BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Γιατρειά από τους εδαφικούς μύκητες με το Tusal βρήκαν στην Iεράπετρα

Μικρός κλήρος και µεγάλες αποδόσεις χαρακτηρίζουν την αγροτική παραγωγή στα 16.000 στρέµµατα θερµοκηπίων της Ιεράπετρας, µε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής να επιβραβεύουν όσους επενδύουν σε εξειδικευµένες λύσεις θρέψης για τα φυτά τους, αφήνοντας στο παρελθόν την εφαρµογή πρώτης ύλης.

42-43c_5

Γιάννης Ρούπας

1044
1

Με τον µέσο παραγωγό στην Ιεράπετρα να διαθέτει λιγότερα από 10 στρέµµατα θερµοκηπίων, η επίτευξη των µέγιστων στρεµµατικών αποδόσεων αποτελούσε πάντα το κλειδί για την επαγγελµατική επιτυχία στην περιοχή. Η υιοθέτηση µίας βέλτιστης καλλιεργητικής τεχνικής ή η επιλογή ενός καταλληλότερου σκευάσµατος, αποτυπώνεται στην τσέπη του παραγωγού αµεσότερα και εντονότερα σε σχέση µε άλλες ζώνες κηπευτικών της χώρας.

Η αγροτική παραγωγή στην περιοχή της νότιας Κρήτης παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και προκλήσεις που λίγες άλλες περιοχές αντιµετωπίζουν. Οι εξαιρετικά θερµές κλιµατικές συνθήκες στην Ιεράπετρα δεν επιτρέπουν καλοκαιρινές φυτεύσεις, µε τους περισσότερους να καταφεύγουν σε ηλιοαπολύµανση την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου, µε σκοπό την έναρξη των φυτεύσεων εντός του Σεπτεµβρίου.

Το ιδιαίτερα θερµό κλίµα στην περιοχή επιτρέπει ωστόσο στους παραγωγούς να έχουν µέγιστη παραγωγή µέσα στο χειµώνα δίχως να υποχρεώνονται σε έξοδα θέρµανσης. Η θερµοκρασία στη καρδιά του χειµώνα είναι κατά µέσο όρο 16 βαθµοί, επιτρέποντας την διάθεση ποιοτικών θερµοκηπιακών προϊόντων όταν η υπόλοιπη Ελλάδα δεν παράγει και µάλιστα µε χαµηλότερο κοστολόγιο. Έτσι οι παραγωγοί διαθέτουν και εµπορεύονται τα παραγόµενα προϊόντα τους σε καλές τιµές.

Ευρύ φάσµα δράσης το Tusal

Οι εξελίξεις στο τοµέα της φυτοπροστασίας και η δηµιουργία νέων λύσεων, επιτρέπουν στους παραγωγούς να αγχώνονται λιγότερο για τις απώλειες από εδαφικές µυκητιάσεις εξηγεί στην Agrenda ο Πέτρος Λέσσης, παραγωγός κοντού και µακριού αγγουριού µε 7 στρέµµατα θερµοκήπια στην Ιεράπετρα. Από τα 6 χρόνια που καλλιεργεί, την τελευταία τριετία συνεργάζεται µε την Timac Agro | ΛΥ∆Α, και είναι ένας από τους πρώτους που δοκίµασαν το νέο βιολογικό µυκητοκτόνο Tusal µετά από υπόδειξη της τοπικής συµβούλου θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α, Ελένης Μάντζιου. Ο παραγωγός είχε εντοπίσει σηµαντική προσβολή από φουζάριο στο ένα από τα δύο θερµοκήπιά του, µε τα φυτά να πλαγιάζουν και να χάνουν την ζωντάνια τους σαν να ήταν µαραµένα. «Η εφαρµογή του Tusal έλυσε το πρόβληµα εντός 48 ωρών, µπήκα στο θερµοκήπιο και τα φυτά είχαν ανακάµψει ενώ στην πορεία ψήλωσαν γρηγορότερα» σηµειώνει χαρακτηριστικά ο Πέτρος Λέσσης.

Το Τusal είναι ένα βιολογικό µυκητοκτόνο σε µορφή βρέξιµων κόκκων (WG), που βασίζεται στα αποκλειστικά καταγεγραµµένα στελέχη µυκήτων Trichoderma atroviride (Τ11) & Trichoderma asperellum (Τ25), που εµφανίζουν αποδεδειγµένα συνεργιστική δράση, χωρίς υπολειµµατικότητες και χωρίς ελάχιστο χρόνο εφαρµογής (PHI) πριν τη συγκοµιδή, εξηγεί στην Agrenda η σύµβουλος θρέψης νοµού Λασιθίου της Timac Agro | ΛΥ∆Α, Ελένη Μάντζιου. Το TUSAL συµβάλλει στην αύξηση των αποδόσεων προστατεύοντας και ενισχύοντας την άµυνα του φυτού, ενώ βρίσκει εφαρµογή σε πληθώρα καλλιεργειών. Είναι αποτελεσµατικό έναντι πολλών παθογόνων µυκήτων, όπως τα γένη Phytophthora sp., Rhizoctonia sp., Sclerotinia sp., Pythium sp., Fusarium sp. κ.ά.

«Το αποθεώνουν όσοι το δοκιµάζουν» συµπληρώνει η Σεβαστή Αντωνού, ιδιοκτήτρια καταστήµατος γεωργικών εφοδίων από το 2004 και συνεργάτης του Πέτρου Λάσση. Όπως εξηγεί, πέραν της µυκητοκτόνους δράσης του, το Tusal συµβάλλει και σε αυξηµένη ριζοβολία, ευνοώντας την µεγαλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και νερού στις περιπτώσεις των ανοιχτών συστηµάτων θερµοκηπιακής καλλιέργειας.

Μηδαµινές απώλειες από τους εδαφικούς µύκητες

Περισσότερο και ποιοτικότερο βελανίδι συγκοµίζει απ’ όταν ξεκίνησε η συνεργασία της µε την Timac Agro | ΛΥ∆Α η ∆ερµιτζάκη Αρχοντία, παραγωγός εδώ και περίπου 15 χρόνια υδροπονικής ντοµάτας σε περλίτη.  Σε αντίθεση µε την πλειοψηφία των παραγωγών, η Αρχοντία ∆ερµιτζάκη ήταν εκείνη που προσέγγισε την σύµβουλο θρέψης της εταιρείας Ελένη Μάντζιου, ζητώντας να δοκιµάσει τα σκευάσµατα της εταιρίας, έχοντας σχηµατίσει µια πρώτη άποψη µέσω συζητήσεων µε συναδέλφους. Καθώς αντιµετώπισε και εκείνη σηµαντικό πρόβληµα τον Μάιο µε το φουζάριο, εµπιστεύτηκε το νέο βιολογικό µυκητοκτόνο Tusal για να λύσει το πρόβληµα µε εντυπωσιακά αποτελέσµατα. Το Tusal «ανέστησε τα φυτά» στις σειρές εντός 2 ηµερών και της επέτρεψε να πάρει παραγωγή ακόµη και από τα ντοµατόφυτα µε ισχυρά συµπτώµατα προσβολής. Όπως εξηγεί στην Agrenda, πλέον το χρησιµοποιεί άφοβα και προληπτικά µε διπλή εφαρµογή στα κηπευτικά της, βοηθώντας την να µειώσει τις απώλειες από εδαφικούς εχθρούς και βελτιώνοντας την τελική της απόδοση και συνεπώς το εισόδηµά της.

Στις σηµερινές συνθήκες ανατιµήσεων, προϊόντα όπως το Tusal που συµβάλλουν αθόρυβα στην αύξηση των αποδόσεων, αποτελούν σηµαντικό όπλο στην φαρέτρα του παραγωγού. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της, µε το κόστος στο ντοµατίνι τσιµπάει 20 λεπτά  ετησίως εδώ και µία τριετία, και φέτος να διαµορφώνεται στο 1,80 ευρώ το κιλό, η ελαχιστοποίηση των απωλειών από τους εδαφικούς εχθρούς είναι ισχυρή επένδυση µε σίγουρο κέρδος για τον παραγωγό.


Θρέψη με διάρκεια ακόμα και σε αμμώδη εδάφη 

Από οικογένεια µε µακρά αγροτική παράδοση κατάγεται η Ασπασία Σαπροβαλάκη, παραγωγός µε 11 στρέµµατα δικά της και ιδιοκτήτρια καταστήµατος εφοδίων στην Ιεράπετρα εδώ και µια 8ετία. Ούσα η «επιστήµονας» της οικογένειας, καταφεύγει συχνά σε πειραµατισµούς µε νέες τεχνικές και σκευάσµατα, ώστε να προτείνει πάντα τις βέλτιστες λύσεις σε πελάτες και συγγενείς. Η συνεργασία της µε την Timac Agro | ΛΥ∆Α κρατάει από την πρώτη µέρα λειτουργίας του καταστήµατος. Τα προϊόντα που έχουν ενθουσιάσει περισσότερο τόσο την ίδια όσο και άλλους τοπικούς παραγωγούς είναι τα διαφυλλικά σκευάσµατα της εταιρείας. Η ίδια περιγράφει ένα πρόσφατο δικό της πείραµα µε πιπεριές κέρατο, όπου κάνοντας χρήση των Maxifruit, Fertileader Leos, Fertileader Vital και Adur πέτυχε εντυπωσιακή αύξηση της απόδοσης από 11-12τ. σε 18 τόνους το στρέµµα. Όπως σηµειώνει, τα σκευάσµατα «κάνουν ακριβώς ότι υπόσχονται και δίνουν ένα καρπό «γυαλί». Ο Μπάµπης Παπαδοπούλης, ∆ιευθυντής Πωλήσεων Κρήτης και Ρόδου στην Timac Agro | ΛΥ∆Α εξηγεί πως το Maxifruit συµβάλει στην καρποφορία µε δύο συγκεκριµένους τρόπους. Πρώτον, παρέχει πρόδροµες ουσίες για το σχηµατισµό των αναγκαίων ρυθµιστών ανάπτυξης και δεύτερον, ενισχύει τις «αγγελιοφόρες» ενώσεις που απαιτούνται για την έκφρασή τους. Όντας µια ένωση φυσικής προέλευσης, το Maxifruit έχει µια πρώιµη και ήπια δράση σε πολλά επίπεδα, µε ξεκάθαρα αποτελέσµατα.

∆ιόρθωση σε αµµώδη εδάφη µε Physiolith

Η ιδιαίτερη τοποθεσία και το µικροκλίµα της Ιεράπετρας µε τους ορεινούς όγκους στην µία πλευρά και την θάλασσα στην άλλη, οδηγεί στην διαµόρφωση αµµωδών εδαφών στην ευρύτερη περιοχή. Τα αµµώδη εδάφη διαθέτουν µικρή ικανότητα συγκράτησης υγρασίας και θρεπτικών στοιχείων και είναι χαρακτηριστικά ανεπιθύµητα για τους παραγωγούς εντατικών θερµοκηπιακών εκµεταλλεύσεων. Οι παραγωγοί της περιοχής βρήκαν στο Physiolith την λύση στο χρόνιο αυτό πρόβληµα όπως αναλύει στην Agrenda ο παραγωγός Κωνσταντίνος Ρουµελιωτάκης. Με την ειδική σύνθεση του πλούσια σε ενεργό ασβέστιο (36% CaO), επιτυγχάνεται ταχύτατη βελτίωση της δοµής του εδάφους και καλύτερο περιβάλλον ανάπτυξης του ριζικού συστήµατος. Όπως συµπληρώνει η Έφη Πισκόπου, Product Manager στην Timac Agro | ΛΥ∆Α, η ειδική µορφή και σύσταση του Physiolith του επιτρέπει να δρα ως πηγή θρεπτικών συστατικών, συµβάλλοντας στην ενίσχυση του ριζικού συστήµατος και την βελτίωση των φυσικοχηµικών ιδιοτήτων του εδάφους.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-02-2023 23:26Luis ferreira Palha

É verdade que o Physiolit Também é utilizado para corrigir a salinidade em terrenos de arroz?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία