BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Σεισμός 6 Ρίχτερ με επίκεντρο την Ελασσόνα, προσοχή συνιστούν οι σεισμολόγοι

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 Ρίχτερ πραγματοποιήθηκε 16 χλμ νότια της Ελασσόνας και είχε εστιακό βάθος 7,8 χιλιόμετρα, λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Μαρτίου.

sismoselasona

28
0

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική και σε αρκετές περιοχές της χώρας (υπάρχουν αναφορές από Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλο, Καλαμπάκα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη.

Πάντως, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, ο  σεισμός στην Ελασσόνα είναι "ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά", εξηγώντας πως "ο σεισμός, με τα τελικά μεγέθη σεισμικής ροπής τα οποία έχουν υπολογιστεί, είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ".

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν, μετά τον σεισμό, οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), ενώ η 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και δυνάμεις τους κινούνται προς την περιοχή.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, βρέθηκαν στον θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Επιπλέον, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ προσεγγίζει την περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται Νότια του Δήμου Τυρνάβου. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη η Πυροσβεστική και κλιμάκιο του Δήμου συνεχίζοντας τις έρευνες.

Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα. Οι ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν σε πτώσεις τμημάτων σε τοίχους αλλά και σε σημαντικές ρωγμές σε αρκετές περιπτώσεις. Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στους δρόμους και αναμένουν οδηγίες από τον Δήμο και την πολιτική προστασία.

Στο μεταξύ, βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί εμφανίστηκε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, σχετικά με τον σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:00 στην Ελασσόνα.

Ο κ. Χουλιάρας τόνισε ότι το πιθανότερο είναι ότι ο σεισμός των 6 Ρίχτερ ήταν και ο κύριος, ωστόσο υπογράμμισε ότι «αυτό δεν πρέπει να είναι καθησυχαστικό, γιατί σίγουρα θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί». Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι μία σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι πιθανό να την ακολουθήσουν δονήσεις 5 Ρίχτερ, γεγονός που θα επιβαρύνει τα κτίρια που «ταρακουνήθηκαν» με τον κύριο σεισμό και μπορεί να δούμε και καταρρεύσεις κτιρίων στην περιοχή.

Ο κ. Χουλιάρας πάντως κατέληξε στο ότι το φαινόμενο δεν έχει περάσει και συνέστησε στον κόσμο της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να ακούει τους σεισμολόγους.

Να σημειωθεί ότι ο σεισμός ήταν έντονος και είχε και διάρκεια. Ήδη έχουν γίνει και οι πρώτοι μετασεισμοί. «Έχουμε εκκενώσει τα πάντα σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι για την στατικότητα των νοσοκομείων. Έχει παρουσίασει μια ρωγμή το παλιό νοσοκομείο, ενώ είχε και διακοπή ρεύματος η οποία αποκαταστάθηκε. Τα κέντρα υγείας σε Ελασσόνα και Αμπελώνα δεν έχουν προβλήματα», λέει στο protothema.gr o περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Ο κ. Αγοραστός τόνισε ακόμη πως: Η αστυνομία είναι στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στον Ποταμιά. Στο Μεσοχώρι όπου βρισκόταν ο εγκλώβισμένος υπερήλικας έχει καταρρεύσει ένα τμήμα του σπιτιού επιχειρεί η πυροσβεστική. Ο κόσμος είναι όλος έξω στους δρόμους. Έχουμε κάνει σύσταση να παραμείνουν τουλάχιστον για δυο ώρες εκτός σπιτιών.  Το ΕΚΑΒ μέχρις ώρας έχει δεχτεί κλήσεις μόνο για τρεις μικροτραυματισμούς που είναι σημαντικό. Στην Λάρισα δεν φαίνεται να έχουμε πτώσεις κτιρίων και στα χωριά αν υπάρχουν προβλήματα μόνο σε παλιά σπίτια.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή

Η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού:

Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού.

Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης. Από το Γραφείο του Πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία