BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Αποζημιώσεις για τις ζημιές από χαλάζι σε Κιλελέρ και παγετό σε Χάλκη, ζητάει ο Χαρακόπουλος

Μετά από τη συλλογή περισσότερων στοιχείων, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ζητάει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη και τον ΕΛΓΑ άμεσες ενέργειές για την αποζημίωση πληγέντων αγροτών από τη χαλαζόπτωση στο Κιλελέρ και τον παγετό στη Χάλκη.

ΧΑΛΑΖΙ-ΚΙΛΕΛΕΡ

40
0

Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:
Ζημιές από χαλάζι σε Κιλελέρ και παγετό σε Χάλκη

Τη ζημιά που προκάλεσε η απογευματινή χαλαζόπτωση στις 21 Μαΐου 2020 στο Κιλελέρ, η οποία «εξανέμισε τις ελπίδες των αγροτών της περιοχής για μια παραγωγική και κερδοφόρα χρονιά», και τις «έντονες διαμαρτυρίες αγροτών για ζημιές στην καλλιέργεια μπιζελιών από παγετό στη Χάλκη» αναδεικνύει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καλώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη να προβεί στις δέουσες ενέργειες για την αποζημίωσή τους.



Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «σε ακτίνα περίπου ενός χιλιομέτρου πέριξ του Κιλελέρ, στις Κοκκίνες και εκατέρωθεν του δρόμου μέχρι και το Νέο Περιβόλι, η χαλαζόπτωση ζημίωσε σημαντικά τις καλλιέργειες, σπέρνοντας απογοήτευση στους αγρότες. Βαμβάκια, βιομηχανικές ντομάτες, σιτάρια, κριθάρια, ρεβύθια, ρίγανη και δενδροκομικές καλλιέργειες, που βρέθηκαν στο διάβα της χαλαζόπτωσης δέχθηκαν και μεγάλο όγκο νερού, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετά στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και να υπάρξουν και ζημιές στην αγροτική οδοποιία. Αδυνατώντας να αντιδράσουν στα έντονα αυτά καιρικά φαινόμενα, οι αγρότες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και σε δίκαιες αποζημιώσεις, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες στο εισόδημά τους.

 Ζημιές σε αρακά

Επιπροσθέτως, στη Χάλκη, οι αγρότες που έσπειραν φέτος αρακά με συμβόλαια παράδοσης στη βιομηχανία τροφίμων, εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες για την πρωτοφανή μείωση στην παραγωγή τους. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, οι χαμηλές θερμοκρασίες στα μέσα Μαρτίου και στις 2 Απριλίου στην περιοχή, καθώς και οι ασυνήθιστες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, επέδρασαν αρνητικά στη φερόμενη παραγωγή της καλλιέργειας. Ο τελικός απολογισμός, με τη συλλογή του καρπού του αρακά, επιβεβαίωσε τις μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή και οι διαμαρτυρίες των αγροτών εστιάζουν στην ισχνή ανταπόκριση του ΕΛΓΑ στα αιτήματά τους για αναγνώριση της ζημιάς και αποζημιώσεις.  

Φέτος, λόγω και του κορονοϊού, η χρονιά ξεκίνησε με άσχημες προϋποθέσεις και για τους αγρότες. Στη βεβαρυμμένη οικονομική τους κατάσταση, η πολιτεία και ο αρμόδιος οργανισμός, ο ΕΛΓΑ, θα πρέπει να συνδράμουν με τον καλύτερο τρόπο για να κρατηθεί ζωντανή και ακμαία η αγροτική παραγωγή, που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της οικονομίας στην επαρχία».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1) Ποιες οι ενέργειές σας για την ανταπόκριση στις ζημιές από τη χαλαζόπτωση στο Κιλελέρ;

2) Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διερευνηθεί ενδελεχώς η σοβαρή απώλεια παραγωγής στις καλλιέργειες αρακά στη Χάλκη και να προβείτε σε διαδικασίες αποζημιώσεων, όπως ζητούν οι αγρότες της περιοχής;

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία