Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Οι Θεσσαλοί ζητούν συνδεδεμένη και τους γαλατάδες στον… τάκο

«Τι επιτέλους προτίθεστε να κάνετε κύριε Υπουργέ ΑΑΤ και κύριε Πρόεδρε του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με τους ελέγχους και τα πρόστιμα που λέγατε ότι θα επιβάλετε μεταξύ άλλων, στις 24 γαλακτοκομικές επιχειρήσεις και τους τυροκόμους, που όλο το 2017 δεν δήλωσαν ούτε ένα κιλό γάλα, αλλά και στους κτηνοτρόφους οι οποίοι έχουν ελεγχθεί και βρέθηκαν να εμφανίζουν ισοζύγιο γάλακτος μεγαλύτερο από την ικανότητα του κοπαδιού τους;»

armega

Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου

2521
0

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα θέματα που ξαναρίχνει στο τραπέζι, όχι πια των συζητήσεων αλλά των εφαρμογών του νόμου η Ομοσπονδία  Κτηνοτροφικών Συλλόγων & Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως αναφέρεται στην επιστολή που στέλνει στον Υπουργό  Αγροτικής  Ανάπτυξης  Σταύρο Αραχωβίτη, που έχει ως εξής:

Λάρισα 27 Φεβρουαρίου 2019

 Από: Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων &  Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας                                            

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη                        

Έλεγχοι και «επιβολή» προστίμων από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την τελευταία συνάντηση μελών της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων & Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τέσσερις εβδομάδες από την πρώτη συνάντηση στην Ζootechnia και ακόμα περιμένουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων και τα πρόστιμα που προτίθεστε να επιβάλετε. Σε λίγο καιρό θα έχει περάσει το μεγαλύτερο ποσοστό της γαλακτικής περιόδου και είμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν. Μόνο εξαγγελίες και κανένα αποτέλεσμα. Άραγε η πολυδιαφημισμένη τροπολογία για νέα πρόστιμα που προβλέπει μέχρι και κλείσιμο τυροκομείων και έχετε εξαγγείλει από τον Οκτώβριο του 2018 έχει εκδοθεί; Τα πρόστιμα στις 24 γαλακτοκομικές επιχειρήσεις που όλο το 2017 δεν δήλωσαν ούτε ένα κιλό γάλα έχουν επιβληθεί και ποιά είναι; Στη συνάντηση στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρθηκε ο κ. Κατής ότι υπάρχουν και κτηνοτρόφοι οι οποίοι έχουν ελεγχθεί και βρέθηκαν να εμφανίζουν ισοζύγιο γάλακτος μεγαλύτερο από την ικανότητα του κοπαδιού τους. Εκεί καταδικάσαμε οποιονδήποτε παραβαίνει τον νόμο και ζητήσαμε την παραδειγματική τιμωρία. Αν πρόκειται όμως να κυνηγήσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μόνο τους «εύκολους» παραβατικούς κτηνοτρόφους και να μην έχουν την ίδια αντιμετώπιση οι τυροκόμοι και οι γαλακτοβιομηχανίες που από το 2017 δεν έχουν δηλώσει ούτε ένα κιλό αιγοπρόβειο γάλα πραγματικά θα γίνει χαμός. Τι φοβάστε και δεν κάνετε κάτι; Εδώ και τρία χρόνια ισχυρίζεστε ότι κάνετε ελέγχους αλλά δεν έχουμε δει κανένα αποτέλεσμα.

Επίσης το τελευταίο διάστημα μας έχει αναφερθεί κρούσμα σε κτηνοτρόφο όπου έχει δημοσιοποιήσει τα τιμολόγια πώλησης με τις τιμές και αυτόματα ο τυροκόμος σταμάτησε να του παίρνει το γάλα και κανένας άλλος τυροκόμος δεν του έπαιρνε το γάλα δημιουργώντας ένα εμπάργκο. Τέτοιες συμπεριφορές τις καταδικάζουμε απερίφραστα και σας ρωτούμε τι προτίθεστε να κάνετε ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Αυτές οι συμπεριφορές είναι αποτέλεσμα των «αποτελεσματικών» ελέγχων που κάνετε στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Τέλος θεωρούμε ότι λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών που έχουμε φέτος τον χειμώνα μπορείτε να επισπεύσετε την πληρωμή της συνδεδεμένης στο αιγοπρόβειο γάλα και αντί για το τέλος Μαΐου αυτή να γίνει αρχές Απριλίου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας 

Γιάννης Γκουρομπίνος

Ρεπορτάζ- Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη- Τσαντοπούλου

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Στην άκρη του νήματος της νοθείας στο γάλα, ο ΕΛΓΟ

Την άκρη του νήματος που ξετυλίγει το κουβάρι της νοθείας στον τομέα του γάλακτος και τη φέτας δείχνει να βρίσκει ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα μετά τις διαπιστώσεις ότι κτηνοτροφική μονάδα  παρήγαγε και να παρέδωσε προς τυροκόμιση δυσανάλογα μεγάλη ποσότητα γάλακτος σε σχέση με το δηλωθέν ζωικό της κεφάλαιο.

ιδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, το Διοικητικό Συμβούλιό του κατά τη συνεδρίαση του στις 21.02.2019 αποφάσισε ομόφωνα την  αποστολή στον αρμόδιο Εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν παραβάσεων έκθεσης ελέγχου, που αφορά κτηνοτροφική μονάδα, η οποία τη γαλακτική  περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018, φέρεται να παρήγαγε και να παρέδωσε προς τυροκόμιση δυσανάλογα μεγάλη ποσότητα γάλακτος σε σχέση με το δηλωθέν ζωικό της κεφάλαιο.

Παράλληλα,  είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος για όλες τις εμπλεκόμενες στη συγκεκριμένη υπόθεση επιχειρήσεις.

Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ διαβεβαιώνει τους κτηνοτρόφους και το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα των παραγωγών και να διασφαλίσει την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων από ελληνική πρώτη ύλη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία