Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Αγγίζει τα 11,5 χιλ. στρέμματα η ζημιά σε καλλιέργειες από την χαλαζόπτωση στην Λάρισα

Αντιχαλαζικά και δίκαιες αποζημιώσεις απαιτούν οι Λαρισαίοι αγρότες βλέποντας την καταστροφή σε πάνω από 11,5 χιλ. στρέμματα με εποχιακές και δενδρώδεις καλλιέργειες.

8a9b492fc65e245d641bf73a5c4db59d_S

840
0

Η χαλαζόπτωση που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης ως απόρροια της έλευσης της «Ψυχρής Λίμνης» προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, αφήνοντας για 3η συνεχόμενη χρονιά τους παραγωγούς στο αέρα. Η ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας με ανακοίνωσή της απαιτεί να ληφθούν επιτέλους μέτρα προστασίας με αντιχαλαζικά δίκτυα και να καταβληθούν εγκαίρως δίκαιες αποζημιώσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουν:

            Για μια ακόμη χρονιά, την 3η κατά σειρά, οι παραγωγοί της επαρχίας Φαρσάλων βρέθηκαν απροστάτευτοι στα καιρικά φαινόμενα και βρίσκονται σε απόγνωση καθώς είδαν πάνω από 10000 στρέμματα με βαμβάκι, βιομηχανική τομάτα, καλαμπόκι να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά από την καταστροφική χαλαζόπτωση που χτύπησε τα χωριά Κατωχώρι, Άγιος Γεώργιος, Βαμβακού, Σιτόχωρο, Ρευματιά.

            Την ίδια στιγμή περισσότερα από 1500 στρέμματα κυρίως με αμπέλια αλλά και αχλάδια – Ροδάκινα υπέστησαν ζημιά σε ποσοστό πάνω από 80% στο πολύπαθο και σεισμόπληκτο Δαμάσι.

            Ξέρουμε πολύ καλά ότι από την ζημιά κέρδος δεν βγαίνει και κυρίως αφού ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει στο τέλος με ελάχιστα χρήματα ως ψίχουλα τους παραγωγούς από την χαλαζόπτωση όπως έχει συμβεί σε όλες τις περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια.

            Γεννάται όμως το ερώτημα γιατί θα πρέπει να είναι απροστάτευτοι οι παραγωγοί σε όλα τα καιρικά φαινόμενα καθώς φέτος είχαμε ζημιές και καταστροφές από βροχοπτώσεις, παγετό, καύσωνα, χαλάζι, θύελλες κλπ.

            Που είναι η αντιχαλαζική προστασία σε ένα Νομό σαν την Λάρισα που κάθε χρόνο πλήττεται από χαλαζόπτωση; Αφού προφανώς δεν είναι αποτελεσματική ως τώρα, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να θωρακίσει τις καλλιέργειες;

            Δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις ότι θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί δίκαια μέσω του κανονισμού του ΕΛΓΑ καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο κανονισμός είναι άδικος και δεν αποζημιώνει στο 100% την ζημιά και την απώλεια εισοδήματος.

            Σαφέστατα πρέπει να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις, να είναι δίκαιες και να αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της ζημιάς και να δοθούν γρήγορα τα χρήματα της αποζημίωσης στους πληγέντες. Αυτά είναι ξεκάθαρα ευθύνη του ΕΛΓΑ να γίνουν.

            Ταυτόχρονα όμως, είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που διατηρούν αυτόν τον αναχρονιστικό κανονισμό που δεν παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί και δεν τον αλλάζει προς όφελος των αγροτών και κτηνοτρόφων.

            Απαιτούμε και παλεύουμε για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

            Διεκδικούμε οι αποζημιώσεις να δίνονται έγκαιρα και όχι μετά από ένα και ενάμιση χρόνο όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

            Διεκδικούμε να δοθούν όλα τα χρήματα που όφειλαν οι κυβερνήσεις να δώσουν στον ΕΛΓΑ και δεν το έκαναν από το 2011.

            Να γίνεται συμψηφισμός των αποζημιώσεων με τα χρέη των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ ώστε να μην χάνει κανείς την αποζημίωση αν δεν έχει να πληρώσει και δεν θα έχει να πληρώσει όταν η παραγωγή του καταστρέφεται.

 

Το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία