BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Τα συμβόλαια για φυλλώδη πληρώνουν περισσότερο με ειδική θρέψη

Καταφέρνοντας κανείς να παραδώσει µαρούλι που ζυγίζει ανά τεµάχιο 700 ή ακόµα και 900 γραµµάρια, αντί για τον µέσο όρο των 500 γραµµαρίων, έχει βρει έναν τρόπο να αυξήσει κατακόρυφα τα κέρδη που αποφέρει ένα στρέµµα το οποίο δουλεύεται υπό συνθήκη συµβολαιακής καλλιέργειας. Χονδρικά το κέρδος ανέρχεται σε ένα 20% πάνω συγκριτικά µε το τι θα έπαιρνε σε περίπτωση που προσέγγιζε «συµβατικά» την καλλιέργειά του.

26a_2

Πέτρος Γκόγκος

264
0

Και ενώ η διαπίστωση αυτή είναι προφανής, δεν είναι προφανής ο τρόπος µε τον οποίο γίνεται αυτό. Στα Ίρια της Αργολίδας ωστόσο, εδώ και µια τριετία περίπου, παραγωγοί διαπιστώνουν ότι η εξειδικευµένη θρέψη είναι το κλειδί για ειδική τιµή από τα συµβόλαια στα φυλλώδη λαχανικά.

Η διαπίστωση αυτή αποκτά µεγαλύτερη βαρύτητα όταν προέρχεται από τα χωράφια του γνωστού στον κλάδο της σαλάτας, Θωµά Χουντάλα, τον… «παππού του Iceberg» όπως τον αποκαλούν στην πιάτσα. Πρόπερσι ο κ. Χουντάλας, γνώρισε στην πράξη για πρώτη φορά τα προϊόντα της Timac Agro|ΛΥ∆Α και εµπιστεύτηκε στην εταιρεία το κρίσιµο έργο της βασικής λίπανσης.


«Πιάσαµε τις ηµεροµηνίες παράδοσης µε καλές αποδόσεις σε δύσκολους µήνες, κατά τους οποίους τα φυτά στρεσαρίστηκαν αρκετά από τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή» αναφέρει στην Agrenda ο ίδιος, αποκαλύπτοντας πως πλέον στηρίζεται αποκλειστικά στις λύσεις θρέψης που παρέχει η Timac Agro|ΛΥ∆Α. «Πέρυσι για παράδειγµα ο χειµώνας αν και φαινόταν ήπιος, υπήρχαν µικρά διαστήµατα µε ιδιαίτερα χαµηλές θερµοκρασίες  που προκάλεσαν έντονο στρες στα φυτά. Όταν εκεί που δεν ξέρεις αν θα έχεις παραγωγή, όπως συνέβη µε γειτονικά χωράφια, τελικά βγάζεις µες στο καταχείµωνο µαρούλια που ζυγίζουν 800 και 900 γραµµάρια, τότε κάτι έχει πάει πολύ καλά στο κοµµάτι της θρέψης» συνεχίζει ο συνοµιλητής µας.

Φαίνεται πως ο κ. Χουντάλας ξέρει να εντοπίζει ευκαιρίες και περιθώρια ανάπτυξης τόσο στο χωράφι όσο και στο αγροτικό επιχειρείν. Από τότε που η ολιγαρκής αγκινάρα σταµάτησε να µονοπωλεί το ενδιαφέρον στον κάµπο των Ιρίων, πριν από 30 χρόνια περίπου, ήταν πεπεισµένος ότι το µέλλον της γεωργίας κρύβεται στην συµβολαιακή καλλιέργεια. ∆ούλεψε µε πολυεθνικές αλλά και µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ ενώ πλέον συνεργάζεται αποκλειστικά µε εταιρεία-ηγέτη στον εγχώριο κλάδο των κηπευτικών και της σαλάτας. Η µεθοδικότητα και η διορατικότητα ενός βετεράνου πλέον της συµβολαιακής καλλιέργειας σπάνια του επιτρέπουν να πέσει έξω στους υπολογισµούς του που έχουν να κάνουν µε την κερδοφορία της εκµετάλλευσης.

Σε έναν τόσο ανταγωνιστικό κλάδο όπως είναι τα φυλλώδη, µια ατυχία λόγω καιρού, ένας λάθος υπολογισµός µπορεί να κοστίσει παραπάνω, αφού θα αποτυπωθεί και στο συµβόλαιο της επόµενης χρονιάς και για το λόγο αυτό, οι παραγωγοί αναζητούν έναν αξιόπιστο σύµµαχο που µπορεί να αφοµοιώσει το απρόβλεπτο των καιρικών συνθηκών.

Με εγγυηµένες αποδόσεις από 3 έως 4 τόνους ανά στρέµµα στην 190 στρεµµάτων εκµετάλλευση του Θωµά Χουντάλα, η συνεργασία µε την Timac Agro|ΛΥ∆Α, µεταφράζεται σε 20 µε 30% µεγαλύτερες αποδόσεις και άρα ανάλογα κέρδη.

Με τρεις φυτεύσεις ανά σεζόν και τον πυρήνα της καλλιέργειας Iceberg να συµπίπτει µε την καρδιά του χειµώνα σε έναν κάµπο όπως αυτός στα Ίρια όπου περιορίζεται σε 12.000 στρέµµατα ανεβάζοντας το κόστος ενοικίασης γης στα 250 ευρώ το στρέµµα, οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες και οι φροντίδες θρέψης ξεκινούν από νωρίς, επιτρέποντας, όταν γίνονται σωστά, την εξοικονόµηση ενός γύρου φυτοπροστασίας, λόγω ταχείας ανάπτυξης των φυτών.

Με τρεις σπορές, η γη έχει ανάγκες

Ξεκινώντας, λοιπόν, στα µέσα Σεπτεµβρίου µε την προετοιµασία της γης, η σεζόν σταµατά τον Μάιο, έπειτα από τρεις γύρες φυτεύσεων. Τα καταπονηµένα εδάφη στη συνέχεια απολυµαίνονται για να µειωθούν τα µυκητολογικά προβλήµατα, ένα απαραίτητο στάδιο για να εξασφαλίσει ο έµπειρος αγρότης µηδενική υπολειµµατικότητα. Εκείνη την περίοδο είναι που κλείνονται και τα συµβόλαια για την επερχόµενη χρονιά, σηµατοδοτώντας και τον σχεδιασµό της καλλιέργειας από την αρχή. «Χωρίς συµβόλαια, η καλλιέργεια δεν συµφέρει, αφού χρειάζεται σωστή διαχείριση του χρόνου αλλά και των εισροών» εξυγεί ο συνοµιλητής µας, που έχει αναπτύξει πλέον µια ρουτίνα εφαρµογής των προϊόντων της Timac Agro | ΛΥ∆Α.

Κόμβος για την ανάπτυξη 12.000 στρεμμάτων οι χωραφίσιοι γεωπόνοι

Προσεγγίζοντας τα Ίρια, σε µια ήσυχη κατά τα λοιπά επαρχιακή οδό, συναντά κανείς κινητικότητα εκεί όπου «σβήνουν» σταδιακά οι αγροτικές γαίες, δίνοντας χώρο στα πρώτα κτίσµατα της κοινότητας. Σε αυτό το κοµβικό σηµείο βρίσκεται το κατάστηµα εφοδίων του Κωνσταντίνου Τράκα και του Παναγιώτη Χριστόπουλου. Οι δύο συνέταιροι γεωπόνοι, έχουν δει τη διαδικασία µετασχηµατισµού του κάµπου της περιοχής, από ένα αφιλόξενο για απαιτητικές καλλιέργειες µέρος, µε µόνη διέξοδο την ξακουστή αγκινάρα Ιρίων Αργολίδας ΠΟΠ, σε ένα σηµαντικό παραγωγικό κέντρο για φυλλώδη λαχανικά. Για την ακρίβεια συµµετείχαν ενεργά σε αυτήν, προµηθεύοντας όλη τη γκάµα των αγροτικών εφοδίων που έχουν ανάγκη οι καλλιεργητές της περιοχής, µε τη φήµη τους να φτάνει µέχρι και το Ναύπλιο.

Οι δύο συνεργάτες γνωρίζουν άλλωστε καλύτερα από τον καθένα τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Το κατάστηµά τους µετρά 30 χρόνια παρουσίας, αρχικά σε κεντρικό σηµείο του χωριού, µε την επέκταση να συµπίπτει µε µεγάλο αρδευτικό έργο στην περιοχή, που ξεκλείδωσε την καλλιέργεια φυλλωδών για τους αγρότες των Ιρίων. «Την διαφορά στην περιοχή την έκανε το αρδευτικό έργο, που έφερε νερό από το Ανάβαλο. Τότε εκτοξεύτηκε η περιοχή» αφηγείται ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Η συνεργασίες των δύο γεωπόνων µε τους αγρότες της Αργολίδας δεν περιορίζονται στον εφοδιασµό εισροών. «Είναι χωραφίσιοι γεωπόνοι, λερώνουν τα χέρια τους στο χωράφι, διερευνώντας οποιαδήποτε λύση µπορεί να βοηθήσει τους παραγωγούς», όπως µας δήλωσε ο Παναγιώτης Στάµος, τοπικός γεωπόνος σύµβουλος θρέψης της TimacAgro|ΛΥ∆Α.

Κατά την ολιγόλεπτη παραµονή, τουλάχιστον τρεις πελάτες απευθύνθηκαν στους γεωπόνους ζητώντας συγκεκριµένα προϊόντα της Timac Agro|ΛΥ∆Α.

«Τα προϊόντα αυτά έχουν πλεονεκτήµατα. Η εταιρεία προσφέρει λιπάσµατα κοκκώδη και κάποια υγρά που είναι πολύτιµα για όσους ασχολούνται σοβαρά µε την καλλιέργειά τους και θέλουν βάρος στο µαρούλι. Έχουν συµβόλαια σε ποσότητες άρα το βάρος είναι καθαρό κέρδος για αυτούς» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Τράκας, ο οποίος συµπληρώνει «Στον δύσκολο καιρό θα καταλάβεις την διαφορά στο λίπασµα».

«Με τα προϊόντα αυτά δίνεις λύση σε πρόβληµατα όπως το στρες των φυτών. Εδώ έχουµε µεγάλες διαφορές θερµοκρασίας µέρα µε νύχτα, που οδηγεί σε στρεσάρισµα των φυτών. Με αυτήν τη θρέψη, η διαφορά για τα παραγόµενα προϊόντα φαίνεται και στο ράφι, υπάρχουν οφέλη και στη συγκοµιδή και στη µετασυλλεκτικότητα οπότε πρόκειται για µία επένδυση που βγάζει τα λεφτά της» συνεχίζει ο κ. Τράκας.

Από αυτήν την άποψη έχει ενδιαφέρον η ρουτίνα την οποία ακολουθεί ένας καλά οργανωµένος αγρότης, όπως είναι ο κ. Χουντάλας. Η αρχή της προετοιµασίας στα χωράφια του κ. Χουντάλα γίνεται µε το Fertiactyl GZ, τoν πλέον εξειδικευµένο βιοδιεγέρτη-ριζοβολητη για την επιτυχή εγκατάσταση των καλλιεργειών και την πρώιµη ανάπτυξη των φυτών. Απαραίτητο στην πορεία και το Lithactyl 10-11-14, ένα σύνθετο και ισορροπηµένο λίπασµα κατάλληλο για τη θρέψη των καλλιεργειών, ακόµη και σε όξινα εδάφη. Περιέχει Calcimer, ασβέστιο θαλάσσιας προέλευσης, το οποίο συµβάλει στην βελτίωση του µικροπεριβάλοντος γύρω από το ριζικό σύστηµα ενώ ταυτόχρονα θρέφει την καλλιέργεια σε ασβέστιο και παράλληλα ενσωµατώνει την τεχνολογία NPRO που αυξάνει την αποτελεσµατικότητα της λίπανσης και της απορρόφησης των θρεπτικών στοιχείων από το φυτό.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία