BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Συνεργατικά σχήματα σε δυναμικές καλλιέργειες στη Ζίτσα

Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, ώρα 18:30μμ, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας, στην Ελεούσα (Παλαιό Δημαρχείο, Λασκαρίνας 3Α) μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ζίτσας κ. Μ. Πλιάκου και του Προέδρου της ΑΜΚΕ «Κοινωνία Τριών Τρίτων» κ. Ν. Δημητριάδη θα γίνει ενημερωτική εκδήλωση για να παρουσιασθεί το έργο «Κοινωνική Αγροοικονομία και Συνεργατικά σχήματα αγροτών - Social Agribusiness & Farmworkers Cooperatives (AGRIFARM)».

asynerhatikasxhmatadynamikeskalliergeies

Δημήτρης Μιχαηλίδης

6
0

Στόχος του έργου AGRIFARM είναι η υποστήριξη, μέσω δράσεων συμβουλευτικής, εκπαίδευσης, δικτύωσης και προώθησης, της δημιουργίας νέων συνεταιριστικών/συνεργατικών σχημάτων, τα οποία θα δραστηριοποιηθούν σε νέες δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία.

Στο πλαίσιο του έργου AGRIFARM προβλέπονται:

- πρότυπα επιχειρηματικά σχέδια για τη δημιουργία συνεργατικών/συνεταιριστικών σχημάτων στον αγροτικό τομέα

- καινοτόμα σχέδια μάρκετινγκ και προώθησης βασισμένα στο κοινωνικό μάρκετινγκ

- αναλυτικοί οδηγοί (manuals) για τις νέες καλλιέργειες

- σύνδεση με δίκτυα καταναλωτών

- δράσεις πληροφόρησης, δικτύωσης, συμβουλευτικής, προώθησης και εκπαίδευσης

- δημιουργία ενός Ελληνο-Ιταλικού επιστημονικού κέντρου για τον συνεργατισμό στον αγροτικό τομέα.

Στο πλαίσιο του έργου το κέντρο αυτό μέσω εξειδικευμένων επιστημόνων θα παρέχει καθημερινή υποστήριξη στους νέους αγρότες των περιοχών παρέμβασης.

Το εταιρικό σχήμα του έργου συναπαρτίζουν οι φορείς: Δήμος Ζίτσας – επικεφαλής εταίρος (Ελλάδα), ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Ελλάδα), Κοινωνία Τριών Τρίτων ΑΜΚΕ (Ελλάδα), Δήμος Torre Santa Susann (Ιταλία) και Συνομοσπονδία Ιταλών Αγροτών Απουλίας - CIA Apulia

Τη Δευτέρα 15 Iουλίου 2019, στις 18:30μμ στο Δημαρχείο Ζίτσας (Ελεούσα), παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό το σύνολο του έργου και ανοίγει μια συζήτηση για τα νέα συνεργατικά σχήματα στον αγροτικό τομέα και τις δυνατότητες για νέες εναλλακτικές καλλιέργειες.

Μετά τους χαιρετισμούς από τον κ. Μιχάλη Πλιάκο (Δήμαρχο Ζίτσας), τον κ. Νικόλαο Παπαγρηγορίου (αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας Ηπείρου) και τον κ. Νικόλαο Δημητριάδη (πρόεδρο ΑΜΚΕ Κοινωνία Τριών Τρίτων), το έργο AGRIFARM θα παρουσιάσει ο κ. Κων/νος Οικονομόπουλος (Γεν. Γραμματέας Κοινωνίας Τριών Τρίτων).

Το θέμα: «Επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα, Η περίπτωση των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών» θα προσεγγίσουν οι ερευνητές του ΕΛΓΟ Δήμητρα: Δρ. Ιωάννης Μανουσσόπουλος, Δρ. Πασχαλίνα Χατζοπούλου και Δρ. Αθανάσιος Ράγκος, ενώ για τις «Δραστηριότητες του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων» θα μιλήσει ο κ. Χρήστος Βούλγαρης (Γεωπόνος).

Στη θεματική «Πρωτογενής Τομέας και Κοινωνική Οικονομία» θα αναφερθεί ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (δημοσιογράφος, ΑγροΝεα) και σχετικά με τους Συνεταιρισμούς ως μοχλό ανάπτυξης με διαχρονικά παραδείγματα από όλο τον κόσμο και τις ευκαιρίες για την Ελλάδα θα αναφερθεί ο κ. Λουκάς Μπρέχας (Δίκτυο Κ.Α.Π.Α).

Η εκδήλωση θα κλείσει με τις εμπειρίες από τη βιολογική καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών της κας Σοφίας Κομίνη (Verum Herb Komini). Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις, συζήτηση και τοποθετήσεις συμμετεχόντων.

Ο πρωτογενής (αγροτικός) τομέας είναι ο μόνος που παράγει πραγματικό πλούτο, «αξίες», σε σχέση με τους άλλους δύο, τον δευτερογενή (μεταποίηση) τομέα και τον τριτογενή (υπηρεσίες) τομέα. Οι άλλοι δύο τομείς προσφέρουν υπηρεσίες ή δημιουργούν υπεραξίες, στις ήδη δημιουργηθείσες από τους αγρότες-παραγωγούς.

Ο πρωτογενής τομέας συμβάλλει στην αυτάρκεια και ιδιαίτερα τη διατροφική αυτάρκεια, χωρίς την οποία δε νοείται καμμιάς μορφής ανεξαρτησία και αυτονομία. Σήμερα στην Ελλάδα είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από εισαγωγές τροφίμων, που συμπαρασύρει και άλλους τομείς, όπως: οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό κλπ, υποθηκεύοντας και το μέλλον.

Ο πρωτογενής τομέας υπηρετείται από τους αγρότες, οι οποίοι είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος, και μάλιστα ζουν μέσα σε αυτό και αποτελούν συστατικό της δομής του. Ο αγροτικός κόσμος, λόγω ακριβώς της στενής του συνάφειας με τη φύση και τα φυσικά φαινόμενα, επηρεάζεται από δεισιδαιμονίες και αποτελούν την αγροτική κοινωνία, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που απέχουν πολύ από τον αστικό τρόπο σκέψεως. Όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι το χωράφι και η εκτροφή δεν είναι «εργοστάσιο», προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον αγροτικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα.

Ο πρωτογενής τομέας, ακριβώς λόγω των ιδιαιτεροτήτων του (σε σχέση με τον αστικό τρόπο σκέψης και ζωής) εξυπηρετείται καλύτερα από την κοινωνική οικονομία.

Η κοινωνική οικονομία είναι η ελπίδα και το μέλλον όλου του κόσμου, όπως αποδείχθηκε με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τις μελέτες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), τις αποφάσεις της Διεθνούς Συμμαχίας Συνεταιριστών - International Cooperative Alliance (ICA) και τον Οδηγό για την Κοινωνική Ευρώπη (2013, τεύχος 4, ISBN 978 92 79 30411 8) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κοινωνική οικονομία, με κυριότερο εκπρόσωπο τους συνεταιρισμούς, δημιουργεί επιχειρήσεις με αυτοβοήθεια, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μελών της, όπου τα μέλη του είναι οι ιδιοκτήτες, οι διοικητές, οι ελέγχοντες αλλά και οι «πελάτες», ωφελούμενοι-εξυπηρετούμενοι, από τον συνεταιρισμό, για την ανάγκη που καλείται ο συνεταιρισμός να καλύψει.

Ακριβώς όπως με τον αγροτουρισμό, άσχετα τουριστικά συμφέροντα υπέκλεψαν τον όρο και τον τοποθέτησαν σε άσχετες δραστηριότητες, διότι είχε πολύ καλή προβολή, έτσι και με την κοινωνική οικονομία, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη σύγχυση με τον όρο «κοινωνική». Μοιάζει σα να θέλουν να υποκλέψουν τον όρο και να «βαφτίσουν» άσχετες δραστηριότητες, διότι έχει καλή αποδοχή.

Διαβάζουμε κοινωνική επιχειρηματικότητα, κοινωνική πολιτική, κοινωνική επιχείρηση, κοινωνική εταιρεία, εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ), κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, κοινωνικός συνεταιρισμός, κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία κλπ κλπ. Αυτή η συνειδητή αβεβαιότητα απειλεί να υπονομεύσει τον σημαντικότατο ρόλο της κοινωνικής οικονομίας στη σύγχρονη κοινωνία και το μέλλον όλων μας.

Η δημιουργία νέων συνεταιριστικών/συνεργατικών σχημάτων, σε νέες δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες θα συζητηθεί στο παλαιό δημαρχείο στην Ελεούσα (Λασκαρίνας 3Α), με πρόσκληση του Δήμου Ζίτσας στο πλαίσιο του έργου AGRIFARM, στις 18:30μμ, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019.


φωτογραφία εξωφύλλου: huffingtonpost.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία