Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Σε διαμαρτυρία οι Αγροτικοί Σύλλογοι Στυλίδας - Εχιναίων και Πελασγίας και ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε διαμαρτυρία προσανατολίζονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την Τρίτη 24 Νοεμβρίου (11:00) και τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λαμία (12:00) οι Αγροτικοί Σύλλογοι Στυλίδας - Εχιναίων και Πελασγίας προκειμένου να υπάρξει μέριμνα για μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

AGROTES-560x405

172
0

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, οι παραπάνω σύλλογοι καταγγέλλουν αποκλεισμό των καλλιεργητών επιτραπέζιας ελιάς Αμφίσσης και παράλληλα επισημαίνουν την εξαπάτηση που νιώθουν σχετικά με τα 30 ευρώ το στρέμμα που προβλέπει η αποζημίωση λόγω κορωνοϊού.

Αναλυτικά  η ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων

«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ σφυρίζει αδιάφορα για τις χαμηλές τιμές, "τιμές αίσχους", για ελιές και λάδι οδηγώντας την συντριπτική πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών της Φθιώτιδας σε μεγάλη μείωση του ήδη πενιχρού τους εισοδήματος.

Ωστόσο είναι πολιτική επιλογή και όχι αδιαφορία, είναι όμως και κοροϊδία γιατί προσπαθεί με την αποζημίωση-ψίχουλα των 30 ευρώ ανά στρέμμα να δείξει τάχα το ενδιαφέρον της για την μεγάλη απώλεια του εισοδήματος μας και την ίδια στιγμή εξαιρεί την βρώσιμη επιτραπέζια ελιά από την αποζημίωση αφού δηλώνεται ως μονής κατεύθυνσης.

Γι' αυτό είναι αναγκαίο να ενισχυθεί και η επιτραπέζια ελιά Αμφίσσης, κυρίαρχη ποικιλία στη Φθιώτιδα, ώστε να αποζημιωθούν όλες οι ποικιλίες ελιάς καλύπτοντας το σύνολο των ελαιοπαραγωγών και όχι μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Ο κορονοϊός χρησιμοποιείται σαν άλλοθι από την κυβέρνηση δίνοντας επιπλέον κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους που τυποποιούν, συσκευάζουν, διαθέτουν στην εσωτερική αγορά, εξάγουν ελιές και λάδι για μεγαλύτερη κερδοφορία σε βάρος μας. Η κερδοφορία τους επιτυγχάνεται με λεφτά δικά μας, με λεφτά που δανείζεται (κορονοδάνεια) η κυβέρνηση και τα δωρίζει στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ τα χρεώνει σ’ εμάς τους βιοπαλαιστές αγρότες. Με απαλλαγή φόρων γι’ αυτούς, με τις τιμές "ξεφτίλας" των αγροτικών προϊόντων για εμάς και με μισθό των εργαζομένων ακόμα και στα 200 ευρώ. Ξεπαραδιαζόμαστε εμείς για να ενισχυθούν σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η προστασία της υγείας μας, η προστασία μας από φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, από δάκο, από χαλάζι, παγετούς είναι σε δεύτερη μοίρα, μιας και δεν αποτελούν πολιτική επιλογή της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Χωρίς προστασία της αγροτικής παραγωγής, χωρίς κατώτερες εγγυημένες τιμές σε ελιές και λάδι που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, εμείς οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν μπορούμε να ζήσουμε! Οδηγούμαστε στην ακραία φτώχεια και στο ξεκλήρισμα!

Επειδή δεν αρκούμαστε στα ψίχουλα των 30 ευρώ ανά στρέμμα αλλά θέλουμε όλο το καρβέλι.

Διεκδικούμε:

Αποζημιώσεις για το χαμένο εισόδημα από τις χαμηλές τιμές ελιάς - λαδιού. Αποζημιώσεις για όλους τους ελαιοπαραγωγούς και όχι μόνο για τους κατά «κύριο επάγγελμα αγρότες.

Ως αναπλήρωση στο χαμένο εισόδημά μας με τονάζ ανά παραγωγό μέχρι 100 τόνους βρώσιμης ελιάς: για τα 200 τεμάχια στην πράσινη ελιά Αμφίσσης 0,50 ευρώ/κιλό, για τα 200 τεμάχια στη μαύρη ελιά Αμφίσσης 0,80 ευρώ/κιλό, για το λάδι οξύτητας 0,1-1 βαθμό 1,30 ευρώ/κιλό και για τονάζ ανά παραγωγό άνω των 100 τόνων βρώσιμης ελιάς κλιμακωτή μείωση της αποζημίωσης.

Οι αδιάθετες ποσότητες ελιάς και λαδιού της περσινής εσοδείας να μην επιβαρύνουν το φορολογητέο εισόδημα έτους 2020 και 2021.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε το δικαίωμά μας να ζούμε αξιοπρεπώς στην ύπαιθρο. Να μην είμαστε εμείς οι βιοπαλαιστές αγρότες μόνιμα τα κακοπληρωμένα και βασανισμένα υποζύγια, οι εκμεταλλευόμενοι των επιχειρηματικών ομίλων. Να πληρώσουν επιτέλους αυτοί που έχουν και κερδοσκοπούν στις πλάτες μας».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία