BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Άμεσα προκαταβολές αποζημιώσεων ζητούν οι αγρότες της Κοινότητας Λουτρού στην Ημαθία

Ταχύτερη καταγραφή των ζημιών, άμεση προκαταβολή ανά δέντρο και συμψηφισμό των εισφορών προς τον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις που θα πρέπει να δοθούν στο 100% για τις ολοκληρωτικές καταστροφές των περιβολιών τους από του παγετούς και τη χαλαζόπτωση του τελευταίου μήνα, διεκδικούν οι αγρότες της Κοινότητας Λουτρού, στην Ημαθία, οι οποίοι την Κυριακή των Βαΐων έβγαλαν στην πλατεία του χωριού πάνω από 100 τρακτέρ, απαιτώντας να «τρέξουν» οι διαδικασίες του ΕΛΓΑ.

showthumb_10

Λεωνίδας Λιάμης

30
0

«Όλοι οι παραγωγοί έχουμε γονατίσει. Οι ζημίες σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής, αλλά και στο νομό ευρύτερα, είναι στο 100% της παραγωγής και επειδή είναι προχωρημένη η καλλιεργητική σεζόν, τα περισσότερα έξοδα έχουν πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα, πλέον, να τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Δεν θα μπορούμε να συντηρήσουμε ούτε τις καλλιέργειες, ούτε και τις οικογένειές μας», ανέφερε ο παραγωγός Λάζαρος Τσιβούλης, επαναλαμβάνοντας πως αν δεν στηριχθούν όλοι οι αγρότες, δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν κεφάλι.

Ο ίδιος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στα περιβόλια και μετέφερε την αποφασιστικότητα των παραγωγών του Λουτρού και των άλλων κοινοτήτων του Νομού Ημαθίας, να κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να υπάρξει μια δίκαιη και γρήγορη αποζημίωση.

«Δεν έχει μείνει ροδάκινο στα δέντρα ούτε για δείγμα», επισήμανε ο κ. Τσιβούλης και αφού σημείωσε πως υπάρχουν συνεννοήσεις και με άλλους αγροτικούς συλλόγους του νομού, ξεκαθάρισε πως «είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στα άκρια με τις κινητοποιήσεις μας, ακόμη και να κλείσουμε τους δρόμους αν χρειαστεί».

Να βγουν άμεσα τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ και να κάνουν αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, για να καταγράψουν τις καταστροφές που φτάνουν το 100% της παραγωγής, ζήτησε και ο παραγωγός Γιώργος Κατσαρός, ο οποίος σημείωσε, παράλληλα, πως «κάνουμε αυτή την κινητοποίηση σήμερα για να αντιληφθούν οι ιθύνοντες το μέγεθος της απόγνωσης και να κάνουν κάτι και για εμάς, διότι με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει αύριο για τους παραγωγούς. Η ζημία είναι τεράστια και αφορά όλες τις καλλιέργειες, τα ροδάκινα, τα μήλα, τα κυδώνια και τα άλλα φρούτα, τα οποία σε ένα δίμηνο θα αρχίζαμε να συγκομίζουμε».

Θέτοντας το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης, ο κ. Κατσαρός υπογράμμισε πως οι αγρότες ζητούν:

  • Να έρθουν κλιμάκια του ΕΛΓΑ, πέρα από τη διαδικασία των δηλώσεων που τρέχει, και να κάνουν αυτοψία στις φυτείες διότι η καταστροφή είναι στο 100%.
  • Να δοθεί προκαταβολή ανά δέντρο, γιατί όλα τα έξοδα έχουν γίνει και μπαίνει θέμα επιβίωσης για τους παραγωγούς
  • Να γίνει συμψηφισμός μεταξύ των εισφορών προς τον ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων που θα δοθούν, διότι φέτος οι παραγωγοί δεν θα έχουν κανένα έσοδο και δεν μπορούν να ανταποκριθούν
  • Να γίνει τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η ζημία όταν είναι στο 100% να πληρώνεται στο 100% και όχι στο 60% όπως γίνεται σήμερα

Σε δηλώσεις τους άλλοι παραγωγοί σημείωσαν πως «αν δεν δοθούν άμεσα αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και συνεχιστεί η ίδια τακτική με την καταβολή των αποζημιώσεων, τότε δεν χάνουμε μόνο τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, αλλά πολλοί από εμάς, και την επόμενη» και πως «πρέπει επιτέλους η αποζημίωση να μας καταβάλλεται όταν τη χρειαζόμαστε περισσότερο και όχι με καθυστέρηση και κουτσουρεμένη αλλά στο 100%».

Κίνδυνος οικονομικής εξαθλίωσης και ερημοποίησης της υπαίθρου

Σε ανακοίνωσή του, επίσης, ο Σύνδεσμος Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Πέλλας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει στην περιοχή μια πλημμελείς στήριξη όλου του κυκλώματος παραγωγής και μεταποίησης – εμπορίας φρούτων.

«Δυστυχώς γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς καταστροφής, μιας καταστροφής που όμοια της δεν έχει ξαναζήσει η Πέλλα και η Ημαθία.

Η κλιματική αλλαγή άφησε το αποτύπωμά της.

Όσα λόγια και να πούμε δεν μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο χιλιάδων δενδροκαλλιεργητών από την ολέθρια καταστροφή, σε μια χρονιά που έχει ολοκληρωθεί το ογδόντα τοις εκατό της καλλιεργητικής φροντίδας με το ανάλογο κόστος, το οποίο προσδιορίζεται στα τετρακόσια ευρώ ανά στρέμμα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της δεντροκαλλιέργειας αντιμετώπισε πολύ μεγάλα και δισεπίλυτα προβλήματα( ρωσικό εμπάργκο, ακραία καιρικά φαινόμενα) ήρθε και το φετινό χτύπημα που δεν ευθύνεται ο ίδιος και πλέον μπήκε στην εντατική. Εάν η κρατική εξουσία δεν φροντίσει για το μέλλον αυτών των ανθρώπων όπως φρόντισε για το μέλλον των ανθρώπων εκείνων που επλήγησαν από την πρωτοφανή υγειονομική πανδημία που σαφέστατα σωστά έπραξε ο πρωθυπουργός μας έτσι και τώρα θα πρέπει να φροντίσει για τον μέλλον αυτών των ανθρώπων και να δοθούν λύσεις για να υπάρξει η επόμενη μέρα. Ειδάλλως θα μιλάμε για την ΕΡΗΜΩΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ.

Η καταστροφή στις αγροτικές καλλιέργειες θα οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση. Χιλιάδες εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων( 12.000 αγροτικές οικογένειες, 15.000 εργαζόμενοι εποχιακοί και μόνιμοι καθώς και 107 συναφή επαγγέλματα) που παίρνουν ανάσα από τον κύκλο εργασιών που παρέχει η δεντροκαλλιέργεια, δυστυχώς τώρα δεν θα μπορέσουν ούτε να βιοποριστούν. Οι επιπτώσεις της κρίσης λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι δραματικές για το σύνολο του κλάδου άρα και για όλες τις συνεργαζόμενες μ αυτόν επιχειρήσεις. Άλλωστε στηριζόμενοι στις δηλώσεις σας ότι ο πρωτογενής τομέας είναι  ο δεύτερος μετά τον τουρισμό που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Ο Σ.Ε.Α.Σ. Ν.ΠΕΛΛΑΣ εκπροσωπώντας δέκα χιλιάδες φυσικά πρόσωπα που παράγουν και φορολογούνται, θεωρεί την παρουσία σας επιτακτική καθώς θα αποδείξετε για άλλη μια φορά την αγάπη σας για τον πρωτογενή τομέα και γι’ αυτό τον λόγο σας προσκαλεί σε επίσημη επίσκεψη για να διαπιστώσατε το μεγέθους της καταστροφής. Είμαστε αυτοί που έχουν δώσει φωνή στην αγροτική τάξη και στους εκπροσώπους της, όπως άλλωστε και εσείς οραματιστήκατε να αποκτήσει φωνή συνολικά ο πρωτογενής τομέας.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Η διοίκηση του Σ.Ε.Α.Σ. Ν. ΠΕΛΛΑΣ

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία