Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Με το βλέμμα σε κινητοποιήσεις τέλος Γενάρη οι Θεσσαλοί αγρότες

Πανθεσσαλική σύσκεψη μετά τις 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιούν οι αγρότες με στόχο να καθοριστεί η μορφή των κινητοποιήσεων που δεν αναμένεται να λάβουν χώρα πριν από το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Σε αυτό μεσοδιάστημα αναμένεται να γίνουν κατά τόπους συσκέψεις για να ενημερωθούν οι αγρότες.

mpl

259
0

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου η νέα διοίκηση της ΕΟΑΣΝΛ ο πρόεδρος της Ρίζος Μαρούδας ζήτησε «να βγουν οι αγρότες στο δρόμο καθώς τα προβλήματα είναι μεγάλα και οξυμένα».

Μάλιστα προανήγγειλε ότι θα υπάρξει αγροτική κινητοποίηση στην έναρξη της Agrotica την 1η Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η ΕΟΑΣΝΛ μέσα στο Φεβρουάριο ετοιμάζει ημερίδα για την εκτροπή του Αχελώου προκειμένου να υπάρξει λύση στο χρόνιο ζήτημα.

Αναλυτικά στην συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε:

«Υλοποιώντας την απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στην Νίκαια η Ομοσπονδία κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης το επόμενο διάστημα με συσκέψεις και συνεδριάσεις των Αγροτικών Συλλόγων και στόχο να υπάρχουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο τελευταίο 10ήμερο του Γενάρη αξιοποιώντας όλες τις μορφές παρέμβασης.

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ

ΦΑΡΣΑΛΑ Πέμπτη 9 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στο Βασιλή

ΜΗΛΕΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Παρασκευή 10 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ

ΑΓΙΑ Σάββατο 11 Ιανουαρίου στις 7.30 το βράδυ στην ταβέρνα ΧΑΤΖΑΚΟΣ

ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Κυριακή 12 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ

ΤΥΡΝΑΒΟΣ Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ στο Εμμανουήλειο

ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ Τρίτη 14 Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ στην αίθουσα του Συνεταιρισμού

ΝΙΚΑΙΑ Πέμπτη 16 Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ

Επίσης θα γίνουν περιοδείες σε χωριά του Νομού και μετά θα πραγματοποιηθεί Πανθεσσαλική σύσκεψη στην οποία θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Βασικός στόχος είναι να αναδείξουμε τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι και μέσα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας να διεκδικήσουμε βιώσιμες λύσεις και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε. Παρά τις εξαγγελίες και υποσχέσεις της κυβέρνησης ΝΔ η πολιτική της κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εχθρική απέναντι στους αγρότες.

Αύξηση των ήδη πανάκριβων τιμολογίων της ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο.

Καμιά προστασία των παραγωγών από τις εξευτελιστικές και ανοιχτές τιμές και την ίδια στιγμή τα προϊόντα μας φτάνουν 4-5 φορές ακριβότερα στην κατανάλωση.

Το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλότατο. Στον προϋπολογισμό που ψήφισε η κυβέρνηση δίνει πάνω από 600 εκατ. Ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, ξενοδόχους, κλινικές, αεροπορικές εταιρείες και 0 ευρώ για το αγροτικό πετρέλαιο παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη στην Λάρισα.

Ακόμη δεν έχουν βγει καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2019 και φυσικά θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση και στην καταβολή αποζημιώσεων. Το μόνο που νοιάζει τον υπουργό και την κυβέρνηση είναι να δώσουν ακόμη μεγαλύτερα κίνητρα κερδοφορίας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να ασφαλίζουν την παραγωγή με συνέπεια να πληρώνουμε υψηλότερα ασφάλιστρα και να παίρνουμε ακόμη μικρότερες αποζημιώσεις. Το επιχείρημα του κ. Βορίδη περί εξάντλησης των αποθεματικών του ΕΛΓΑ είναι απαράδεκτο όταν οι κυβερνήσεις από το 2011 δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ ενώ θα έπρεπε να έχουν δώσει ως τώρα 280 εκ. ευρώ.

Δόθηκαν κυριολεκτικά ψίχουλα από το De Minimis στα αμύγδαλα και τα ροδάκινα παρά τις διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε για διαβούλευση για τους συνεταιρισμούς επιταχύνει ακόμη πιο πολύ την συγκέντρωση παραγωγής και γης αφού επιτρέπει στους επιχειρηματίες που δεν είναι καν αγρότες να κατέχουν το 25% των μερίδων και στις ΑΕΣ αυτό φτάνει στο 40%.

Δεν έχει κλείσει το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και του ύψους των συντάξεων. Ήδη πληρώνουμε υψηλότατες εισφορές που θα αυξηθούν και άλλο από το 2020 που σε ένα ζευγάρι αγροτών αντιστοιχούν σε 2700€ όταν παραδέχονται ότι το 87% αγροτών και κτηνοτρόφων έχουν καθαρό εισόδημα μικρότερο από 10000€. Την ίδια στιγμή τα κέντρα υγείας στην ύπαιθρο της Λάρισας υπολειτουργούν χωρίς προσωπικό, ειδικότητες, μηχανήματα, ασθενοφόρα ή οδηγούς που δεν καλύπτουν 24ωρη βάρδια. Η σύνταξη για τον αγρότη και κτηνοτρόφο σύμφωνα με τον κατάπτυστο νόμο Κατρούγκαλου ήταν στα 94€ τον μήνα συν τις ανταποδοτικές εισφορές που όμως στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ξεπερνάνε σε σύνταξη το εξευτελιστικό ποσό των 330€ τον μήνα μετά από δεκάδες χρόνια δουλειάς.

Η περιβόητη μείωση της φορολογίας για εισοδήματα μέχρι 10000€ από το 22% στο 9%, με το αφορολόγητο ποσό των 8.636€ που είχαμε κατακτήσει στα μπλόκα αναφέρεται ουσιαστικά σε μια μείωση της τάξης των 178€ που ήδη έχει εξανεμιστεί από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Μπροστά μας επίσης υπάρχει το ζήτημα της αναθεώρησης της ΚΑΠ όπου με προφάσεις το Brexit και την λεγόμενη εξωτερική σύγκλιση των χωρών της Ε.Ε προβλέπεται τεράστια μείωση των επιδοτήσεων για αγρότες και κτηνοτρόφους ενώ πάγια θέση μας είναι η σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή.

Για το σημαντικό ζήτημα της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου που έχει καταντήσει το σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» για την Λάρισα και την Θεσσαλία, η Ομοσπονδία αποφάσισε να διοργανώσει ημερίδα τον Φεβρουάριο διεκδικώντας την άμεση εκτροπή και τα απαραίτητα έργα ώστε να διοχετευτεί και να αξιοποιηθεί το νερό.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Λάρισας να συμμετέχουν μαζικά στις συσκέψεις που διοργανώνει η Ομοσπονδία το επόμενο διάστημα.

Να βγουν στον δρόμο και να παλέψουν για την επιβίωση τους. Με τους αγώνες μας έχουμε κατακτήσεις και κέρδη, το αφορολόγητο, το ακατάσχετο, την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και πολλά άλλα. Ο μόνος αγώνας που είναι χαμένος είναι ο αγώνας που δεν έγινε.

Μαζική και μαχητική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στην AGROTIKA στην Θεσσαλονίκη στην Εμπορική Πύλη επί της Εγνατίας.

Να δυναμώσουν τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους και την ΕΟΑΣΝΛ που αποτελεί το μοναδικό αποκούμπι του οργανωμένου αγροτικού κινήματος στο Νομό.».

Πηγή: larissanet.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία