Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες στα Τρίκαλα από αγριόχοιρους

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων σε πολλές περιοχές στα Τρίκαλα και στη Μύκανη Οξύνειας, οι οποίοι και εισβάλουν σε πολλές καλλιέργειες, προκαλώντας ολοκληρωτικές καταστροφές.

hogsw-mesa

298
2

Τη τρέχουσα χρονιά το φαινόμενο είναι άνευ προηγουμένου καθώς ο πληθυσμός των αγριόχοιρων φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Οι επιθέσεις στις καλλιέργειες είναι συνεχείς και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σε ορισμένα χωράφια, η καταστροφή να φτάνει έως 100%.Επιθέσεις σε καλαμπόκια, ρεβίθια, τριφύλλια, σιτηρά κτλ έχουν φτάσει σε απόγνωση τους αγρότες καθώς δεν είναι μόνο ο κόπος που πάει χαμένος και η προσπάθεια αλλά και το υψηλό κόστος παραγωγής που έχουν οι καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν ούτε τα έξοδα και να οδηγούνται στη χρεωκοπία.

Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για τις καταστροφές από αγριόχοιρους και δεν υπάρχει δυνατότητα φύλαξης των χωραφιών με ηλεκτροφόρα καλώδια αφενός λόγου των πολλών διάσπαρτων τεμαχίων που έχει ο κάθε αγρότης και αφετέρου λόγω της πρόσβασης μηχανημάτων καθώς πολλές από τις καλλιέργειες απαιτούν καθημερινή πρόσβαση από γεωργικά μηχανήματα.

Η πολιτεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα αν θέλουμε να υπάρχει πρωτογενής τομέας στην περιοχή μας και στη χώρα γενικότερα.

Πηγή kalabakacity.gr

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

27-07-2020 01:30Κωνσταντίνος Γ.

Έλλειψει φυσικών θηρευτων η μόνη λύση είναι το ριζικό ξεπαστρεμα. Τα είχαν αμολύσει οι σύλλογοι κυνηγών πριν χρόνια για να υπάρχουν θηράματα και πλέον αποτελούν πρόβλημα για τους αγρότες πανελληνίως. Είναι προφανές ότι η τεχνητή ανισορροπια που προκλήθηκε από την αυθαιρετη ανθρώπινη παρεμβαση, μονο με αντίστροφη ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να διορθωθεί. Εκτός και αν αρχίσουμε να απελευθερώνουμε και... λύκους ανά την επικράτεια, να μην μπορούμε ούτε για έναν περίπατο να πηγαίνουμε.

Απάντηση

24-07-2020 22:09Νίκος

Πιστεύω ότι το ίδιο πρόβλημα υπάρχει σε καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα, είμαι από περιοχή της Λάρισας και καλλιέργω δεντρα ,τριφύλλι και καλαμποκι. Τα αγριογουρουνα μπαίνουν σε όλες τις καλλιέργειες και γενικότερα όπου βρίσκουν νερό και καταστρέφουν στην κυριολεξία ότι βρουν στο πέρασμα τους καθώς πλέον κυκλοφορούν σε κοπάδια των 20-40 ζώων!! Ειδικά στα καλαμποκια δεν θα προλάβει να φτάσει η περιοδος του θερισμού καθώς αλλιώς αφήνεις το χωράφι το βράδυ και αλλιώς το βρισκεις την επομένη το πρωί !! Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν το κράτος και οι κυνηγετικες ομοσπονδιες δεν κάνουν κάτι ο κόσμος θα σταματήσει να καλλιεργεί ,με οτι και αν συνεπαγεται αυτο, μιας και οι ζημιές είναι ολοκληρωτικες και ο κόπος των αγροτών πάει χαμένος ξοδευοντας χρήματα πραγματικα για το τιποτα .....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία