BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Eξασφαλίζει την ευζωία στο στάβλο το καινοτόμο καθαριστικό Actisan 360

Η ζωική παραγωγή στη χώρα µας κατέχει σηµαντικό ρόλο στην εθνική οικονοµία, καθώς παρέχει εργασία και εισόδηµα σε χιλιάδες οικογένειες. Σηµαντικότερη πτυχή της αποτελεί η αιγοπροβατοτροφία, καθώς βάση στατιστικών, η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση σε αριθµό αιγών και την 4η σε αριθµό προβάτων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

sheep-lamb-newborn-mammal

275
0

του Γιώργου Καραµήτρου

Παρόλα αυτά, ο συγκεκριµένος κλάδος παρουσιάζει προβλήµατα και δυσκολίες προσαρµογής στις σύγχρονες απαιτήσεις, οι οποίες µεταφράζονται σε απώλεια εισοδήµατος για τον κτηνοτρόφο. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, το κόστος παραγωγής τόσο του γάλακτος όσο και του κρέατος σε πολλές περιπτώσεις µπορεί να ξεπερνά την τιµή πώλησής τους σε επίπεδο παραγωγού.

Βασικοί πυλώνες για την επίτευξη βιωσιµότητας και την αύξηση της κερδοφορίας µιας εκµετάλλευσης είναι η µείωση του κόστους παραγωγής των τελικών προϊόντων, µε παράλληλη αύξηση της απόδοσης.

Για την υλοποίηση των παραπάνω απαιτείται:

  1. Κατάρτιση ορθολογικών σιτηρεσίων µε σκοπό την πλήρη κάλυψη των θρεπτικών αναγκών των ζώων
  2. Αποτελεσµατικότερη σύνδεση της φυτικής και ζωικής παραγωγής
  3. Εκσυγχρονισµός των εγκαταστάσεων και του κτηνοτροφικού εξοπλισµού
  4. Γενετική βελτίωση και αναπαραγωγική διαχείριση του κοπαδιού µε χρήση των κατάλληλων ζώων
  5. ∆ιασφάλιση υψηλού επιπέδου υγείας και ευζωίας για τα ζώα µε παράλληλη εφαρµογή προληπτικής υγιεινής

Η κακή υγιεινή έχει σοβαρές συνέπειες, όχι µόνο στην καλή διαβίωση των ζώων (άνεση, υγεία και ευζωία), αλλά και στην παραγωγή, την αναπαραγωγή και την κερδοφορία των κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων. H ανεξέλεγκτη παραµονή των απεκκριµάτων των ζώων στο δάπεδο του στάβλου, για µεγάλη χρονική περίοδο, µπορεί να αποβεί σηµαντικά επιζήµια για την υγεία και την παραγωγικότητα µιας κτηνοτροφικής εκµετάλλευσης:

■ Η παρουσία παθογόνων µικροοργανισµών και εντόµων λόγω συσσώρευσης αποβλήτων έχει άµεσες συνέπειες στην υγεία των ζώων: µαστίτιδα, µητρίτιδα, χωλότητα και διάρροιες στα νεαρά ζώα. 

■ Η αύξηση της υγρασίας δηµιουργεί το αίσθηµα κρύου στα ζώα όταν ξαπλώνουν, µε κίνδυνο τραυµατισµών όταν αυτά σηκώνονται, µειώνοντας τις περιόδους ανάπαυσης (µηρυκασµός) και αυξάνοντας το στρες της εκτροφής. 

■ Οι εκποµπές αµµωνίας και θειούχων αερίων δηµιουργούν αναπνευστικά, οφθαλµικά και δερµατικά προβλήµατα στο κοπάδι, στον εκτροφέα και στο προσωπικό της µονάδας, ενώ παράλληλα µειώνεται και η απόδοση των ζώων.

■ Σηµαντική επίσης είναι η απώλεια λιπαντικών µονάδων (N, S) στην παραγωγή κοπριάς. 

H ευζωία κατά την εκτροφή αποτελεί προαπαιτούµενο για όλα τα εκτρεφόµενα ζώα βάσει Ευρωπαϊκής Νοµοθεσίας. Για αυτό η Timac Agro πρωτοπορεί µε την εισαγωγή του Actisan 360, ενός σύγχρονου προϊόντος µε στόχο την ευζωία, την υγιεινή και την ασφάλεια του ζωικού κεφαλαίου, καθώς και του ανθρώπινου δυναµικού που εργάζεται στις κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις. 

Το Actisan 360 αποτελεί ένα προϊόν καθαρισµού και υγιεινής και η τεχνολογία 360:

  • Aπορροφά την περιττή υγρασία που προκαλείται από τα απεκκρίµατα των ζώων, έχοντας ως αποτέλεσµα ένα στεγνό πάτωµα που προσδίδει ελευθερία κίνησης και µεγαλύτερη άνεση.
  • Προσδίδει άρωµα φρεσκάδας που διαρκεί, βελτιώνοντας τις συνθήκες υγιεινής των σταβλιζόµενων ζώων και των εργαζόµενων στο στάβλο, χάρη στις αρωµατικές ουσίες που περιέχει.
  • Προκαλεί οξίνιση της επιφάνειας του δαπέδου παρεµποδίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη παθογόνων µικροβίων, χάρη στις οξεοποιητικές ουσίες που εµπεριέχει.
  • ∆εσµεύει την αµµωνία που εκλύεται, επιτρέποντας την ελάττωση των προβληµάτων υγείας, την βελτίωση της παραγωγής και την αύξηση του προσδόκιµου εισοδήµατος του παραγωγού.

Σκέψου διαφορετικά, καλλιέργησε καλύτερα

Με περισσότερους από 40 γεωπόνους - συµβούλους θρέψης, η εταιρεία Timac Agro | ΛΥ∆Α, πάντα σε συνεργασία µε τον τοπικό συνεργάτη, βρίσκεται καθηµερινά δίπλα στον Έλληνα παραγωγό και κτηνοτρόφο παρέχοντας καινοτόµες λύσεις.

*Animal Nutrition Developer


 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία