BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Στοχευµένες εφαρµογές βιοδιεγερτών στην πατάτα για µεγιστοποίηση αποδόσεων

Πατάτα, µία από τις σηµαντικότερες καλλιέργειες σε παγκόσµιο επίπεδο και βασικό στοιχείο στην καθηµερινή διατροφή πολλών ανθρώπων. Τόσο µάλιστα, που αποτελεί την τέταρτη εκτενέστερη καλλιέργεια πίσω από τον αραβόσιτο, το ρύζι και το σιτάρι.

image001_8

310
0

 Για να εξασφαλίσουµε µια επιτυχηµένη καλλιέργεια και συγκοµιδή πατάτας, είναι απαραίτητο να κατανοήσουµε τις διατροφικές ανάγκες του φυτού στα διαφορετικά στάδια της ανάπτυξής του, ώστε να είµαστε σε θέση να επέµβουµε µε καίριες επεµβάσεις σκευασµάτων θρέψης και βιοδιέγερσης.

Η Timac Agro | ΛΥ∆Α, µε περισσότερα από 60 έτη εµπειρίας και εξειδίκευσης στην παροχή λύσεων για τον αγροδιατροφικό τοµέα, κατατάσσεται πλέον ως ηγέτης στην αγορά των εξειδικευµένων βιοδιεγερτών. Παρέχοντας µια ευρεία γκάµα σκευασµάτων που συνδυάζουν τη διέγερση των φυσιολογικών µηχανισµών του φυτού µε την ταυτόχρονη παροχή θρεπτικών στοιχείων και τη δράση αντιστρες σε αντίξοες συνθήκες, είναι σε θέση να παρέχει πλήρη κάλυψη των αναγκών της πατάτας στα διάφορα καλλιεργητικά στάδια, συµβάλλοντας στη µεγιστοποίηση των ποσοτικών και ποιοτικών αποδόσεων.

Όπως είναι αναµενόµενο, η σωστή εγκατάσταση και εκκίνηση του φυτού είναι καθοριστικής σηµασίας για όλη τη µετέπειτα πορεία της καλλιέργειας. Ένα ισχυρό ριζικό σύστηµα, η απρόσκοπτη παροχή θρεπτικών στοιχείων στο φυτό, καθώς και η προστασία από ξαφνικές αλλαγές στις καιρικές συνθήκες στα αρχικά στάδια ανάπτυξης αποτελούν κάποιους από τους βασικότερους παράγοντες για τη δηµιουργία ενός υγιούς και παραγωγικού φυτού. Τις απαιτήσεις αυτές έρχεται να ικανοποιήσει ο βιοδιεγέρτης Fertiactyl GZ χάρη στην εγγυηµένη του σύνθεση σε ειδικά επιλεγµένα και ενεργοποιηµένα χουµικά και φουλβικά οξέα για αυξηµένη ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών, γλυκίνη µπεταΐνη για προστασία από τις καιρικές καταπονήσεις, ζεατίνη για άµεση και δυναµική ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος αλλά και άζωτο για να υποστηρίξει όλες τις µεταβολικές διεργασίες του αυξανόµενου φυτού. Εφαρµογή του Fertiactyl GZ στο στάδιο του σχηµατισµού των πρώτων βλαστών και φύλλων έχει δείξει θετικά αποτελέσµατα στη διαδικασία της κονδυλοποίησης.

Εφόσον το φυτό εισέλθει στο στάδιο της βλαστικής ανάπτυξης και στη συνέχεια στην ανθοφορία, είναι σηµαντικό να παρέχουµε τον απαραίτητο συνδυασµό των θρεπτικών στοιχείων σε στάδια – κλειδιά για την αποδοτικότερη ανάπτυξη της καλλιέργειας, φροντίζοντας ταυτόχρονα η φωτοσυνθετική δραστηριότητα να παραµένει ενεργή και ανεµπόδιστη. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται πως οι αποθησαυριστικές ουσίες που παράγονται από το υπέργειο µέρος του φυτού θα µεταφερθούν στους κονδύλους, όπου και είναι απολύτως αναγκαίες.

 

Οι διαφυλλικοί βιοδιεγέρτες της γκάµας Fertileader αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για τις παραπάνω διεργασίες, καθώς πέραν των θρεπτικών στοιχείων που προσφέρουν στην καλλιέργεια, ενσωµατώνουν την πατενταρισµένη τεχνολογία Seactiv® Complex µε ειδικά επιλεγµένα και ενεργοποιηµένα αµινοξέα, το διασυστηµατικό φορέα IPA (isopentenyladenine) και τον αντιστρες παράγοντα γλυκίνη µπεταΐνη. Η σύνθεση των βιοδιεγερτών Fertileader εξασφαλίζει άµεση απορρόφηση από τη φυλλική επιφάνεια του φυτού χάρη στην ειδική επεξεργασία που έχουν υποστεί τα αµινοξέα, ενώ στη συνέχεια ο διασυστηµατικός φορέας IPA βελτιστοποιεί τη µεταφορά και αναδιανοµή των λιπαντικών µονάδων στα αυξανόµενα µέρη του φυτού. Ταυτόχρονα, µέσω της γλυκίνης µπεταΐνης η καλλιέργεια θωρακίζεται από καταπονήσεις που οφείλονται σε περιβαλλοντικά στρες. Επιπροσθέτως, ο συνδυασµός των στοιχείων της τεχνολογίας Seactiv Complex® διατηρεί το φυτικό οργανισµό φωτοσυνθετικά ενεργό για παρατεταµένο χρονικό διάστηµα, συντελώντας στην αύξηση της τελικής παραγωγής.

 

Οι διαφυλλικοί διασυστηµατικοί βιοδιεγέρτες Fertileader Axis και Fertileader Oris, πλούσιοι σε φώσφορο και άζωτο ενισχύουν τη δηµιουργία ριζικού συστήµατος αλλά και την αύξηση του µεγέθους των κονδύλων. Η περιεκτικότητά τους σε ψευδάργυρο διαδραµατίζει καθοριστικό ρόλο στη βλαστική ανάπτυξη για την καλή λειτουργία του φωτοσυνθετικού συστήµατος και τη σύνθεση των σακχάρων.

Καθώς τα φυτά συνεχίζουν να αναπτύσσονται, απαιτούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως µαγνήσιο και ασβέστιο. Το µαγνήσιο αποτελεί βασικό στοιχείο για τη σύνθεση της χλωροφύλλης, η οποία είναι ζωτικής σηµασίας για τη φωτοσύνθεση και την παραγωγή ενέργειας στο φυτό, ενώ το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των κυτταρικών τοιχωµάτων, συµβάλλοντας στη δοµική ακεραιότητα του φυτού.


Ο συνδυασµός τους στο βιοδιεγέρτη Fertileader Magical συνεισφέρει στο µεγαλύτερο µέγεθος και βάρος των κονδύλων.

Καθώς τα φυτά πλησιάζουν στην ωρίµανση, είναι σηµαντικό να µειωθεί η ποσότητα του αζωτούχου λιπάσµατος που εφαρµόζεται για να αποφευχθεί η υπερανάπτυξη και να προωθηθεί η ανάπτυξη των κονδύλων. Σε αυτό το στάδιο, τα φυτά απαιτούν περισσότερο κάλιο και φώσφορο για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των κονδύλων και να βελτιώσουν την ποιότητά τους.

 

Οι βιοδιεγέρτες  Fertileader Kaleo και Fertileader Viti προωθούν την υψηλή συγκέντρωση και µεταφορά σακχάρων, από τα φύλλα στους κονδύλους συµβάλλοντας στην επίτευξη µεγαλύτερου βάρους και την οµαλή ωρίµανση της πατάτας επιδρώντας,  θετικά στη µεγιστοποίηση των αποδόσεων.

 

Χρήστος Μπαµπάτσικος

Head of Marketing & Senior Product Manager

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία