BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Επελαύνει ο Μπάλλος προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες

Πρωτόγνωροι όγκοι νερού έπεσαν τα τελευταία 24ωρα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζηµιές σε αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και σε αρδευτικές υποδοµές και αγροτικούς δρόµους.

20201220_mt_857675_PLHMMYRE_06-12-2014

103
0

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από την Πέπμτη έως το πρωί της Παρασκευής, καταγράφηκαν σε Αμαλιάδα (104 χιλιοστά), Αιτωλικό και Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας (54), Παλαιοχώρα Χανίων (53), Κριεζά Ευβοίας (52), Βατοπέδι Άθω (49), Λευκάδα (48) και Πύργο Ηλείας (47 χιλιοστά).

Ανησυχία για βαμβάκι και ελαιώνες

«Μπάλλος», αλλά και «Αθηνά», προκάλεσαν τα µεγαλύτερα τα προβλήµατα στα αγροτικά προϊόντα, τα οποία είναι αυτή την περίοδο πάνω στη συγκοµιδή, µε πρώτους τους βαµβακοπαραγωγούς να φοβούνται για υποβάθµιση ποιότητας και αποδόσεων. Και οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε επιφυλακή για την πιθανότητα ανάπτυξης γλοιοσπόριου στα δέντρα τους λόγω της συνεχόµενης βροχόπτωσης των τελευταίων ηµερών, σε συνδυασµό µε τα υψηλά ποσοστά υγρασίας που επικρατούν.

Μεγάλες ζημιές σε μηλιές, καταστροφή για καστανοπαραγωγοούς

Παραγωγοί κάστανου σε Λάρισα και Πήλιο κάνουν λόγο για ζηµιά της τάξης του 80%, µε την παραγωγή να φτάνει οριακά στους 1.000 τόνους από 5.000 τόνους πέρυσι. Μεγάλες είναι οι ζηµιές και στις µηλιές, ιδιαίτερα στο Πήλιο στη Ζαγορά, τη Μακρυράχη, αλλά και στον Κίσσαβο σε Μελιβοία, Ανατολή Αγιάς, Κεφαλόβρυσο και Καρίτσα, ενώ µπροστά στον κίνδυνο της ολικής απώλειας της παραγωγής βρίσκονται πλέον οι φασολοπαραγωγοί στην Καστοριάς και στις Πρέσπες, αφού οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ηµερών απειλούν να δώσουν τη χαριστική βολή σε όσα φασόλια είχαν γλιτώσει από τους παγετούς και τους παρατεταµένους καύσωνες.

Πνίγηκε η Αιτωλοακαρνανία και η Κέρκυρα

Τριφύλλια, κηπευτικά και αροτρώδεις καλλιέργειες έχουν χαθεί κάτω από τα νερά στον κάμπο του Λεσινίου στην Αιτωλοακαρνανία με τις δενδροκαλλιέργειες να είναι επίσης πλημμυρισμένες ενώ κτηνοτρόφοι αναφέρουν πνιγμένα ζώα σε πλημμυρισμένους στάβλους και αποθήκες. Πέραν αυτών, μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών έχουν βραχεί εκτενώς και πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Κέρκυρα, αφού πέτρινες γέφυρες υποχώρησαν, χείμαρροι πλημμύρισαν παρασύροντας στο πέρασμά τους αυτοκίνητα ενώ ανθρώπινες ζωές κινδύνεψαν και πολλά ζώα πνίγηκαν. Στο νησί παρουσιάζονται επίσης σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Έσπασαν τα πεζοδρόμια και τα μουράγια στην Ιθάκη για να φύγει το νερό στη Θάλασσα

Ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, περιέγραψε την τραγική κατάσταση μιλώντας σε μέσα. «Η κακοκαιρία διέλυσε την Ιθάκη. Καταγράψαμε το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης σε όλη την Ελλάδα. Σπάσαμε τα μουράγια στην παραλία για να φύγει το νερό στη θάλασσα. Τώρα δε βρέχει. Συνεργεία έχουν βγει στους δρόμους για να καθαρίσουν ό,τι μπορούν. Οι πυροσβέστες, λιμενικοί, αστυνομικοί, εθελοντές, έκαναν ό,τι καλύτερα μπορούσαν. Έχουμε ρεύμα και τηλέφωνα. Αλλά οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ζημιές που είχαμε πάθει με τον Ιανό»

Πιο καλή η κατάσταση στην Κρήτη

Με ισχυρές βροχοπτώσεις, κεραυνούς και καταιγίδες συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας και στην ανατολική Κρήτη, το οποίο κορυφώθηκε το ξημέρωμα της Παρασκευής. Η ένταση του φαινομένου έως και τις πέντε το πρωί ήταν πρωτοφανής, ευτυχώς χωρίς να καταγράφονται – όπως αποτυπώνεται μέχρι και αυτή την ώρα- εκτεταμένα προβλήματα.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας ζωντανά

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία