Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Κυβερνητικές εκκρεμότητες στην Βόρεια Εύβοια εντοπίζει ο Βαγγέλης Αποστόλου

Εκκρεμότητες με τις αποζημιώσεις και οι περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις έχει αφήσει η Κυβέρνηση στο μέτωπο της αποκατάστασης των ζημιών στην Βόρεια Εύβοια σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου σε τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος.

voreia-evia-1-5

57
0

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Αποστόλου, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μέτρα στήριξης, δεν καλύπτουν όλους τους πληγέντες και δεν προοικονομούν γρήγορη εκταμίευση ενώ ειδική αναφορά έκανε στην καταστροφή 250.000 ελαιόδεντρων και το πώς έχουν επηρεαστεί οι ελαιοκαλλιεργητές βρώσιμης ελιάς. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας υπογράμμισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ρητινοκαλλιεργητές και ο μελισσοκομικός τομέας ενώ αναφέρθηκε και σε καθυστερήσεις που φαίνεται να εμφανίζει η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου:

«Επιτρέψτε μου μερικά ερωτήματα στο κ. Τριαντόπουλο, που χειρίζεται από πλευράς της Κυβέρνησης τόσο τα ζητήματα αποζημιώσεων και ενισχύσεων, όσο και περιβαλλοντικής αποκατάστασης των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Αυγούστου περιοχών και ιδιαίτερα της Β. Εύβοιας.

Αποζημιώσεις –Ενισχύσεις. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να είναι τέτοιες που να απαντούν στην ανησυχία όλων μας για την παραμονή των πληγέντων στα χωριά τους.

Αρχίζω από τις βασικές παραγωγικές αλλά και παροχής Υπηρεσιών δραστηριότητες της περιοχής, που είναι ο αγροτοδασικός τομέας και ο αγροτοτουριστικός. Βάζω το αγροτικό πρόσημο γιατί είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των πληγέντων που έχει συμπληρωματικό εισόδημα από την αγροτική δραστηριότητα.

Ξεκινώ από τον επιχειρηματικό κόσμο. Ανακοινώσατε πρόσφατα ορισμένα μέτρα στήριξης. Όχι μόνο δεν καλύπτουν όλους τους πληγέντες, αλλά και δεν βλέπουν γρήγορη εκταμίευση.

Παραδείγματα: Η άμεση εκταμίευση του 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα υλοποιηθεί άμεσα ή γίνεται για να μειωθεί το ύψος της;

Η επιστρεπτέα προκαταβολή αν συνδεθεί με μεγάλες απώλειες τη συγκεκριμένη περίοδο δεν αντιλαμβάνεστε ότι θα αφήσει εκτός όλες τις μικρές επιχειρήσεις που τέτοιες κυριαρχούν στην περιοχή. Οι κόποι και οι στερήσεις μιας ζωής καταστράφηκαν.

Η αναστολή της πληρωμής των επιταγών και των συναλλαγματικών καθώς και το καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας να φτάσουν  μέχρι την άνοιξη όχι μόνο για τις τουριστικές, αλλά και για όλες τις επιχειρήσεις.

Θα μπορούσα να πω περισσότερα. Έρχομαι στα μέτρα για τον αγροτικό χώρο.

Κτηνοτροφία. Χάθηκαν 3.200 αιγοπρόβατα δεν έχει πληρωθεί κανένας μέχρι σήμερα τις αποζημιώσεις.

Μελισσοκομία. Χάθηκαν εκατοντάδες μελισσοσμήνη. Δεν έχει πληρωθεί κανένας. Έκθεση ιδεών χαρακτήρισε ο μελισσοκομικός κόσμος τα μέτρα. Η μελισσοκομική δραστηριότητα χρειάζεται ειδική προσέγγιση. Από τα 7.000 μελισσοσμήνη που υπάρχουν μόνο τα 1.500 είναι ασφαλισμένα. Πρόκειται για ένα κλάδο που λειτουργεί, προσφέροντας και συμπληρωματικό εισόδημα.

Για τους δύο αυτούς κλάδους πρέπει να διασφαλίσετε άμεσα ζωοτροφές. Μην επαφίεστε στις δωρεές, κάποτε τελειώνουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στους ελαιοκαλλιεργητές βρώσιμης ελιάς και λαδιού. Έχουν καταστραφεί περισσότερα από 250.000 ελαιόδενδρα. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ΠΣΕΑ. Δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθούν πριν το καλοκαίρι. Φροντίστε για κάποια ενίσχυση. Και γι' αυτούς είναι θέμα επιβίωσης.

Κοντά στους αγρότες είναι και οι ρητινοκαλλιεργητές. Δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, ούτε από την απώλεια της φετινής παραγωγής που μπορούσε να γίνει άμεσα με στοιχεία της περσινής χρονιάς, ούτε και από την ετήσια ενίσχυσή τους για την περασμένη καλλιεργητική περίοδο.

Για την πρόταση ένταξής τους σε κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με αντικείμενο απασχόλησης σε δασικές εργασίες είναι κάτι ανάλογο με αυτό που υλοποιήσαμε εμείς το 2018 και το 2019 με 5.000 ανέργους σε όλη τη χώρα, αλλά δεν το ανανέωσε η σημερινή κυβέρνηση.

Το πρόγραμμά σας χρειάζεται να συμπληρωθεί και με άλλα, όπως για παράδειγμα την είσοδο κάθε χρόνο στο επάγγελμα του ρητινοκαλλιεργητή ποσοστό απσχολούμενων αντίστοιχο των εξερχομένων για να συνεχιστεί η δραστηριότητα.

Για την περιβαλλοντική αποκατάσταση τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά. Από την επομένη του ελέγχου της πυρκαγιάς έπρεπε να αρχίσουν οι εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων και σε δέκα ημέρες που ήταν έτοιμες οι μελέτες αντιδιαβρωτικών έργων να ξεκινήσουν οι εργασίες, οι οποίες τέλος του Σεπτέμβρη θα είχαν ολοκληρωθεί γιατί υπήρχαν και οι εξειδικευμένοι δασεργάτες των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής.

Από τις αρχές του Οκτώβρη μπορούσαμε να μπούμε σε αντιπλημμυρικά έργα βάρους.

Εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει, ότι με αυτές τις πρωτόγνωρες για το χώρο διαδικασίες που επιχειρήσατε να αντιμετωπίσετε την αναγέννηση και την αποκατάσταση, εισάγοντας ιδιώτες αναδόχους σε δημόσια δάση, θα υπάρξουν προβλήματα.

Αντιδράσαμε στους συγκεκριμένους αναδόχους αποκατάστασης γιατί ξαφνικά εμφανίζεται ένα δημόσιο να ομολογεί ότι δεν μπορεί να συντάξει μελέτες ή να εκτελέσει τέτοια έργα και γι αυτό το λόγο οι ανάδοχοι όχι μόνο χρηματοδοτούν, αλλά και εκτελούν τα έργα.

Ενώ την ίδια βέβαια στιγμή είχαν στην ευρύτερη περιοχή της Β.Κ. Εύβοιας άδειες παραγωγού για 375 MWAT, εκ των οποίων τα 175 αφορούσαν στις πυρόπληκτες περιοχές. Πως λοιπόν να μη δούμε όλες αυτές τις κινήσεις να συνδέονται με το βασικό στόχο όλων, την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ακόμη και στα καμένα.

Αναγκαστήκατε βέβαια να τις αποσύρετε. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Μπορούσατε ειδικά τις συγκεκριμένες περιοχές, που είχαν μεταβληθεί σε κρανίου τόπο να τις έχετε προσεγγίσει ενωρίτερα.

Γνωρίζω σε ποιο σημείο βρίσκονται τα συγκεκριμένα έργα. Πρέπει άμεσα να μπούμε και στα αντιπλημμυρικά. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί δύο μελέτες. Να δημοπρατηθούν γρήγορα.

Στην περιβαλλοντική αποκατάσταση πρέπει να εντάξετε και την αντιμετώπιση της καμένης ξυλείας. Χρειάζεται να γίνουν υλοτομίες για να απομακρυνθεί σε 2 χρόνια. Όχι μόνο πρέπει να αφήσουμε τη φύση στο αναγεννητικό της έργο, αλλά και να τη βοηθήσουμε

Τα περί αλλαγής της βλάστησης και αναδάσωσης αφήστε τα όταν υπάρξει ανάγκη.

Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται προσωπικό στα Δασαρχεία και μάλιστα εξειδικευμένο. Η πρόσληψη εποχιακών δασικών με οχτάμηνες συμβάσεις βοηθάει, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα με έμπειρους που χρειάζονται αυτή τη στιγμή.

Κλείνω με μια ερώτηση που η απάντηση θα είναι και δέσμευση:

Κύριε Υπουργέ θα αποκαταστήσετε το Δασικό χωριό των Παπάδων;»Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία