Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Στα 1,4 εκατ. οι ζημιές στον πρωτογενή τομέα στην Εύβοια, τις επόμενες μέρες οι προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ

Την υλοποίηση σειράς παρεμβάσεων για την ανακούφιση των πληγέντων από τη φυσική καταστροφή στην Εύβοια ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

voridis_evoiaB26082020

42
0

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 14 ημέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε στοχευμένες παρεμβάσεις για την αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή στην Εύβοια. 

Ειδικότερα, το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε τα εξής:

1. Αναστολή όλων των Φορολογικών Υποχρεώσεων:
Εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 1189/14-8-2020 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών για την αναστολή, στους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων, μέχρι και τις 8 Φεβρουαρίου 2021, πληρωμής όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα.

2. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή:
Εκδόθηκε άμεσα η υπ’ αριθμ. 51138/12-8-2020 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιχορήγηση του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, ύψους 300.000 €, και του Δήμου Χαλκιδέων, ύψους 300.000 €, για τη χορήγηση των οικονομικών ενισχύσεων ποσού 600 € σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά που έχει πληγεί η κύρια κατοικία τους, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους.

3. Αποζημιώσεις σε υποδομές:
Εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 50883/11-8-2020 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση του Δήμου Χαλκιδέων με το ποσό των 700.000 € από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από θεομηνίες.

Εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 50879/11-08-2020 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων με το ποσό των 500.000 € από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από θεομηνίες.

4. Αποζημιώσεις σε αγρότες:
Προχώρησε, μέσω του ΕΛΓΑ, η άμεση καταγραφή ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τις μη ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές, οι οποίες αφορούν σε φυτικό, πάγιο και αποθηκευμένο κεφάλαιο, δύνανται, υπό προϋποθέσεις, να ενταχθούν σε προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Οι ασφαλιστικά καλυπτόμενες και μη ζημιές που αφορούν τη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, αρχικά εκτιμώνται στο 1.400.000 €.

5. Εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί:

Υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 161 Α’ 22-08-2020), η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει τη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος.

Η ενίσχυση αυτή ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 € ανά κατοικία και για τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των 8.000 € ανά επιχείρηση.

Η οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται στα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πλημμυρών, ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

6. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες:

Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με την οριοθέτηση περιοχών και τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες σε κτίρια της περιοχής.

Ταυτόχρονα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να δέχονται δηλώσεις από επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη θεομηνία (μέχρι και τις 11/9/2020), ώστε να ακολουθήσει η επεξεργασία των στοιχείων και, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να προωθηθούν προς το Υπουργείο Οικονομικών, για να προχωρήσει άμεσα η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

7. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής:

Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με την οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες σε κτίρια της περιοχής.

Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να καταγράφουν και να δέχονται σχετικά αιτήματα.

Το συντομότερο θα ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία και θα ξεκινήσει και η διαδικασία έκδοσης της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης από το Υπουργείο Οικονομικών.

8. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν  πληγεί:

Σχεδιάζεται μια σειρά ρυθμίσεων από τις Τράπεζες, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ελληνική  Ένωση Τραπεζών, για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων των περιοχών της Εύβοιας που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με την Τράπεζα συνεργασίας τους, η οποία θα αξιολογήσει το αίτημα και θα το αντιμετωπίσει κατά τρόπο σύμφωνο με τις ανάγκες και την έκταση της ζημίας κάθε δανειολήπτη, καθώς και τις ευχέρειες ρυθμίσεων και διευκολύνσεων που παρέχονται.

9. Επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους:

Έχει προβλεφθεί στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙΙ που θα ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, ειδικά για τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και τις Δημοτικές Ενότητες Ληλαντίων και Νέας Αρτάκης, να μην απαιτείται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

Συμπερασματικά, με την άμεση εφαρμογή όλων των παραπάνω μέτρων, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, έμπρακτα, ότι υλοποιεί συντονισμένα, με ταχύτητα, συνέπεια, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πρωτοφανούς καταστροφής, καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Τις περιοχές της κεντρικής Εύβοιας, που επλήγησαν πρόσφατα από τις καταστροφικές πλημμύρες επισκέφθηκαν την Τρίτη 25 Αυγούστου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
  Σκοπός της επίσκεψης του κ. Βορίδη στις πληγείσες περιοχές ήταν να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί και να συνομιλήσει με αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής στη βάση της καλύτερης και της ταχύτερης δυνατής επίλυσης των προβλημάτων που έχουν ανακύψει εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων.

Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Αυτοψία του ΥπΑΑΤ, Μάκη Βορίδη στην Εύβοια: Προτεραιότητα στην αποκατάσταση της παραγωγικής διαδικασίας

 Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σε συνέχεια της παρέμβασης του Υπουργείου υπέρ των αγροτών, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο των οποίων επλήγη από φυσικές καταστροφές, πραγματοποίησε την Τρίτη 25 Αυγούστου περιοδεία στις περιοχές της Εύβοιας που χτυπήθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

 Σκοπός της επίσκεψης του κ. Βορίδη στις πληγείσες περιοχές ήταν να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί και να συνομιλήσει με αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής στη βάση της καλύτερης και της ταχύτερης δυνατής επίλυσης των προβλημάτων που έχουν ανακύψει εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων.

 

Ο κ. Βορίδης συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα  του ΥπΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, τους τοπικούς βουλευτές Σίμο Κεδίκογλου και Θανάση Ζεμπίλη, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, Γιώργο Κελαηδίτη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, Δημήτρη Βουγδάνο, τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού, Ηλία Μπουρμά, τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Αθλητισμού, Κώστα Γαλάνη καθώς και τη Δήμαρχο Χαλκιδαίων, Έλενα Βάκα και τον Δήμαρχο Διρφύων - Μεσσαπίων, Γεώργιο Ψάθα, επισκέφθηκε πληγείσες αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή του Βασιλικού, του Πισσώνα, της Αμφιθέας καθώς και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τριάδας, «Νέα Γη». 

 

Στη συνέχεια, ο Υπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη στο Μέγαρο  Π.Ε. Ευβοίας στη Χαλκίδα στην οποία, εκτός των προαναφερθέντων συμμετείχαν και ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας καθώς και εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής.  

 

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου είναι να αποκατασταθεί πλήρως η παραγωγική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα και τόνισε ότι για τον λόγο αυτό έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι αποζημιωτικοί μηχανισμοί που διαθέτει το ΥπΑΑΤ (de minimis, ΠΣΕΑ, ΕΛΓΑ) προκειμένου, με την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η αποζημίωση των πληγέντων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα υπάρξει και εξατομικευμένη διαδικασία για τις περιπτώσεις εκείνες που δεν καλύπτονται από τους υφιστάμενους αποζημιωτικούς μηχανισμούς.

 
Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, ζητά να καταβληθούν άμεσα στους αγρότες της κεντρικής Εύβοιας τόσο οι αποζημιώσεις από την πρόσφατη καταστροφή, όσο και οι ενισχύσεις που τους οφείλονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργού, μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βορίδη, για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων αγροτών:

“Πέραν της τραγωδίας που βίωσε η περιοχή με την απώλεια οκτώ συνανθρώπων μας, χάθηκαν περιουσίες και κόποι μιας ζωής. Κι αυτά όπως έγινε με τους προηγούμενους επισκέπτες Υπουργούς, αλλά και με το κ. Πρωθυπουργό, δεν φαίνεται να τους ευαισθητοποίησαν ιδιαίτερα.

Γι αυτό και με τις ανακοινώσεις και τις δεσμεύσεις τους δεν κάλυψαν όλες τις ανάγκες για αποζημιώσεις και ενισχύσεις. Αυτό συνέβη ιδιαίτερα και με το κ. Βορίδη, παρότι η αγροτική δραστηριότητα στην πληγείσα περιοχή κυριολεκτικά έχει αποδεκατιστεί.

Στη φυτική παραγωγή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς πάνω από το 50% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, δηλαδή περί τα 3.500 στρέμματα. Στη ζωική έχουν χαθεί περισσότερα από 1.200 μελισοσμήνη, 700 αιγοπρόβατα και 35 αγελάδες.

Όλα αυτά καλύπτονται από πληρωθέντα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και απαιτούν αποζημιώσεις πολύ μεγαλύτερες των ανακοινωθέντων 800.000 ευρώ, τα οποία δεν καλύπτουν ούτε καν τους παραγωγούς κηπευτικών.

Όμως για τους παραπάνω αγρότες υπάρχουν και άλλα δύο προβλήματα:

το πρώτο είναι ότι δεν τους έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις που δικαιούνται εξ αιτίας των αρνητικών επιπτώσεων που είχε στη δραστηριότητά τους η πανδημία του κορωνοϊού. Γνωρίζει ο κ. Βορίδης την επίπτωση στους κτηνοτρόφους από τη μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου κρέατος την περίοδο του Πάσχα, καθώς και στους παραγωγούς κηπευτικών που διαθέτουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές και έχει δεσμευτεί για την ενίσχυσή τους.

Και το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν ζημιές που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά όπως εξοπλισμού και παγίου κεφαλαίου που θα πληρωθούν από κρατικές ενισχύσεις (γνωστές ως ΠΣΕΑ) εκτιμώμενου ύψους 600.000 ευρώ ( ενώ ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ) που θα καταβληθούν σε 3 έως 4 χρόνια.

Βέβαια παράλληλα θα παρακολουθούμε στενά και  τις διαδικασίες αποκατάστασης όλων των υποδομών που στηρίζουν τον αγροτικό χώρο.

 Επειδή όμως η επιβίωση των συγκεκριμένων αγροτών αποτελεί πλέον το πρώτο ζητούμενο για τις πληγείσες περιοχές, για τις αποζημιώσεις και τις ενισχύσεις τους θα κληθεί ο κ. Βορίδης να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτησή μου την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.”

Με στοιχεία από capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία