Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Αναγκαίες οι παρεμβάσεις για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στον Δήμο Δέλτα

Σε επιστολή του προς τον Υφυπουργό Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκο Χαρδαλιά, ο Δήμαρχος του Δήμου Δέλτα, Ιωαννίδης Ιωάννης, επισημαίνει τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της πρόσφατης θεομηνίας στην περιοχή και εφιστά την προσοχή για την αναγκαιότητα ενός σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης προς αποφυγή θυμάτων, καταστροφών σε καλλιέργειες και ζωική παραγωγή.

Αξιος_εναερια_γεφυρα_Λια-Παπαδραγκα

28
0

Διαβάστε αναλυτικά την σχετική ανακοίνωση του Δημάρχου Δέλτα:Κύριε Υφυπουργέ,

 

   Οι καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών στην Καρδίτσα με τα τραγικά αποτελέσματα απωλειών ανθρώπινων ζωών αλλά και την καταστροφή χιλιάδων εκτάσεων καλλιεργειών, αναδεικνύουν για ακόμη μια φορά τις τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα.

   Ο Δήμος Δέλτα δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς η ανυπαρξία ενός συνολικού εθνικού σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης αντανακλά και στην περιοχή μας εδώ και χρόνια με άμεσους και ορατούς κίνδυνους ολικής καταστροφής χωριών κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε ακραία καιρικά φαινόμενα.

   Πέρυσι με την επέλαση του «Γηρυόνη»,  πλημμύρισε το Καλοχώρι καθώς ο Γαλλικός ποταμός έγινε ένα με τη θάλασσα και τα νερά απέιλησαν τα πρώτα σπίτια του οικισμού.

  Ανοχύρωτος από αντιπλημμυρικά έργα παραμένει εδώ και χρόνια και ο κάμπος της Δυτικής Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στις εκβολές του Δέλτα του Αξιού και αρδεύει περισσότερα από 200.000 στρέμματα καλλιεργειών με ορυζώνες, φυτείες βαμβακιού και καλαμποκιού.

   Ο ποταμός Αξιός πηγάζει από την  Βόρεια Μακεδονία και καταλήγει στο Θερμαϊκό περνώντας μέσα από πέντε χωριά του δήμου Δέλτα. Κατά συνέπεια, συγκεντρώνει μεγάλους όγκους από  φερτά υλικά που εμποδίζουν την ομαλή ροή του ποταμού προς τη θάλασσα οπότε με τις δυνατές βροχές, το ποτάμι υπερχειλίζει.

   Στην κοίτη του Αξιού που εδώ και χρόνια δεν έχει καθαριστεί, έχουν συγκεντρωθεί όγκοι από χώμα, κορμούς δέντρων και άλλα ογκώδη υλικά. Σε κάθε καταιγίδα το ποτάμι κινδυνεύει να πλημμυρίσει και να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές σε πέντε κοινότητες: (Χαλάστρα, Ανατολικό, Κύμινα, Νέα Μάλγαρα, Σίνδος, Καλοχώρι).

   Η παλιά γέφυρα του Αξιού που καταστράφηκε το 2014, δεν έχει αποσυρθεί μέχρι και σήμερα και αποτελεί ένα τεράστιο εμπόδιο στην ροή του ποταμού προς τη θάλασσα.

   Τα αναχώματα που έχουν κατασκευαστεί στις όχθες του ποταμού, μήκους πάνω από δέκα χιλιομέτρα εκατέρωθεν, έχουν υποστεί διάβρωση με το πέρασμα των χρόνων και δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά.

Τα αντλιοστάσια ανήκουν στον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων πεδιάδας Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά και χρήζουν άμεσης συντήρησης και ενίσχυσης προκειμένου να αποστραγγίζουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού από το ποτάμι. 

    Η κοινότητα της Χαλάστρας βρίσκεται δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Αξιού ποταμού και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε λίμνη αν υπάρξει υπερχειλίση του ποταμού, με άμεσο κίνδυνο να θρηνήσουμε θύματα,  να καταστραφούν εκτάσεις καλλιεργειών και να πνιγούν ζώα.

   Κατόπιν, σύσκεψης με τους προέδρους  των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους Αξιού, Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολίτικης Προστασίας, αποφασίσαμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο μας και να επιστήσουμε την προσοχή σας στους σοβαρούς κινδύνους  που ελλοχεύουν για την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες τους.

   Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας στερούνται αρμοδιοτήτων, υλικοτεχνικής υποδομής αλλά και των απαραίτητων κονδυλίων ώστε να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή. 

  Παρακαλούμε όπως συμβάλετε άμεσα και ουσιαστικά  στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων ώστε να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και οι περιουσίες των κατοίκων του Δήμου Δέλτα.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Δέλτα

 

Ιωαννίδης Ν. Ιωάννης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία