Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Αποζημιώσεις για τις ζημιές σε φακές και ρεβίθια ζητούν οι παραγωγοί Καστοριάς

Σημαντικά προβλήματα στις καλλιέργειες με φακές και ρεβίθια προκάλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η συγκομιδή σε πολλές περιοχές της Καστοριάς. Αυτά καταδεικνύει με κοινή επιστολή τους, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Αγροτικοί Σύλλογοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, όπου και ζητούν την αλλαγή του κανονιστικού πλασίου του ΕΛΓΑ και την αποζημίωση των παραγωγών.

0311

24
0

Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικά η σχετική επιστολή:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς καλλιεργούνται περίπου τέσσερις χιλιάδες (4.000) στέμματα με φακές και ρεβίθια.

Οι αυξημένες άκαιρες θερμοκρασίες του Μαΐου σε συνδυασμό με την εξοντωτική ανομβρία κατέστρεψαν αυτές τις καλλιέργειες στην περιοχή μας.

Αυτό διαπιστώθηκε την περίοδο που συνέβαινε, αλλά περιμέναμε έως τώρα που γίνεται η συλλογή των προϊόντων μήπως και με τις καλλιεργητικές μας φροντίδες βελτιωθεί η κατάσταση, προκειμένω να συλλέξουμε έστω και μέρος των καλλιεργειών αυτών.

Τελικά η συλλογή τους είναι αδύνατη, με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο ακόμη και χειρονακτικά, γιατί τα φυτά δεν αναπτύχθηκαν ώστε να μπορούμε να τα συλλέξουμε.

Οι πολύ μεγάλες θερμοκρασίες του Μαΐου, όπως και η ανομβρία, έχουν καταγραφεί στους μετεωρολογικούς σταθμούς της Περιφερειακής ενότητας Καστοριάς που είναι διάσπαρτοι σε όλη την ενότητα και μπορούν εύκολα να αναζητηθούν.

Γνωρίζουμε ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτές τις περιπτώσεις καταστροφής από τα συγκεκριμένα αίτια, (παρ’ ότι επί σειρά ετών ζητούμε την αλλαγή του κανονισμού) παρακαλούμε κ. υπουργέ να δρομολογήσετε τις διαδικασίες έτσι ώστε το αίτημα όλων των καλλιεργητών του νομού μας, όπως δια των αντιπροσώπων τους υπογράφεται παρακάτω, για την ένταξη των καλλιεργειών αυτών στο μηχανισμό των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ), προκειμένου να δηλωθούν οι πληγείσες εκτάσεις με τις φακές και τα ρεβίθια, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία εκτιμήσεων και αποζημιώσεων από τον οργανισμό.

Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι με όλα αυτά που ζούμε και μας δυσκολεύουν θα βοηθήσετε μια ακριτική περιοχή, χωρίς εναλλακτικές διεξόδους καλλιεργειών, με τα χαμηλότερα ποσοστά αρδευόμενων εκτάσεων στη χώρα, προκειμένου να σταθεί όρθια και να συνεχίσει  την αγωνιώδη προσπάθεια της παραγωγής ελλειμματικών για την χώρα μας προϊόντων, με αξία στην αγορά, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προσπάθεια της για παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας

                                                                       Με τιμή                                                                    

Για τον αγροτικό συνεταιρισμό δημητριακών & κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς

Ο πρόεδρος

Μόσχος Δημήτριος

Για τον αγροτικό συν/σμό Καστοριάς με έδρα το Άργος Ορεστικό  ο πρόεδρος

Μορφίδης Πλάτων

Για τον αγροτικό συν/μο ¨ΟΡΜΗ¨ Βιτσίου

Ο πρόεδρος

Βαενάς Δημήτριος

Για τον αγροτικό σύλλογο δήμου Άργους Ορεστικού

Ο πρόεδρος

Μάνος Θωμάς

Για τον αγροτικό σύλλογο Πολυκάρπης ¨ΜΑΚΕΔΝΟΣ¨

Ο πρόεδρος

Μόσχος Θωμάς

Για τον αγροτικό συνεταιρισμό Πενταβρύσου Καστοριάς

ο πρόεδρος

Λαζαρίδης Δημήτριος

ΥΓ. κ. Υπουργέ, εκκρεμεί  η απόφασή σας στο αίτημα που υποβάλαμε τις 23-12-2019 για την υπαγωγή των φασολιών και μήλων στο μηχανισμό των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ) για την καλλιεργητική περίοδο 2018-2019.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία