BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Κλιμάκια ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές και άμεσες αποζημιώσεις

Σε άμεση ενεργοποίηση βρίσκονται τα ελεγκτικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ τα οποία έχουν μεταβεί ήδη στις περιοχές που έχουν πλήξει το τελευταίο 24ωρο ακραία καιρικά φαινόμενα, (ανεμοθύελλα, χαλάζι, καταιγίδες) στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δίνει εντολή για προτεραιότητα στην αποζημίωση των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής.

KAR_7869

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

262
0

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιουλίου,  ο υπουργός ΑγροτικήςΑνάπτυξης Μάκης Βορίδης, ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, για άμεση αποστολή γεωπόνων εκτιμητών σε όλες τις πληγείσες περιοχές, και άμεση επίσης εκκίνηση της διαδικασίας ούτως ώστε να ολοκληρωθεί πριν ακόμη από την δεκαπενθήμερη προθεσμία δήλωσης των ζημιών από πλευράς των παραγωγών.
Ξεκαθάρισε ο Μ.Βορίδης πως θα δοθεί προτεραιότητα στην αποζημίωση των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής, καθώς όπως γίνεται κατανοητό από το υπουργείο σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζεται έντονο πρόβλημα ρευστότητας στον παραγωγό, αφού έχει δαπανήσει κεφάλαιο για την καλλιέργεια και περίμενε τα έσοδα της συγκομιδής για να προχωρήσει σε επόμενες τεχνικές φροντίδες των εκμεταλλεύσεών του.
Στη Χαλκιδική, Περιφερειακή Ενότητα που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έφτασε από την Πέμπτη το πρωί ενισχυμένο κλιμάκιο εκτιμητών από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, ενώ σημειώθηκε πως στην Π.Ε. καταγράφηκαν και ζημιές σε εγκαταστάσεις, οι οποίες αποζημιώνονται από τα ΠΣΕΑ.
Σε όλες τις πληγείσες περιοχές, υπήρχαν ζημίες και στο φυτικό κεφάλαιο, με σπασίματα κλάδων και ξεριζώματα δέντρων, που επίσης αποζημιώνονται από τα ΠΣΕΑ.   
Ο υπουργός, μετά και από τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, δήλωσε πως υπάρχουν μεγάλες απώλειες παραγωγής σε 12 περιφεριακές ενότητες της χώρας και πιο συγκεκριμένα: Στην περιφερειακή ενότητα Έβρου επλήγησαν καλλιέργειες ελιάς, βαμβακιού και οπωροφόρων, στη Ροδόπη, βαμβάκι, καπνός, ακτινίδια και κηπευτικά, στην Καβάλα αροτραίες καλλιέργειες, στη Χαλκιδική ελιές, αμπέλια και θερμοκήπια κηπευτικών, ενώ στη Θεσσαλονίκη επίσης αμπέλια αλλά και αροτραίες καλλιέργειες.
Στην Π.Ε. Ημαθίας επλήγησαν δενδροκαλλιέργειες οπωροφόρων, όπως και στην Πιερία, όπου σημειώθηκαν όμως και ζημιές σε καπνά και κηπευτικά. Οπωροφόρα, κηπευτικά και βαμβάκια ηπέστησαν είσης ζημιές στη Λάρισα, οπωροφόρα και ελιές στη Μαγνησία, ενώ στην Καρδίτσα σημειώθηκαν απώλειες σε αρωτραίες καλλιέργειες.Τέλος, οπωροφόρα και καλλιέργειες φασολιού στη Φλώρινα Το πιο Νότιο χτύπημα του καιρού ήταν στη Βοιωτία, όπου καταστράφηκαν παραγωγές σε κρεμμύδια και βαμβάκι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ το μεσημέρι της Παρασκευής 12/07/19 που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΑΑΤ, η έκταση σε στρέμματα των  πληγεισών περιοχών ανερχόταν στα 378.500



Σε ερώτηση της Agrenda, όσον αφορά την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για μείωση του γραφειοκρατικού κολλήματος σε κάθε αποζημίωση, κάτι για το οποίο η προηγούμενη διοίκηση υποτίθεται πως είχε προχωρήσει σε αναλογιστικές μελέτες και ήταν "προ των πυλών", ο υπουργός απήντησε πως αυτό είναι ένα από τα θέματα που εξετάζει η νέα διοίκηση και θα υπάρξει κάποια σχετική τοποθέτηση στις προγραμματικές δηλώσεις. Ένα ακόμη θέμα το οποίο σηκώνει συζήτηση και επίλυση, είναι η πτώση της ποιότητας της παραγωγής και πώς αυτό θα συνδέεται ή όχι με τις αποζημιώσεις. Όπως έχει γραφτεί επανηλλημένα στην Agrenda, η μη αποζημίωση της μειωμένης ποιότητας, με αποτέλεσμα να καταλήγει στην αγορα, δε βλάπτει μόνο τον παραγωγό που πουλάει σε χαμηλότερες τιμές, αλλά και το σύνολο των παραγωγών, καθώς πέφτουν οι τιμές στην αγορά, χαλάει, δηλαδή η "πιάτσα".   

 

Νωρίτερα, το Agronews.gr έγραφε...


Ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν τη ζωή των ανθρώπων δύσκολη και την αγροτική δραστηριότητα ασύμφορη

Έξι νεκρούς άφησε πίσω του το ξαφνικό μπουρίνι στη Νέα Ποτίδαια της Χαλκιδικής, ενώ πυκνώνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που κάνουν και τη ζωή των αγροτών δύσκολη. Στην Χαλκιδική, όπως λένε στο Agronews, αγρότες της περιοχής "οι πιο ψύχραμοι κλαίνε", καθώς η καταστροφή είναι χωρίς προηγούμενο.

Στη Θεσσαλία χθες το κύμα καύσωνα ακολούθησε χοντρό χαλάζι στην περιοχή του Πηλίου και πρωτοφανής ανεμοθύελλα στην περιοχή του Τυρνάβου, αφήνοντας πίσω τους τεράστιες καταστροφές σε πολλές καλλιέργειες.
Σε εξέλιξη είναι κύμα κακοκαιρίας σε αρκετές περιοχές της χώρας, κυρίως στη Θεσσαλία, Βοιωτία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της χαλαζόπτωσης και των ανέμων.


Θεσσαλία

Σύμφωνα με το onlarissa, άνευ προηγουμένου ζημιές προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν το μεσημέρι της Τετάρτης την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου με επίκεντρο το Αργυροπούλιο.

Ισχυρότατοι άνεμοι σε συνδυασμό με χαλαζόπτωση, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες, ξεριζώθηκαν δέντρα και γεωργικές καλλιέργειες ενώ οι οδηγοί κινούνταν μετ' εμποδίων.

Αλεξανδρούπολη

Ξαφνικό μπουρίνι έπληξε το απόγευμα της Τετάρτης πολλές περιοχές της Αλεξανδρούπολης όπου μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια ενώ στα χωριά Δίκελλα, Μάκρη και Μεσημβρία σημειώθηκαν αρκετές ζημιές από τους θυελλώδεις ανέμους.

Για περισσότερο από 15 λεπτά, η χαλαζόπτωση ήταν έντονη και το χαλάζι είχε το μέγεθος αυγού. Πρωτοφανές για τα χρονικά όπως αναφέρουν οι κάτοικοι των Δικέλλων και της Μάκρης οι οποίοι έχουν υποστεί πολλές υλικές ζημιές.

Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές εκτάσεις και σοδειές των καλλιεργητών.

Ίδια κατάσταση επικρατεί και στο νησί της Σαμοθράκης όπου καταγράφονται εξίσου έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ημαθία

Τις πληγές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα μετρούν όμως οι παραγωγοί και στην Ημαθία, όπου οι σφοδροί άνεμοι με την έντονη βροχόπτωση, που έπληξαν την περιοχή το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε 80.000 έως 100.000 στρέμματα καλλιεργειών.

Όπως είπε στο Agronews ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Τάσος Λιολιόπουλος «το μπουρίνι ήταν τρομερό. Ρήμαξε κυριολεκτικά τον τόπο. Ξάπλωσε δέντρα και έριξε κάτω τους καρπούς από ροδάκινα, συμπύρηνα και επιτραπέζια, ακτινίδια, μήλα και αχλάδια, προκαλώντας πολύ μεγάλες καταστροφές». Ο ίδιος μας εξήγησε ότι «η μπόρα συνολικά διήρκεσε 25 λεπτά, από τα οποία στα 5 λεπτά, ο αέρας φυσούσε μανιασμένα και η βροχή είχε κατακλυσμιαία ένταση. Στα επόμενα 20 λεπτά της ώρας το καιρικό φαινόμενο συνεχίστηκε με δυνατή βροχόπτωση και σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε και χαλαζόπτωση».

Στο επίκεντρο της θεομηνίας βρέθηκαν χωριά του Δήμου Αλεξάνδρειας όπως ο Σταυρός, το Νησέλι, το Μακροχώρι, το Νησί, η Αγκαθιά, η Μελίκη, αλλά ζημιές έγιναν και σε άλλες περιοχές κοντά στη Βέροια, όπως και προς τα σύνορα με την Πέλλα.

Στο Νησέλι σύμφωνα με τον παραγωγό Παναγιώτη Μεσσαλά «δεν έμεινε φρούτο στα δέντρα και σε πολλά κτήματα έσπασαν κλαδιά και ξεριζώθηκαν και δέντρα», ενώ στη Σκύδρα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου, Νίκος Δημητριάδης «στο χωριό Αρσένι οι ζημιές είναι τεράστιες, όπως επίσης και στη γειτονική Επισκοπή της Ημαθίας. Σε κάποιες καλλιέργειες η ορμή του αέρα έριξε κάτω ακόμη και παλμέτες σε δενδροκαλλιέργειες. Η απογοήτευση και η απελπισία στους παραγωγούς είναι εμφανής, διότι το χθεσινό χτύπημα ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από καταστροφές που προκλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Στην ευρύτερη περιοχή από το πρωί έχουν βγει κλιμάκια του ΕΛΓΑ κάνουν αυτοψίες και κατόπιν θα ακολουθήσουν οι αναγγελίες ζημιών.

Ισοπεδώθηκε ο κάμπος στη Χαλκιδική, σε απόγνωση οι αγρότες

Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες με σταφύλια κι ελιές, στη Χαλκιδική, εξαιτίας της σφοδρής θεομηνίας.

Σε 15 μέρες θα ξεκινούσε η συγκομιδή κι όπως περιγράφουν αγρότες στο οι σοδειές καταστράφηκαν ολοσχερώς. Όπως περιγράφουν  «μέσα σε δέκα λεπτά, καταστράφηκαν όλα. Τόσα χρόνια, τέτοια καταστροφή δεν έχουμε ξαναδεί».

«Οι πιο ψύχραιμοι από τους παραγωγούς, κλαίνε. Η καταστροφή είναι χωρίς προηγούμενο. Δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο. Όσες καλλιέργειες γλίτωσαν από τη μανία του αέρα, τις έδωσε το τελειωτικό χτύπημα το χαλάζι. Τέτοιο πράγμα δεν έχουν ξαναζήσει ούτε οι παππούδες μας».

Με τις φράσεις αυτή περιέγραψαν στο Agronews παραγωγοί από την Χαλκιδικής, την αίσθηση απελπισίας που τους έχει κατακλύσει μετά τη φονική θεομηνία που έπληξε το νομό βράδυ της Τετάρτης 10 Ιουλίου, αφήνοντας πίσω της έξι νεκρούς, εκατοντάδες τραυματισμένους και ανυπολόγιστες ζημίες σε καλλιέργειες, σπίτια και επιχειρήσεις.

Το ακραίο καιρικό φαινόμενο κράτησε μόλις περίπου 10-15 λεπτά, αλλά η έντασή του ήταν τέτοια, που δεν άφησε τίποτε όρθιο, βυθίζοντας στη λάσπη χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και σε απόγνωση εκατοντάδες οικογένειες σε χωριά όπως η Ηράκλεια, η Νέα Καλλικράτεια, ο Άγιος Παύλος, τα Νέα Πλάγια, τα Νέα Φλογητά, τα Σήμαντρα, η Νέα Γωνιά, τα Νέα Σύλλατα και γενικότερα η περιοχή του Δήμου Προποντίδας.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Οι αγρότες είναι σε απελπισία. Ολόκληρος ο κάμπος της ευρύτερης περιοχής έχει ισοπεδωθεί. Στα κρασοστάφυλα, αλλά και στα επιτραπέζια σταφύλια δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο. Έχουν πέσει κόντρες και τα κλήματα πλάγιασαν στο έδαφος. Μετρήσαμε τις ριπές του ανέμου και είχε φτάσει στα 13-14 μποφόρ. Έχουν μείνει μόνο οι βέργες των κλημάτων, ενώ και στα σκεπαστά αμπέλια οι ζημίες είναι τεράστιες. Και μιλάμε για κατασκευές βραβευμένες και στο εξωτερικό, των οποίων η αξία φτάνει τα 5.000 ευρώ το στρέμμα», επισήμανε στο Agronews ο Κώστας Τσεπέλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Παύλου, προσθέτοντας πως «η συνολική παραγωγή σταφυλιών στην περιοχή ξεπερνά τα 10 εκατ. κιλά ετησίως και δεν θα μείνει τίποτε. Ειδικά στα σκεπαστά επιτραπέζια σταφύλια ήμασταν προ των πυλών να αρχίσουμε τη συγκομιδή και τις πωλήσεις».

Ο ίδιος μας ανέφερε πως εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και σε άλλες καλλιέργειες, όπως οι ροδιές, οι ελιές και τα καΐσια, όπου ο δυνατός αέρας έχει ξεριζώσει δέντρα και έριξε καρπούς στο έδαφος, ενώ  όσοι έχουν μείνει στα κλαριά τους έχει σημαδέψει το χαλάζι.

Ανάλογη εικόνα περιγράφει και ο Κυριάκος Κασμίρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ν. Καλλικράτειας. «Η περιοχή καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Οι ζημίες είναι στο 100% στα εξοχώραφα, όπου έχουμε κυριολεκτικά χάος, ενώ καταστροφές έχουν υποστεί και τα σκεπαστά αμπέλια, όπου στην περιοχή έχουμε περίπου 600 στρέμματα. Ένας φίλος που έχει 70 στρέμματα σκεπαστά, είδε να λυγίζουν τα σίδερα και να πέφτει η υποδομή. Ο άνθρωπος αυτός δεν είχε κλάψει όταν συγχωρέθηκαν οι γονείς του και τον είδα σήμερα να τον παίρνουν τα κλάματα. Μου είπε πως θα αναγκαστεί να πουλήσει χωράφια για να μπορέσει να ζήσει. Στην ίδια κατάσταση είναι όλοι οι παραγωγοί. Από χθες δεν έχει κοιμηθεί κανένας και όλοι προσπαθούν να δουν τί έχει απομείνει από την περιουσία τους. Το καλό είναι ότι ήρθαν αμέσως από τον ΕΛΓΑ για να καταγράψουν την κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κασμίρης, προσθέτοντας παράλληλα πως σαρωτικό ήταν το πέρασμα της θεομηνίας και από τα κηπευτικά της ευρύτερης περιοχής.

Για τυφώνα ανάλογης έντασης με αυτούς που παρακολουθούμε στους τηλεοπτικούς δέκτες στην Αμερική, έκανε λόγο ο Παύλος Γιαλαγκολίδης πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φλογητών, προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά στις καλλιέργειες της περιοχής, «τα έχει διαλύσει όλα. Τα βερίκοκα σε πολλά κτήματα τα έχει ξεριζώσει με αποτέλεσμα η ζημιά να είναι τεράστια. Στους ελαιώνες το 60% της ελιάς έχει πέσει στο έδαφος και στο υπόλοιπο 40% που είναι πάνω στα δέντρα, το χαλάζι τα έχει κάνει κόσκινο. Τα καρπούζια και τα πεπόνια, επίσης, είναι σαν να έχουν περάσει ανεμοβλογιά από τα σημάδια που έχουν πάνω στο φλοιό τους, ενώ και οι ντομάτες και εν γένει τα κηπευτικά, έχουν ισοπεδωθεί».

Σε απελπισία έχουν περιπέσει και οι παραγωγοί της περιοχής των Σημάντρων όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος του τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού, Βαγγέλη Μισαϊλίδης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι ελιές έχουν κάνει ένα πράσινο στρώμα στο έδαφος, ενώ κάποια δέντρα έχουν κοπεί στη μέση σαν να ήταν πράσα. Κι ακόμη δεν έχουμε δει όλη την εικόνα, διότι τα χωράφια είναι πλυμμηρισμένα και δεν είναι εύκολο να προσεγγίσουμε από τα νερά και τις λάσπες».

Μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει και σε σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη την περιοχή της Χαλκιδικής. Όπως μας ανέφεραν οι συνομιλητές μας, έχουν φύγει σκεπές, ακόμη και φωτοβολταϊκά που ήταν εγκατεστημένα πάνω σε στέγες, έχουν σπάσει τζαμαρίες σε καταστήματα, ενώ ειδικά στις επιχειρήσεις που είναι στην παραλία δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο και σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρα από την ακτή, η θάλασσα είναι γεμάτη από ομπρέλες, ξαπλώστρες και τραπέζια.

Κάτοικοι της περιοχής βασίζουν το εισόδημα τους στη γεωργία, ενώ τα σταφύλια είναι το νούμερο ένα εξαγώγιμο προϊόν.


Ξεκινούν οι έλεγχοι για τις ζημιές από το χαλάζι σε Ροδόπη, Πήλιο και Κορινθία

Στους πρώτους ελέγχους από τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις έντονες χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ωρών στις καλλιέργειες σε Ροδόπη, Πήλιο και Κορινθία, θα προβούν αύριο το πρωί οι επόπτες του ΕΛΓΑ.   Θα προχωρήσουν στις πρώτες επισημάνσεις και στη συνέχεια στις αναγγελίες των ζημιών από τους κατά τόπους ανταποκριτές του Οργανισμού ενώ θα δοθούν και οδηγίες προς τους πληγέντες παραγωγούς.  

Αμέσως μετά, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία, εντός 15 ημερών οι παραγωγοί θα πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις ζημιάς. ώστε στη συνέχεια οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ να προβούν σε εξατομικευμένες εκτιμήσεις αρχικά στις καλλιέργειες κοντά στη συγκομιδή και στη συνέχεια στις όψιμες.   Σημειώνεται ότι η ίδια διαδικασία θα εφαρμοστεί και στις καλλιέργειες άλλων περιοχών οι οποίες ενδεχομένως θα πληγούν, τις επόμενες ώρες, από παρόμοια ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία