BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Εκπαίδευση, νέες τεχνολογίες και ΚΑΠ στην σύνοδο της ΠΕΝΑ

Koντά στους αγρότες των βασικών παραγωγικών χωριών της Νάξου βρέθηκε το 26ο συνέδριο της Π.Ε.Ν.Α, που πραγματοποιήθηκε από 8-10 Νοεμβρίου, στην διάρκεια του οποίου τέθηκαν ζητήματα για την εκπαίδευση των νεών αγροτών, τις νέες τεχνολογίες και τις προκλήσεις της επικείμενης ΚΑΠ.

PENA

10
0

Η επίσημη έναρξη έλαβε χώρα στον υπέροχο ιστορικό χώρο του πολιτιστικού κέντρου της σχολής Ουρσουλινών στο κάστρο της Νάξου, με τον πρόεδρο της Π.Ε.Ν.Α Νίκο Παυλονάσιο να καλοσωρίζει τους συμμετέχοντες και να μιλά για το γεωργικό τομέα και τη σημασία της δραστηριότητας των νέων.

Μετά από μια σειρά σημαντικών ομιλιών, έγινε μια παραγωγική διαδραστική συζήτηση για τη σημασία των τοπικών προϊόντων στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και για το πώς θα αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία μέσω της διασύνδεσης τουρισμού και αγροδιατροφής. Στη συζήτηση συμμετείχαν:

  • ο δήμαρχος Νάξου κ. Δημήτρης Λιανός,
  • ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα και γαστρονομίας Νοτίου Αιγαίου κ Φιλήμονας Ζανετίδης,
  • ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Θ. Βασιλόπουλος (πρώην πρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α.),
  • ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης,και
  • η γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου Ευδοκία Κατσάνη.

Νωρίτερα οι συμμετέχοντες είχαν επισκεφθεί τόσο το τυποποιητήριο πατάτας, με ζωντανή επίδειξη τυποποίησης, όσο και στο εστιατόριο «1926» της ΕΑΣ Νάξου, το οποίο είναι ίσως το μόνο συνεταιριστικό εστιατόριο στην Ελλάδα που σερβίρει αποκλειστικά τοπικά παραγόμενα προιόντα.

Τη δεύτερη ημέρα στο Φιλώτι, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη σημασία του ελαιολάδου στην Ελληνική μαζική εστίαση, τις βέλτιστες στρατηγικές μάρκετινγκ, τη νέα πρόσκληση του προγράμματος leader στις Κυκλάδες, και τα κονδύλια που απορροφούνται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τόσο από τις άμεσες ενισχύσεις όσο και από τα προγράμματα στήριξης των αγορών με ιδιαίτερη αναφορά και στο νησί της Νάξου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι συνεδρίες για τις νέες καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές τη Γεωργία και την κτηνοτροφία με παρουσιάσεις που κάλυπταν όλο το φάσμα από τα drones μέχρι τους αισθητήρες εδάφους και τη σύνδεση με το κινητό του αγρότη. Δόθηκαν παραδείγματα προχωρημένων τεχνολογικών εφαρμογών στο χωράφι σε σχέση με τη φυτοπροστασία τη θρέψη των φυτών την πρόγνωση των αποδόσεων.

Την τελευταία ημέρα στο Γλινάδο, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τη πορεία της ΕΑΣ Νάξου και τις μελλοντικές της δράσεις. Η επόμενη ενότητα αφορούσε την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες κατέληξαν σε συζήτηση και πρόταση για το μοντέλο εκπαίδευσης των νέων αγροτών στην επόμενη περίοδο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Η πανελλήνια ένωση Νέων Αγροτών δεσμεύτηκε ότι θα υποβάλει αυτή την πρόταση στο υπουργείο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία