμπόρους στην πόρτα μας

Αναφορικά µε τα κοκκώδη λιπάσµατα, ο κ. Γεωργαντάς επισήµανε πως «χρησιµοποιούµε το Duofertil 36PK µε τεχνολογία Top Phos της Timac Agro | ΛΥ∆Α, τέτοια εποχή, για τροφοδοσία σε φώσφορο, και κάλιο. Είναι ένα προϊόν που δεν δηµιουργεί σύµπλοκα µε τα άλλα στοιχεία του εδάφους και το κάνει όλο διαθέσιµο στο φυτό. Μπορεί να ακούγονται λίγες οι µονάδες του φωσφόρου (12), αλλά είναι όλος αφοµοιώσιµος από το φυτό. Στη συνέχεια, επειδή στην περιοχή µας έχουµε αλκαλικά εδάφη, χρησιµοποιούµε το Duofertil 11-10-16 µε τεχνολογία MPPA DUO, σε τρεις εφαρµογές, µε περίπου µισό κιλό ανά ρίζα στα παραγωγικά δέντρα, το οποίο ενδείκνυται για τέτοιες περιπτώσεις εδαφών».

Το προϊόν που προκύπτει στο τέλος, σύµφωνα µε τον έµπειρο γεωπόνο, είναι ιδιαίτερα ποιοτικό και, όπως σηµειώνει χαρακτηριστικά «αυτός είναι ο λόγος που εν τέλει κάνουν παρέλαση κάθε χρόνο οι έµποροι από το συνεταιρισµό για να αγοράσουν τα ακτινίδιά µας».

Προκειµένου να τεκµηριώσει τους ισχυρισµούς του ο κ. Γεωργαντάς λέει πως µε το πρωτόκολλο που ακολουθείται επειδή δεν χάνεται ούτε µια µονάδα και σε ισορροπία καρποφορία µε τη βλάστηση, επιτυγχάνεται οµοιοµορφία στους καρπούς και µια σταθερή παραγωγή από 4 έως 4,5 τόνους ανά στρέµµα, κατά µέσο όρο, όταν στα υπόλοιπα κτήµατα της περιοχής το «στήσιµο» για τα ακτινίδια είναι 2,5–3,5 τόνους. «Επίσης, εµείς στο καλιµπράρισµα κυµαινόµαστε κάθε χρόνο µεταξύ 110-120 γραµµάρια ανά φρούτο, ενώ σε επίπεδο συντηρησιµότητας στη συγκοµιδή µε το πενετρόµετρο βλέπουµε ότι οι πιέσεις στη σάρκα είναι από 9 έως 11kg κατά µέσο όρο, µε σάκχαρα από 8 έως 9 brix , που είναι πολύ µεγάλο σαν νούµερο και η επόµενη ένδειξη είναι στα ψυγεία, όπου βλέπουµε τέτοια εποχή, αρχές άνοιξης, ότι οι πιέσεις δεν πέφτουν και τα ακτινίδιά µας δεν καταρρέουν. Αντιθέτως, σε καλά ψυγεία αντέχουν άνετα µέχρι τον Ιούνιο». Την εµπιστοσύνη του στο πρόγραµµα που έχει καταρτίσει η οργάνωση για τη θρέψη και τη φυτοπροστασία της ακτινιδιάς εξέφρασε, µιλώντας στην Agrenda κι ο παραγωγός Γιώργος Γκρίνιας, µε 150 στρέµµατα στην περιοχή του ∆ήµου ∆ίου, ο οποίος την ηµέρα που επισκεφτήκαµε τον Α.Σ. ΠΕΣΚΟ, έκανε τις προµήθειές του από το Συνεταιρισµό σε βασικό λίπασµα. «Το έχουµε δοκιµάσει σε λιγότερα στρέµµατα, είδαµε ότι κάνει δουλειά και αποφάσισα να το εφαρµόσω σε όλα µου τα κτήµατα πλέον. Τα αποτελέσµατα ήταν ενθαρρυντικά και στον καρπό, είδαµε αύξηση σχεδόν 20% στην απόδοση, αλλά και στη συντήρηση του καρπού µετασυλλεκτικά», µας είπε χαρακτηριστικά.

 

Προτεραιότητα η στήριξη του ακτινιδίου για τη Timac Agro | ΛΥ∆Α

Στη συνεργασία µε τον Α.Σ. ΠΕΣΚΟ, αλλά και στην προτεραιότητα της Timac Agro | ΛΥ∆Α να στηρίξει αυτό το εθνικό προϊόν, όπως έχει εξελιχθεί, πλέον, το ακτινίδιο, αναφέρθηκε και ο Υπεύθυνος Προϊόντων της Timac Agro | ΛΥ∆Α Κωνσταντίνος Καρακατσιώτης. «Όλα αυτά τα χρόνια η συνεργασία µας είναι στενή και εξαιρετική. Επιθυµία µας είναι να συνεχίσουµε να συνεργαζόµαστε και να είµαστε στο πλάι του συνεταιρισµού και του Έλληνα παραγωγού εν γένει, µε στόχο να έχουµε ένα κάλο εθνικό προϊόν.

Στο συνεταιρισµό υπάρχει η πλήρης γκάµα των προϊόντων της Timac Agro και η σωστή υποστήριξη και καθοδήγηση των συνεργατών µας» ανέφερε ο κ. Καρακατσιώτης και πρόσθεσε πως «η ΠΕΣΚΟ είναι µια οργάνωση υγιής που αναπτύσσεται διαρκώς και η µετάβαση των µελών της στο σπεσιαλιτέ λίπασµα διευρύνεται συνεχώς, καθώς ακολουθεί την αντίστοιχη µετάβαση των παραγωγών µελών της από τα καπνά και άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες προς τις πιο σύγχρονες και δυναµικές, όπως αυτή του ακτινιδίου.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

02-02-2022 07:02Θεοφάνης

Καλημέρα σας,μήπως θα μπορούσατε να μου αποστείλετε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα θρέψης της ακτινίδιας με τα προϊόντα της λυδα στο email μου;

Απάντηση

16-03-2021 18:56Γιώργος Γεωργαντας

Βεβαίως και χρησιμοποιούμε sitofex όπως και διαφορά αλλά προϊόντα άλλων εταιρειών, απλώς το πρόγραμμα που ακολουθούμε είναι βασισμένο στα προϊόντα της Timac AGRO/ΛΥΔΑ. Και στο συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάζουμε τα προϊόντα της συνεργασίας μας με αυτή την εταιρεία.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

14-03-2021 20:19Αελ

Με αυτές της υδρολιπανσης που γίνονται δεν βάζεται καθόλου σιτοφεξ.αν βλέπεται το σχόλιο απαντήστε μου παρακαλώ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία