BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Μηχανοκίνητη πορεία στην Λάρισα για τη συνδεδεμένη σε μήλο και αμύγδαλο

Η ΕΟΑΣΝΛ σε ανακοίνωσή της «καλεί τους αγρότες των οποίων κόβεται η συνδεδεμένη ενίσχυση σε μια σειρά από προϊόντα του Νομού, να συμμετέχουν στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στις 7 το βράδυ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

KAR_7124_2

128
0

Περισσότεροι αγροτικοί σύλλογοι θα συμμετέχουν τελικώς στην κινητοποίηση του απογεύματος της 10ης Δεκεμβρίου έξω από το κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Λάρισσα, καθώς απόφαση έχει πάρει και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος πρώην Δήμου Νέσσωνα και Ελάτειας, ο οποίος καλεί τους αμυγδαλοπαραγωγούς της περιοχής σε μαζική συμμετοχή. 

To κατατεθέν υπόμνημα των αγροτικών συλλόγων της Αγιάς προς το υπουργείο:

«Ο Δήμος Αγιάς, ένας Δήμος με αγροτικό χαρακτήρα, ο οποίος καλύπτει όλο το μήκος της ανατολικής πλευράς της ΠΕ Λάρισας,  και με την οικονομία του σχεδόν  στο σύνολό της να στηρίζεται στις   δενδρώδεις καλλιέργειες (μήλα, κάστανα, κεράσια αμύγδαλα, κτλ)    εκφράζει την ανησυχία του για την επόμενη ημέρα στην αγροτική παραγωγή μετά τις δυσβάστακτες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής με την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, φάρμακα, λιπάσματα, τιμολόγια αγροτικού ρεύματος.  

Για την περιοχή της Αγιάς, η μηλοπαραγωγή     είναι η κινητήριος δύναμη της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης και πιστεύουμε ότι η παραδοσιακή αυτή καλλιέργεια της περιοχής δεν θα μπορέσει να σταθεί χωρίς  άμεση και ουσιαστική βοήθεια από την πολιτεία.

Πολλές οικογένειες θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά, ενώ εκφράζονται έντονα φόβοι για τις δυσκολίες που θα υπάρξουν τις χρονιές που οι εμπορικές τιμές των μήλων θα είναι χαμηλές.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια προσπάθεια των νέων να μείνουν και να καλλιεργήσουν στην  περιοχή. Για να μπορέσουν όμως να παράγουν χρειάζονται την άμεση και ουσιαστική βοήθεια της πολιτείας δεδομένου του όλο και αυξανόμενου κόστους παραγωγής των προϊόντων.

Ενδεικτικά σας παρουσιάζουμε στοιχεία   που δείχνουν το μέγεθος  του κόστους παραγωγής  ενός στρέμματος μηλοκαλλειέργειας  το οποίο καλείται να καλύψει ο παραγωγός και συν της άλλης να  ανταγωνιστεί τους αντίστοιχους παραγωγούς των άλλων χωρών .Στα παρακάτω οικονομικοτεχνικά  στοιχεία αποτυπώνονται ενδεικτικά οι  απαιτήσεις  1 στρ  μηλοκαλλιέργειας    με τις σημερινές συνθήκες .

  • Το πετρέλαιο που απαιτείται για την εκτέλεση καλλιεργητικών εργασιών μιας χρονιάς  είναι περίπου 70 λίτρα στο στρέμμα με το κόστος  του να ξεπερνά  τα 105ευρώ στο στρέμμα.
  • Για τους εργάτες  γης που απαιτούνται για  εργασίες  κλαδέματος, αραιώματος ,συγκομιδής κλπ   το κόστος ανέρχεται στα 400 ευρώ.

Για την λίπανση 1 στρ μηλοκαλιέργειας  χρειάζονται τουλάχιστον  200 κιλά λίπασμα ,και με αγορά 80 λεπτά το κιλό το κόστους ανέρχεται στα 160 ευρώ.

  • Για την φυτοπροστασία τα έξοδά είναι μέσο όρο 400 ευρώ.
  • Για την άρδευση της καλλιέργειας 1 στρ, και χωρίς τις φετινές αυξήσεις ρεύματος χρειάζονται τουλάχιστον 50 ευρώ.
  • Η εισφορά στον ΕΛΓΑ είναι 80€/στρέμμα
  • Το κόστος απόσβεσης του κεφαλαίου για ένα στρ μηλοκαλλιέργειας ανέρχεται στα 100 ευρώ

συμπεριλαμβανομένου του κόστους εγκατάστασης(αγορά δέντρων, προετοιμασία εδάφους, εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος κλπ).

Αθροίζοντας τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία για την καλλιέργεια  1 στρ μηλοκαλλιέργειας ,το κόστος ανέρχεται στα 1295 ευρώ.

Ένα στρέμμα μηλοκαλλιέργειας παράγει μέσο όρο 4 τόνους μήλα και με μέση τιμή πώλησης 0.35 ευρώ ο παραγωγός λαμβάνει 1400ευρώ το στρέμμα.

Καλείται λοιπόν ο αγρότης να ζήσει την χρονιά με κέρδος 105 ευρώ το στρέμμα και από εκεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ, χαράτσι ΕΝΦΙΑ και γενικά όλα τα έξοδα διαβίωσης μιας  οικογένειας ,πράγμα αδύνατον.

Από την άλλη πρόκειται για ένα προϊόν με  τιμή τα τελευταία χρόνια που δεν ακολουθεί τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής του και ενώ ο καταναλωτής το αγοράζει πολύ πάνω από ένα ευρώ ο παραγωγός δεν πουλά πάνω από 0,35 λεπτά εδώ και χρόνια.

Για αυτούς τους λόγους διεκδικούμε άμεσα και λόγω των έκτακτων συνθηκών που διανύουμε να ενταχθούν τα μήλα στα προϊόντα που θα ενισχυθούν με την λεγόμενη κορονοενίσχυση.

Να ενταχθούν τα μήλα και να υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος αφού είναι προϊόν που υπέστη σοβαρή οικονομική ζημιά από τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μειώθηκε πέρυσι η τιμή και έμειναν αδιάθετες ποσότητες μήλων στα ψυγεία. Πολλά μήλα πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής απλά να φύγουν από τα χέρια των παραγωγών και να μειώσουν την χασούρα.  Όλα αυτά σαν συνέπεια των μέτρων για την καραντίνα, της  μειωμένης λειτουργίας λαϊκών αγορών 50/50, και κλεισίματος καταστημάτων εστίασης). Μειώθηκαν επίσης οι εξαγωγές.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αποδείχνεται από το υπόμνημα μας ότι τα μήλα τηρούν όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση και το υπουργείο ώστε να αποζημιωθούν για τις επιπτώσεις που είχαν στο εισόδημα των παραγωγών τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.»

Το νέο κάλεσμα κινητοποίησης από την ΕΟΑΣΝΛ στις 9 Δεκεμβρίου:

«Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες των οποίων κόβεται η συνδεδεμένη ενίσχυση σε μια σειρά προϊόντα του Νομού, να συμμετέχουν στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στις 7 το βράδυ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. 

Μετά τις κινητοποιήσεις μας το προηγούμενο διάστημα και την πίεση που ασκούν στην Κυβέρνηση, την συνάντηση με το υπουργείο στο οποίο θέσαμε μετ επιτάσεως να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα μας, είμαστε ένα βήμα από την οριστική και θετική κατάληξη. 

Τώρα είναι η ώρα της ατομικής ευθύνης για τον καθένα, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, με την μαζική και δυναμική συμμετοχή μας στην αυτοκινητοπομπή που θα καταλήξει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας να στείλουμε ξεκάθαρα το μήνυμα:

Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα διατηρηθούν σε όλα τα προϊόντα για όλη την περίοδο της νέας ΚΑΠ ως το 2027!

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς θα συγκεντρωθούν στις 6 το απόγευμα στον ΓΑΛΑΞΙΑ στην είσοδο της πόλης και με αυτοκινητοπομπή θα κατευθυνθούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Απόφαση συμμετοχής έχει πάρει και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος πρώην Δήμου Νέσσωνα και Ελάτειας και καλεί τους αμυγδαλοπαραγωγούς της περιοχής σε μαζική συμμετοχή.

Να μην λείψει κανείς – στέλνουμε μαχητικό μήνυμα – θα νικήσουμε!»

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Μηχανοκίνητη πορεία από την Αγιά στην Λάρισα για την συνδεδε3μένη μήλων

Μηχανοκίνητη πορεία από την Αγιά που θα οδηγηθεί στην Λάρισα και θα καταλήξει στην Πλατεία Νομαρχίας, σε συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια ετοιμάζουν για τις 10 Δεκεμβρίου οι παραγωγοί μήλων από την Αγιά και το Πήλιο, που βρέθηκαν πριν από μερικές ημέρες και στην Αθήνα προκειμένου να διεκδικήσουν τη διατήρηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο μήλο και για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Σκοπός της μηχανοκίνητης πορείας, είναι να εξασφαλιστεί η δημόσια δέσμευση-ανακοίνωση του Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού αλλά και των υπόλοιπων πολιτικών και διοικητικών αρχών του Νομού, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών βουλευτών, ότι στηρίζουν το αίτημα τους. «Να μάθουμε τι στάση κρατάει ο καθένας και καθεμιά απέναντι σε ένα αίτημα επιβίωσης για μια ολόκληρη επαρχία» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων, το κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων στις 6 Δεκεμβρίου αναφέρει:

«Τα ψέματα τελείωσαν! Είτε μαζί μας – είτε εναντίον μας!

Παλεύουμε για την επιβίωση μας σε συνθήκες πανδημίας, τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής και ζωής και έρχεται η κυβέρνηση και αρπάζει από τις τσέπες μας χιλιάδες ευρώ με μια διάτρητη από κάθε άποψη απόφαση.

Όλοι κόπτονται υποτίθεται για τον πρωτογενή τομέα, τον χαρακτηρίζουν ατμομηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και βλέπουμε δεκάδες δις ευρώ να πάνε για στήριξη στις μεγάλες επιχειρήσεις και να πετάνε κάτι ψίχουλα στους αγρότες και κτηνοτρόφους που αφού δεν φτάνουν για όλους, προσπαθούν να μας χωρίσουν με το διαίρει και βασίλευε.

Χύνουν τόνους κροκοδείλια δάκρυα για την ερήμωση της υπαίθρου, για το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι δεν ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και την ίδια ώρα κλέβουν από την τσέπη μας χρήματα από προϊόντα που καλλιεργούνται σε ορεινές και μειονεκτικές κατά κύριο λόγο περιοχές.

Όταν το υπουργείο και οι διάφοροι καλοπληρωμένοι μελετητές κάνουν αυτές τις προτάσεις, μας αντιμετωπίζουν ως νούμερα και χρήματα-κόστος αλλά είμαστε άνθρωποι.

Άνθρωποι που δουλεύουμε, παλεύουμε για την επιβίωση μας, για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε, να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Η υπομονή μας έχει και όρια!»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία