BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Ζημιές πάνω από 80% στα κάστανα και αίτημα για άμεσες αποζημιώσεις

Σοβαρά προβλήματα και καταστροφές σε οικισμούς και καλλιέργειες καστανιάς καταγράφουν αγροτικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.

IMG-534fac2d66ab3466407d7731d5bc5940-V_67__copy

67
0

Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Λάρισας και Μαγνησίας σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν μεγάλες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα στον δήμο Αγιάς, καθώς και απώλεια καστανοπαραγωγής που ξεπερνάει το 80% ενώ τονίζουν πως φέτος ο νομός Λάρισας έχει πληγεί άσχημα από κάθε λογής φυσικό φαινόμενο. Την ίδια στιγμή παρόμοιες ζημιές καταγράφονται και στην Μαγνησία, με τους Αγροτικούς Συλλόγους του Δήμου Ζαγοράς να αναφέρουν καθιζήσεις χωραφιών και καταστροφές αγροτικών δρόμων. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι ζητούν άμεση εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και καταβολή αποζημιώσεων.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις και οι δημοσιευμένες φωτογραφίες των Αγροτικών Συλλόγων

Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου

«Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου που πραγματοποιήσαμε σύσκεψη στις 11/10/2021 στην περιοχή της Ζαγοράς.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά εμείς οι βιοπαλαιστές αγρότες συνεχώς οξύνονται και τα χωριά μας ερημώνουν. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την τελευταία κακοκαιρία «Αθηνά».

Μετά την κακοκαιρία αντικρίσαμε μια μεγάλη καταστροφή στους Δρόμους, στα χωράφια, στην παραγωγή ακόμα και σε κατοικίες συναδέλφων μας.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά την κακοκαιρία, είναι η καθίζηση πολλών χωραφιών στο Δήμο μας, με πολλούς παραγωγούς να οδηγούνται στην απόγνωση.

Με τον απολογισμό αυτής της κακοκαιρίας, πρόβλημα αποτέλεσε και η καταστροφή της παραγωγής κάστανων, όπου τεράστιο κομμάτι της παραγωγής παρασύρθηκε από τους ορμητικούς χειμάρρους ενώ όσα απέμειναν έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως αποτελεί, η κατάσταση των αγροτικών δρόμων, όπου είναι αναγκαία η άμεση αναβάθμιση της αγροτικής οδοποιίας με ασφαλτόστρωση και υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας. Το παραπάνω αποτελεί ζήτημα τεράστιας σημασίας για τον αγροτικό κόσμο, με το αγροτικό κίνημα να το αναδεικνύει συνεχώς και  την δημοτική αρχή να φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη μπροστά στην κατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου. Είμαστε προς το τέλος της συγκομιδής και πολλοί αγρότες δεν μπορούν να πάνε στα χωράφια τους διότι, οι ήδη υποβαθμισμένοι αγροτικοί δρόμοι έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές, από την κακοκαιρία.

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και προστίθεται και η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό κέντρο ιατρικής περίθαλψης του δήμου. Μιλάμε για ένα κτήριο σε τραγική κατάσταση για την οποία όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά φέρουν ευθύνη, αφήνοντας τον τόπο χωρίς πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

Απαιτούμε:

  • Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο αγροτικό οδικό δίκτυο, για να τελειώσουν οι αγρότες την συγκομιδή τους.
  • Άμεση εκτίμηση των ζημιών, της κακοκαιρίας «Αθηνά» από τον ΕΛΓΑ.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος και κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επισκευή και συντήρηση στην κτηριακή του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς, και την άμεση στελέχωσή τους σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Καλούμε όλους τους αγρότες της περιοχής να είναι σε επαγρύπνηση για την άμεση διεκδίκηση μπροστά σε αυτά τα προβλήματα.

Καλούμε όλους τους φορείς της περιοχής μας, να στηρίξουν τον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών».

Αγροτικοί Σύλλογοι Νομού Λάρισας για Δήμο Αγιάς

«Κλιμάκιο της ΕΟΑΣΝΛ περιόδευσε στον πληγέντα από τις έντονες βροχοπτώσεις Δήμο Αγιάς και διαπίστωσε τις μεγάλες ζημιές που έχουν γίνει σε οικισμούς του Δήμου, σε σπίτια και καταστήματα στα παράλια και βέβαια την τεράστια απώλεια παραγωγής στους καστανοπαραγωγούς.

Εκτιμάμε ότι η απώλεια παραγωγής στα κάστανα τα οποία παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά της βροχής ανέρχονται σε ποσοστό τουλάχιστον 80% με αποτέλεσμα οι αγρότες καστανοπαραγωγοί να έχουν σημαντική απώλεια εισοδήματος που το στήριζαν στο μάζεμα και πώληση του κάστανου.

Για μια ακόμη φορά, οι αγρότες γίνονται έρμαιο στα καιρικά φαινόμενα αφού απουσιάζουν παντελώς μέτρα προστασίας των ίδιων και της παραγωγής. Ιδιαίτερα φέτος ο Νομός Λάρισας και οι αγροτικές παραγωγές σε διάφορα προϊόντα έχουν πληγεί βαριά από κάθε είδους φυσικό καιρικό φαινόμενο.

Η ΕΟΑΣΝΛ άμεσα επικοινώνησε με τον προιστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας και έθεσε το αίτημα να προχωρήσει η αποζημίωση των καστανοπαραγωγών μέσω της διαδικασίας του ΕΛΓΑ, με γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις.

Διεκδικούμε επιπλέον κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τους παραγωγούς καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι άδικος και αναχρονιστικός και αποζημιώνει με ψίχουλα ή πολύ κάτω από την πραγματική απώλεια εισοδήματος.

Πάγιο αίτημα μας είναι η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής και με την αναγκαία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό που αποτελείται από δικά μας χρήματα από την άμεση και έμμεση φορολογία.

Μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει στην αγροτική οδοποιία με συνέπεια οι δρόμοι να είναι απροσπέραστοι για τους αγρότες του Δήμου Αγιάς να μεταφέρουν την παραγωγή τους, να πάνε στα χωράφια τους, να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα. Επιβάλλεται η άμεση αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου με την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Επιτέλους πρέπει να παρθούν και άλλα μέτρα προστασίας. Οι πλημμύρες δεν είναι αναγκαίο κακό τον χειμώνα, θυσιάζονται τα αντιπλημμυρικά έργα στο βωμό του κέρδους και της λογικής «κόστους-οφέλους». Είναι ολοφάνερη η έλλειψη στοιχειώδης αντιπλημμυρικής προστασίας και πρέπει να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Καλούμε τους αγρότες του Δήμου Αγιάς που έχουν πληγεί, να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δίκιο τους και το δικαίωμα τους να καλλιεργούν και να πληρώνονται τον μόχθο τους. Να συσπειρωθούν πιο μαζικά και δυναμικά στους Αγροτικούς Συλλόγους και την ΕΟΑΣΝΛ.

 

Το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ»





 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία