
Η εκδήλωση της εγκατάστασης και εγκαινίασης του νέου μηχανογραφικού και μηχανοργανωτικού συστήματος σηματοδοτεί, όπως μας είπε ο πρόεδρος του ΑΑΣΑ, κ. Αθανάσιος Κελμάγερ, ταυτόχρονα τρία σημαντικά θέματα:
- την απόδειξη ότι οι τοπικές κοινωνίες, η εμπιστοσύνη και η αλληλοβοήθεια μπορούν να είναι ασφαλές εφαλτήριο για ανάπτυξη
- την πίστη στο μέλλον της συλλογικής υπερπεντηκονταετούς λειτουργίας της Κεντρικής Ανθαγοράς Αθηνών με εκσυγχρονισμό
- την προσήλωση στον Συνεργατισμό και την Παγκόσμια Ημέρα του Συνεργατισμού (πρώτο Σάββατο του Ιουλίου, coopsday), η οποία φέτος ήταν αφιερωμένη στην «αξιοπρεπή εργασία».
Το έργο έγινε εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια, χάρη στην αναγνώριση της προσφοράς του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών, και χάρη στο έντονο κοινωνικό έργο του Συνεταιρισμού.
Η Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών συνενώνοντας την παραγωγή ελληνικών ανθέων από περισσότερους από 113 Έλληνες ανθοπαραγωγούς, σε 70 και περισσότερα σημεία, με κοινή εμπορία, προσβλέπει με αισιοδοξία στο μέλλον. Η άμεση επαφή παραγωγών-καταναλωτών δίνει συνεχή μηνύματα βελτίωσης της ποιότητας και των προοπτικών των ελληνικών ανθέων.
Ο κ. Α. Κελμάγερ τόνισε ότι επιλέχθηκε η 5η Ιουλίου 2019 για τα εγκαίνια του νέου μηχανογραφικού συστήματος και ως τιμή για την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών. Η οργάνωση των ανθοπαραγωγών σε συνεταιρισμό επιτρέπει στους αγρότες ανθοπαραγωγούς να απολαμβάνουν μια πιο αξιοπρεπή εργασία, από το να είναι απλοί «εργάτες γης», παράγοντας απλά ως ένας κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας για κάποιους άλλους.
Άλλωστε την προηγούμενη Τετάρτη, 3/7/2019, ο κ. Α. Κελμάγερ μετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη των εκδόσεων Στέντορας με τίτλο: «Σκέψεις για την Αγροτική Ανάπτυξη», ενώ το βράδυ, στις 5/7/2019, μετείχε στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα των Συνεταιρισμών, στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής (Πλ. Γεμιστού 14, Αχαρνές), με ομιλήτρια την κα Μάγδα Κοντογιάννη, με τίτλο «Συνεργατισμός για αξιοπρεπή εργασία».
Η Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών επέλεξε την Epsilon Net για τη νέα μηχανογράφηση, με το προϊόν PYLON Commercial, μία εφαρμογή μηχανογράφησης νέας γενιάς. Το νέο σύστημα της PYLON Commercial δίνει τις δυνατότητες τόσο για μηχανογράφηση όσο περισσότερων εργασιών μπορούν να γίνουν, τηρώντας πλήρη και αναλυτική Εμπορική και Οικονομική Διαχείριση. Επιπλέον, κάνει δυνατή την παραγγελιοληψία μέσω Hybrid Technology επιτρέποντας τις πωλήσεις σε 50 σημεία μέσω tablet (πληκτρολόγηση μέσω εικόνων ανθέων, ξεκάθαρη τιμολογιακή πολιτική, αυτόματη έκδοση παραστατικών, τήρηση κανόνων αποθήκης κλπ). Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι πλέον ο ανθοπαραγωγός, μέλος του Συνεταιρισμού, με Custom Mobile εφαρμογή, έχει άμεση ενημέρωση για τις πωλήσεις που συμβαίνουν στην ΚΑΑ, από οπουδήποτε, για 80 παραγωγούς, και απελευθερώνει χρόνους για την κύρια απασχόληση των ανθοπαραγωγών, που είναι η παραγωγή πραγματικού πλούτου για την εθνική οικονομία.
Ο κ. Αθανάσιος Κελμάγερ τόνισε ότι όλα αυτά είναι η είσοδος της Κεντρικής Ανθαγοράς Αθηνών στην ψηφιακή ενιαία αγορά, και αποτελούν τη βάση της ελληνικής ανθοπαραγωγής για τη δυνατότητα μελλοντικών πιθανών επιλογών δημοπρατηρίου, όπως είχαν δει μέλη του ΔΣ στον Συνεταιρισμό παραγωγών κηπευτικών ΑΝΑΤΟΛΗ-Ιεράπετρα από τον κ. Μάνο Καπαράκη, αλλά και στις πολλές επισκέψεις ανθοπαραγωγών στις εκθέσεις στο Άαλσμιρ της Ολλανδίας, στο Έσσεν και τη Φρανκούρτη.
Η εκδήλωση της 5ης Ιουλίου ήταν μια ευκαιρία να δουν όλοι ότι η προσπάθεια, όταν γίνεται συντονισμένα και με στόχους, δίνει αποτελέσματα. Η κοινή στοχευμένη προσπάθεια έφερε αποτελέσματα - ακριβώς δύο χρόνια μετά την αναγνώριση ότι τα άνθη είναι και αυτά αγροτικά προϊόντα και οι ανθοπραγωγοί, πραγματικοί αγρότες, παραγωγοί πραγματικού πλούτου για την Ελλάδα.
Ο κ. Α. Κελμάγερ μας θύμισε το ξεκίνημα της νέας προσπάθειας με την ημερίδα για αυτόχθονα ανθοκομικά άνθη (Δρ. Ε. Μαλούπα, Απρίλιος 2017) και τις εξειδικευμένες Επισκέψεις Μελέτης της Κεντρικής Ανθαγοράς Αθηνών (στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσίων-Κιλκίς, στο Ινστιτούτο αυτοχθόνων και ανθοκομικών φυτών ΕΛΓΟ-Θέρμη και στην Ανθοκομική Σχολή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου-Καλαμάτα), ενώ οι βάσεις για το μέλλον τέθηκαν στο Συνέδριο για το Μέλλον της Ανθοκομίας στην Ελλάδα (Οκτώβριος 2017) και στην Ημέρα του Έλληνα Ανθοπαραγωγού.
Ευχάριστη έκπληξη, μας είπε ο κ. Α. Κελμάγερ, αποτέλεσε η παρουσίαση του βιβλίου «Σκέψεις για την Αγροτική Ανάπτυξη» των εκδόσεων Στέντορας, που έγινε στις 3/7/2019, όπου σε πολλές αναφορές (τουλάχιστον επτά, σελ 19, 24, 29, 31, 39, 44, 49 και άλλες) περιγράφονται μερικές από τις καινοτόμες δραστηριότητες του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών, οι οποίες οδήγησαν στο κατώφλι της εισόδου του ΑΑΣΑ-ΚΑΑ στη νέα ψηφιακή ενιαία αγορά.
Ο κ. Αθανάσιος Κελμάγερ, πρόεδρος του ΑΑΣΑ-ΚΑΑ, είπε ότι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού εκφράζοντας το όραμα των οργανωμένων ανθοπαραγωγών, επιδιώκει να είναι: η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους ανθοπώλες και προς όσους προτιμούν τα ελληνικά άνθη, η αποτελεσματικότητα στις λειτουργίες του Συνεταιρισμού και η βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας των Ελλήνων ανθοπαραγωγών. Η εκδήλωση της 5ης Ιουλίου 2019, σηματοδοτεί την προσπάθεια υλοποίησης αυτού του οράματος, με όσους πιστεύουν σε αυτό.