BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Πλήρη αναβίωση του ελαιώνα με τη στήριξη της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Στις πλαγιές του Ταϋγέτου βρίσκεται o ελαιώνας της Βασιλικής Κουτσουµπού, όπου µε µεράκι αναζητά διαρκώς τρόπους βελτίωσης της παραγωγής της τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, επαναφέροντας σταδιακά ακόµη και τα πλέον προβληµατικά δέντρα.

28-29e

Γιάννης Ρούπας

648
0

Στο κυνήγι της τελειότητας, η Βασιλική Κουτσουµπού έχει σύµµαχο την οικογένειά της, η οποία συντηρεί περισσότερα από 4.500 ελαιόδεντρα, τόσο ελαιοποιήσιµων όσο και επιτραπέζιων ποικιλιών,

Ωστόσο, η διατήρηση των ελαιόδεντρων σε καλή κατάσταση δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αφού η κλιµατική αλλαγή και διάφοροι αστάθµητοι παράγοντες µπορούν πολλές φορές να δηµιουργήσουν εµπόδια στους παραγωγούς που εκ πρώτης όψης µοιάζουν ανυπέρβλητα. Αρωγός στην προσπάθεια της Βασιλικής Κουτσουµπού έχει σταθεί την τελευταία διετία η Timac Agro | ΛΥ∆Α, η οποία προσέφερε λύσεις κοµµένες και ραµµένες στα µέτρα του χωραφιού της, µε την συνεργασία να ενισχύεται χρόνο µε το χρόνο.

Όπως εξηγεί στην Agrenda, τα δέντρα απέκτησαν µία «δεύτερη ζωή» από όταν ξεκίνησε τις εφαρµογές. «Πολλά δέντρα άλλαξαν πλήρως όψη, έχοντας πλέον ωραίο πράσινο χρώµα και µεγάλο µήκος βλάστησης. Προηγουµένως αρκετά ήταν κίτρινα και καχεκτικά λόγω µυκητολογικών προσβολών, ενώ το όξινο έδαφος δηµιουργούσε ακόµη περισσότερα προβλήµατα», εξηγεί.

Παράλληλα, τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α έχουν παίξει τον δικό τους ρόλο στην αύξηση των αποδόσεων τα τελευταία χρόνια στα ελαιόδενδρα της Βασιλικής Κουτσουµπού, µε τα νεαρά δέντρα Καλαµών να αναµένεται να δώσουν 12-15 κιλά καρπό έκαστος από τον 7ο χρόνο ζωής τους και τα ελαιόδενδρα  να αυξάνουν σηµαντικά την απόδοσή τους χρόνο µε το χρόνο.

Κατάλληλο για βιολογικές πρακτικές  το Fertileader Rame

∆εν είναι τυχαίο πως το Fertileader Rame χαίρει της εκτίµησης τόσων ελαιοκαλλιεργητών, αφού το προϊόν στοχεύει στην αντιµετώπιση των αβιοτικών καταπονήσεων, επιτρέποντας σταθερή ανάπτυξη της καλλιέργειας, καθώς και την µεγιστοποίηση των αποδόσεων.

Όπως συµπληρώνει ο Γιώργος Κρητικάκος, τοπικός Σύµβουλος Θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α, το Fertileader Rame µε τεχνολογία SEACTIV αποτελεί ένα σκεύασµα διπλής δράσης, τόσο ως λίπασµα αλλά και ως βιοδιεγέρτης, κατάλληλο για διαφυλλικές εφαρµογές και ειδικά σχεδιασµένο για καλλιέργειες που εµφανίζουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χαλκό. Ουσιαστικά το σκεύασµα αυξάνει την αντοχή των φυτών στο αβιοτικό stress και ενισχύει τις φυσιολογικές διαδικασίες τους, εξοικονοµώντας ενέργεια από τις µεταβολικές διεργασίες των δένδρων η οποία µπορεί να διοχετευτεί τελικά στη µεγιστοποίηση του παραγωγικού δυναµικού.

Προστασία από κάθε είδους στρες µε το Vitalfit

Για αρκετά χρόνια ο ελαιώνας της Βασιλικής Κουτσουµπού υπέφερε λόγω υψοµέτρου από φαινόµενα παγετού, µε την ίδια να ξεχωρίζει τρεις χρονιές που η ζηµιά ήταν ιδιαίτερα σηµαντική. Λύση στο πρόβληµα της έδωσε το  Vitalfit της Timac Agro | ΛΥ∆Α, το οποίο βοήθησε τα δέντρα να φθάσουν άµεσα στη πρότερη υγιή κατάσταση και τις µεταβολικές διεργασίες των ελαιόδεντρων να επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το Vitalfit αποτελεί ένα βιοδιεγέρτη πλούσιο σε Φώσφορο και ξεχωρίζει διότι περιέχει την οµώνυµη τεχνολογία, η οποία βασίζεται τόσο στην πρόληψη όσο και στην θεράπευση του οξειδωτικού στρες των φυτικών οργανισµών. Το Vitalfit ενεργοποιεί τάχιστα τους αµυντικούς µηχανισµούς του φυτού, εξηγεί στην Agrenda ο Χρήστος Μπαµπάτσικος, Επικεφαλής του τµήµατος Μάρκετινγκ της Timac Agro | ΛΥ∆Α. Σηµαντικό πλεονέκτηµα της τεχνολογίας Vitalfit είναι πως αποτελεί ένα προϊόν κατάλληλο για όλους τους τύπους καλλιεργειών και µπορεί να εφαρµοστεί τόσο διαφυλλικά όσο και ριζοποτιστά, ανεξαρτήτως σταδίου της καλλιέργειας.

Εφαρµογή στο δύσκολο όξινο έδαφος του ελαιώνα βρήκε και το Physiolith, συντελώντας σε άµεση διόρθωση του εδάφους τόσο όσον αφορά στην οξύτητα (δείκτης pH) όσο και τυχόν έλλειψη ασβεστίου. Το Physiolith έχει σχεδιαστεί ώστε να ενισχύει τη µικροβιακή δραστηριότητα του εδάφους, βελτιώνοντας τη δοµή και τη γονιµότητά του. Με την ειδική σύνθεση του πλούσια σε ανθρακικό ασβέστιο θαλάσσιας προέλευσης (36% CaO), επιτυγχάνεται ταχύτατη βελτίωση της δοµής του εδάφους. Επιπλέον, η τεχνολογία Physio Pro προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου, προωθώντας την πιο γρήγορη και ισχυρή ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος.

Στοχευµένες λύσεις για απαιτητικούς παραγωγούς

Προσοχή στη λεπτοµέρεια επιδεικνύει από την αρχή της σταδιοδροµίας του ο Γιώργος Κορίννης, ιδιοκτήτης καταστήµατος γεωργικών εφοδίων στη Τραπεζαντή Λακωνίας, µε το κατάστηµα να βρίσκεται ακριβώς πάνω στο 11ο χιλιόµετρο της Εθνικής Οδού Σπάρτης - Γυθείου. Προικισµένος µε εµπειρία σχεδόν 25 ετών στο χώρο, έχει καταφέρει να περάσει τη φιλοσοφία του σε συνεργαζόµενους παραγωγούς, όπως η Βασιλική Κουτσουµπού, η οποία συµπυκνώνεται στη ρήση «τα κατάλληλα όπλα, στον κατάλληλο χρόνο και την κατάλληλη στιγµή».

Ο Γιώργος Κορίννης διατηρεί δικιά του επιχείρηση από το 2002, η οποία µετασχηµατίστηκε σε εταιρεία (ΙΚΕ) το 2019 µε πλούσιο πελατολόγιο που απλώνεται σε όλη τη Λακωνία και σε όλες τις ενεργές καλλιέργειες. Η γεωπονία αποτελούσε από τα παιδικά του χρόνια το πάθος του και εν τέλει το επαγγελµατικό του όνειρο, επιζητώντας να προσφέρει εξατοµικευµένες και δοκιµασµένες λύσεις στους παραγωγούς. Η νοοτροπία αυτή ταιριάζει γάντι µε τη φιλοσοφία της Timac Agro | ΛΥ∆Α και ήταν επόµενο να προκύψει µε τα χρόνια η σηµερινή στενή συνεργασία, η οποία επεκτείνεται και δυναµώνει χρόνο µε το χρόνο.

Έµφαση στη µετάδοση της τεχνογνωσίας

«Η ποιότητα των προϊόντων είναι γνωστή, υποστήριξη από την εταιρεία υπάρχει και είναι µεγάλη, η τεχνογνωσία των συµβούλων της Timac Agro | ΛΥ∆Α είναι εντυπωσιακή και την είδα µε τα µάτια µου όταν επισκέφτηκα το Κέντρο Ερευνών της εταιρείας (CΜI) στις ακτές της Βορειοδυτικής Γαλλίας», σηµειώνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κορίννης.

«Για εµάς παίζει πολύ σηµαντικό ρόλο η µετάδοση της τεχνογνωσίας στον συνεργάτη µας, µε απώτερο σκοπό την ανάδειξη των καλλιεργειών ώστε να κάνουµε ακριβώς αυτό που περιγράφει ο Γιώργος Κορίννης και να υπάρχει µία τελική υπεραξία στο αγροτικό προϊόν, τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική», συµπληρώνει ο Βασίλης Αντωνόπουλος, ∆ιευθυντής Πωλήσεων Νοτιοανατολικής Ελλάδας της Timac Agro | ΛΥ∆Α.

Με βάση τη φιλοσοφία του Γιώργου Κορίννη, είναι λογικό το Fertileader Rame να έχει γνωρίσει την αποθέωση µεταξύ των καλλιεργητών, αφού η περιοχή είναι γεµάτη ελαιόδεντρα και ο χαλκός παίζει µεγάλη σηµασία τόσο στην υγεία των δέντρων όσο και στις αποδόσεις.

Άλλωστε, η συγκοµιδή της ελιάς αποτελεί από τη φύση της ένα στρεσάρισµα των δέντρων, καθώς αποκόβεται ο καρπός, δηµιουργούνται πληγές από τα ελαιοραβδιστικά µηχανήµατα, ενώ επικρατούν χαµηλές θερµοκρασίες, αφού βρισκόµαστε στη καρδιά του χειµώνα. Το Fertileader Rame είναι σχεδιασµένο ώστε να βοηθάει το δέντρο να αντιµετωπίσει αποτελεσµατικά τις αβιοτικές καταπονήσεις. Αποτελεί ένα προϊόν διπλής δράσης, τόσο ως λίπασµα αλλά και ως βιοδιεγέρτης, κατάλληλο για διαφυλλικές εφαρµογές και ειδικά σχεδιασµένο για καλλιέργειες που


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία