
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος για το θέμα αυτό δήλωσε:
«Το δίκτυο της Ηλείας, κατασκευασμένο πριν από 45 περίπου χρόνια, που παραμένει εν πολλοίς χωρίς σοβαρή συντήρηση, με συνακόλουθες μεγάλες απώλειες υδάτινων πόρων καθώς και η διαφοροποίηση των απαιτήσεων που έχουν επιφέρει οι νέες καλλιέργειες, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου χωρίς καμμία αναβολή. Ήδη έχει υπολογισθεί ότι σήμερα οι απώλειες ανέρχονται στην τάξη του 35-40%. Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα αποτελεί αναγκαιότητα για εμάς η στόχευση σε έργα ουσίας και όχι βιτρίνας. Για τον λόγο αυτό την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας κ. Κασίμη για το έργο που αφορά την υπογειοποίηση των δικτύων φυσικής ροής σε πέντε (5) ΤΟΕΒ: της Γαστούνης, Αμαλιάδας, Α’ Πύργου, Επιταλίου και Πελοπίου - συνολικού προϋπολογισμού 69 εκατ. ευρώ.
Στη συνάντησή μας, διαβεβαίωσα τον Γενικό Γραμματέα ότι είμαστε καθόλα έτοιμοι να καταθέσουμε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το Τεχνικό Δελτίο του συνολικού έργου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, στο Τομεακό Πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας. Έργα όπως αυτό αποτελούν μια ανάσα για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, που τα ζητούσε εδώ και χρόνια αλλά δυστυχώς δεν υλοποιούνταν. Η υπογειοποίηση των δικτύων άρδευσης με τα συνοδά της έργα, εξασφαλίζει επάρκεια νερού για χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και διευκολύνει την καθημερινότητα των αγροτών της περιοχής. Η ολοκλήρωση των έργων επιφέρει παράλληλα θετικά αποτελέσματα και στο περιβάλλον, στην τοπική οικονομία, στην εξοικονόμηση ενέργειας καθώς έχει σαν αποτέλεσμα την ορθολογικότερη διαχείριση του νερού. Η ουσιαστική στήριξη της υπαίθρου και της αγροτικής παραγωγής, περνά μέσα από τη δημιουργία βασικών έργων υποδομής.»
Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γεωργιόπουλος ευχαρίστησε με την ευκαιρία όλους όσους συνετέλεσαν στην ωρίμανση των έργων αυτών υπογραμμίζοντας ότι « … πέραν όλων των άλλων, τα έργα αυτά στηρίζουν θέσεις εργασίας και δημιουργούν μόχλευση στην τοπική οικονομία και παραγωγή».
Στο πλαίσιο αυτό, τρεις είναι οι τομείς των παρεμβάσεων που απαιτούνται για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του παλαιού αρδευτικού δικτύου:
α) η υπογειοποίηση των δικτύων φυσικής ροής
β) η συντήρηση των αντλιοστασίων
γ) ο εκσυγχρονισμός και συντήρηση του φράγματος Πηνειού
«Οι πόροι του Υπουργείου για τα μεγάλα αρδευτικά έργα είναι περιορισμένοι. Η διεκδίκησή μας πρέπει να είναι έντονη και συλλογική για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής χρηματοδότησης», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας. «Γι’ αυτό καλώ τους βουλευτές και τους θεσμικούς εκπροσώπους του νομού να διεκδικήσουμε την υψηλότερη δυνατή χρηματοδότηση. Το Υπουργείο δείχνει και καλή διάθεση και η μέχρι τώρα επικοινωνία μας βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο κατανόησης και συνεργασίας. Σε ό,τι αφορά τα αντλιοστάσια ήδη έχουμε εξασφαλίσει τη διαβεβαίωση του Υπουργείου Υποδομών για ποσό ύψους 2-2,5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων αποστράγγισης. Όσον αφορά το φράγμα Πηνειού, περιμένουμε τη χρηματοδότηση με το ποσό των 3 εκατ. ευρώ από τα Υπουργεία Υποδομών και Οικονομίας, της μελέτης για τον εκσυγχρονισμό, τη συντήρηση, την προσβασιμότητα και την τουριστική αναβάθμιση του φράγματος. Με τον Περιφερειάρχη παρακολουθούμε στενά όλα τα παραπάνω θέματα διεκδικώντας το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.»
Ο στόχος του προτεινόμενου έργου
Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του αρδευτικού συστήματος ώστε να περιοριστούν οι καταναλώσεις του νερού και συγκεκριμένα:
- Να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες του αρδευτικού νερού λόγω διαρροών
- Να εξυπηρετούνται άμεσα, αποτελεσματικά και ελεγχόμενα οι καλλιεργητές
- Να ανασταλούν οι παραβάσεις
- Να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της διανομής του νερού άρδευσης μέσω καλύτερης διαχείρισης, για να λειτουργήσει επιτυχώς το σύστημα και τα επόμενα χρόνια χωρίς την ανάγκη ανεύρεσης νέων υδατικών πόρων
Το σύστημα άρδευσης με φυσική ροή αποτελεί απαρχαιωμένη μέθοδο, η οποία οδηγεί σε μεγάλες απώλειες νερού, λόγω διήθησης, εξατμισοδιαπνοής και μη ελεγχόμενης διαχείρισης του νερού από τους καλλιεργητές. Ο εκσυγχρονισμός του αρδευτικού συστήματος συμβάλλει, εκτός από τη μείωση των απωλειών και σε δυνατότητα εφαρμογής ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης, εφαρμογής νέων τεχνολογιών άρδευσης και ελέγχου παροχών και καταναλώσεων σε συνδυασμό με αλλαγή στην εφαρμοζόμενη τιμολόγηση.
Πηγή: ilialive.gr