Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Ξεκίνησε η διάθεση Χριστουγεννιάτικων ελάτων από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής

Μόλις τα δεις στις πλατείες, ξέρεις πως έφτασαν οι γιορτές. Ο λόγος για τα χριστουγεννιάτικα έλατα από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, ένα ειδικευμένο στην ελατοπαραγωγή χωριό της Ελλάδας, όπου «παράγεται το 70% της παραγωγής της χώρας», όπως εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Γιάννης Ξάκης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.

elata

156
0

Τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουν οι παραγωγοί εφέτος, τη στιγμή που εδώ και δύο μόλις ημέρες έχουν ξεπροβάλει οι μικρές πράσινες πολιτείες στα αστικά κέντρα, είναι θετικά.

«Ήδη ξεκίνησε από την Παρασκευή η διάθεση των χριστουγεννιάτικων δέντρων, γέμισαν όλες οι πλατείες και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα να γεμίζουν με δικά μας δεντράκια, υπολογίζουμε να φτάσουμε φέτος περίπου στα επίπεδα της περυσινής παραγωγής που είχε φτάσει στα 23.000 περίπου δέντρα, βλέπουμε όμως τα μηνύματα να είναι ενδεχομένως και καλύτερα» ανέφερε ο κ. Ξάκης ερωτηθείς για το ύψος της παραγωγής που τελικά θα διατεθεί σε καταναλωτές, με τον πολύπειρο παραγωγό να εκτιμά πως η πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα της ροής των πωλήσεων θα έχει έρθει από τους παραγωγούς «μέσα σε μία εβδομάδα από σήμερα».

Ελλάδα και Κύπρος οι κύριες αγορές, στα περυσινά επίπεδα οι τιμές

«Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές είναι, όπως πάντα, πάρα πολύ καλές, ξεκινάνε φέτος από τα 30 με 40 ευρώ, ενώ τα πιο μεγάλα δέντρα πληρώνονται λίγο περισσότερο» αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας του Ταξιάρχη, που εκτιμά πως ένα μεγάλο δέντρο «που φτάνει τα πέντε με έξι μέτρα" θα κοστίζει περί τα 100 ευρώ. Η μεγάλη πλειοψηφία των αγοραστών, δε, προτιμά τα κομμένα έλατα από εκείνα που βρίσκονται μέσα σε γλάστρα, με τα κομμένα δέντρα να διατηρούνται από πολλούς "ακόμη και δύο και παραπάνω μήνες στολισμένα».

Σε ό,τι αφορά στον εξαγωγικό προσανατολισμό των παραγωγών από τον Ταξιάρχη, ο κ. Ξάκης επισημαίνει πως η εξωστρέφεια έχει ήδη αρχίσει να αποτελεί μια επιχειρηματική επιλογή για τους εμπόρους, με την αγορά της Κύπρου να είναι στην πρώτη γραμμή.

«Είμαστε από τους πρώτους που έχουν αρχίσει τις εξαγωγές, δειλά-δειλά εδώ και μερικά χρόνια, αυτά θα διατεθούν κύρια στην Κύπρο, όπου υπολογίζω πως εξάγονται από την Ελλάδα περίπου 2.000 δέντρα» αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας του Ταξιάρχη, προσθέτοντας πως η περιοχή του αποτελεί διαχρονικά την πρώτη δύναμη στον χώρο.

«Το 70% που διατίθεται και στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο βγαίνει από το χωριό μας, το 30% προέρχεται από μερικά άλλα χωριά στη Βόρεια Ελλάδα και νοτιότερα από το Καρπενήσι» αναφέρει για να συμπληρώσει πως η εμπορική κυριαρχία του Ταξιάρχη εδράζεται στην εμπειρία και την παράδοση.

«Αυτό το σκούρο πράσινο έλατο είναι κάτι συγκεκριμένο, εμείς οι Ταξιαρχιώτες, εδώ και 30 με 40 χρόνια, δημιουργούμε μόνοι μας σπόρο και φυτώρια, ενώ η διάθεση του ελάτου από την περιοχή ξεκίνησε πριν από 60 και πλέον χρόνια» θα πει ο πρόεδρος της κοινότητας του χωριού, που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το χωριό των γιορτών, αφού είναι εκείνο που φέρνει την εμβληματική εικόνα της «ψυχής» των Χριστουγέννων, το στολισμένο δέντρο, στην Ελλάδα.

Πηγή:ΑΠΕ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία