BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα σε χωριά του Δ. Κιλελέρ

Μεγάλες ζημιές άφησε πίσω της η κακοκαιρία που ξέσπασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο νομό Λάρισας.

1c953406-f5cf-4acc-98c7-31d342b7ea58

29
0

Ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών αλλά και σε υποδομές κτηνοτροφικών μονά­δων προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμε­να που επικράτησαν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, σε χωριά του Κραννώνα στον Δήμο Κιλελέρ, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία. Από τη χαλαζόπτωση και την έντονη βροχόπτωση επλήγησαν περίπου 14.500 στρέμματα καλλιεργειών σε Μαυροβούνι, Αγίους Αναργύρους, Βούναινα, Κάμπο και Κραννώνα», σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Βάνα Χλιάπη – Γκουνιαρούδη του δήμου Κιλελέρ, ενώ «από τον δυνατό αέρα ξηλώθηκαν σκεπές σε 45 ποιμνιοστά­σια». Συνεργεία του Δήμου χθες Κυριακή εργάζονταν προκειμένου να κόψουν τα δεκάδες δέντρα που έπεσαν σε δρόμους, σε σκεπές σπιτιών, στην αυλή του σχολείου στους Αγίους Αναργύρους κ.α., ενώ προχθές Σάββατο αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον δρόμο Αγ. Αναργύρων – Κραννώνα, στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού, κυκλοφορία που διακόπηκε μετά την πτώση δέντρου. ΔΕΗ και Πυροσβεστική με άμεση επέμβαση αποκατέστησαν τις ζημιές.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Κραννώνα κ.  Κώστας Τσακλάνης διευκρίνισε στην εφημερίδα Ελευθερία πως από τον Κραννώνα έως τα Άνω Βούναινα και κυρίως στον οικισμό χου Κάμπου, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που διήρκησαν για περισσότερο από μία ώρα επλήγησαν καλ­λιέργειες όπως βιομηχανική ντομάτα, καλαμ­πόκι, ρίγανη αλλά και δενδροκαλλιέργειες όπως καρυδιά και αμυγδαλιές «με τον δυνατό αέρα να σπάει δέντρα», προκαλώντας επίσης ζημιές σε δεκάδες στέγες ποιμνιοστασίων και σπιτιών.

Συνεργεία του Δήμου εργάζονταν και χθες για να κόψουν πεσμένα δέντρα, ενώ Δήμος Κιλελέρ και αγρότες ζητούν την αποτίμηση των ζημιών από κλιμάκια χου ΕΛΓΑ που θα επισκεφθούν –ενδεχομένως και σήμερα- πληγείσες περιοχές.

Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου για τα ακραία φαινόμενα

«Δυστυχώς την Παρασκευή το απόγευμα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν την κτηματική περιοχή του Τύρναβου.

Έντονο ήταν το φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου το οποίο συνοδεύτηκε με μεγάλης ένταση βροχή και χαλαζόπτωση. Ήταν τόσο σφοδρό το φαινόμενο που είχε ως αποτέλεσμα να ξεριζώσει δενδρώδεις καλλιέργειες όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που παραθέτουμε.

Άμεση ήταν η επικοινωνία του Συλλόγου μας και συγκεκριμένα του προέδρου μας με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας ο οποίος δεσμεύθηκε την Δευτέρα το πρωί να στείλει κλιμάκια ώστε να έχουν μια πρώτη εκτίμηση της ζημιάς. Άλλη μια φορά φαίνεται πόσο επίκαιρα και αναγκαία είναι τα αιτήματα μας για τον ΕΛΓΑ.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:
· ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

· Άμεση καταβολή του υπόλοιπου 35% για τις ζημιές του 2019. Να σταματήσει το αίσχος να δίνεται σταδιακά και τόσο αργοπορημένα η αποζημίωση των δικαιούχων που είναι δικά μας χρήματα και ενώ ήδη έχουμε προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ.

· ΕΛΓΑ δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές μας.

· Καμιά σκέψη για είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

· Καμιά σκέψη για αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.

· Να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις στον ΕΛΓΑ ώστε να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις και αποζημιώσεις».


πηγή larissanet

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία