Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Ανυπαρξία των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στη Καρδίτσα, ημιτελή έργα στον Αχελώο

Διαχρονικές οι ευθύνες όλων των παρελθόντων Κυβερνήσεων μέχρι σήμερα για την ανυπαρξία των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, καταγγέλλει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

00500116570_ββ

130
0
Οι νέες  καταστροφές που σημειώθηκαν από την κακοκαιρία «Διομήδης» κι ενώ δεν έχουν παρέλθει ούτε 16 μήνες από τις προηγούμενες καταστροφές του «Ιανού», έχουν εξοργίσει το τοπικό αγροτικό πλυθησμό, με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας να εκδίδει  ανακοίνωση σε έντονο ύφος επιρρίπτοντας ευθύνες σε Κυβέρνηση,  Περιφέρεια, Δήμους και ΤΟΕΒ για τις μη πραγματοποιηθείσες υποσχέσεις τους όσον αφορά την δημιουργία απαραίτητων αντιπλυμμηρικών έργων. 

Τα αιτήματα των αγροκτηνοτρόφων:
  • Αποζημίωση στο 100% για όλες τις ζημιές χωρίς κόφτες και προαπαιτούμενα.
  • Κάλυψη - αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
  • Εδώ και τώρα να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά, εγγειοβελτιωτικά και έργα υποδομής, έτσι ώστε ο Νομός Καρδίτσας να μην αντιμετωπίσει στο μέλλον τέτοιες καταστροφές.
  • Τον Αχελώο με όλα τα προαπαιτούμενα και προβλεπόμενα έργα».


Η ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας

«Εκτός πλέον από την πανδημία, την ακρίβεια, το υψηλό κόστος παραγωγής κλπ., από την αντιλαϊκή πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις διαχρονικές εγκληματικές πολιτικές όλων των κρατικών φορέων, ανυπαρξίας μέτρων και έργων προστασίας της ζωής και της παραγωγής μας, με νέες συνέπειες, όπως

Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες σιταριού, κριθαριού, τριφυλλιού κλπ. βρίσκονται κάτω από το νερό και τη λάσπη, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ανυπολόγιστες καταστροφές για τους γεωργούς, ενώ αρκετά μαντριά πλημμύρισαν, χάθηκαν ζώα και πολλές ζωοτροφές καταστράφηκαν, με τους κτηνοτρόφους του νομού να βρίσκονται σε απόγνωση!

Οι κάτοικοι δύο χωριών (Κοσκινά - Ψαθοχώρα) αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για ένα βράδυ και σε πολλά άλλα χωριά πλημμύρισαν αυλές σπιτιών ή ακόμα και κάποια σπίτια (Κυψέλη).

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν γιατί δεν υπήρξε αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού και γιατί δεν έγιναν τα απαραίτητα αποστραγγιστικά έργα, εδώ και χρόνια και τα οποία είχαν ξανά υποσχεθεί μετά τις καταστροφές του "Ιανού".

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι είναι δυσαρεστημένοι και πάρα πολύ θυμωμένοι, βλέποντας για ακόμη μια φορά να χάνονται οι περιουσίες τους και να μην αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη πάρα μόνο να τη ρίχνουν στον "κακό καιρό".

Ευθύνη, λοιπόν, έχουν η κυβέρνηση, η Περιφέρεια, οι δήμοι και τα ΤΟΕΒ που υποσχέθηκαν ότι θα λύσουν τα προβλήματα και θα κάνουν τα απαραίτητα έργα, αλλά δυστυχώς δεν τα έφτιαξαν. Προτιμούν να δίνουν πακτωλό χρημάτων σε επιχειρηματικούς ομίλους για αιολικά πάρκα κλπ., ώστε να εξασφαλίζουν νέα κέρδη αυτοί, πάρα να κατασκευάζουν έργα προστασίας που έχουμε ανάγκη εμείς.

Καλούμε τους αγροτοκτηνοτρόφους να θυμηθούνε πως μόνο μέσα από αγώνες κερδίζουμε, γι' αυτό ο θυμός και η δυσαρέσκεια να μετατραπεί σε αγωνιστική διάθεση, να συσπειρωθούν και να οργανωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους και συλλογικά να πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να διεκδικήσουμε:

-Αποζημίωση στο 100% για όλες τις ζημιές χωρίς κόφτες και προαπαιτούμενα.

-Κάλυψη - αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

-Εδώ και τώρα να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά, εγγειοβελτιωτικά και έργα υποδομής, έτσι ώστε ο Νομός Καρδίτσας να μην αντιμετωπίσει στο μέλλον τέτοιες καταστροφές.

-Τον Αχελώο με όλα τα προαπαιτούμενα και προβλεπόμενα έργα».

Ανακοίνωση του βουλευτή Καρδίτσας ΝΔ Γιώργου Κώτσου για τον Αχελώο ποταμό:

«
Η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης υδατικών πόρων ανά λεκάνη απορροής, η διάρθρωση συγκεκριμένης υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και τα έργα μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο ποταμό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργου Κωτσού με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

«Τα ζητήματα πολιτικής προστασίας θα μας απασχολούν ως χώρα όλο και πιο τακτικά από εδώ και στο εξής και για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να θέσουμε σε απόλυτη προτεραιότητα τη διάρθρωση συγκεκριμένης υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, η οποία θα αποτελείται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, έχοντας ως αντικείμενο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φαινομένων της πολιτικής προστασίας σε Εθνικό, Περιφερειακό  και σε Τοπικό επίπεδο», σημείωσε ο κ. Κωτσός ζητώντας την άμεση συμβολή του Υπουργού.  

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των 2 αντρών, ο κ. Κωτσός επισήμανε στον κ. Στυλιανίδη την ανάγκη ταχείας ανταπόκρισης της χώρας μας στους διαφαινόμενους κινδύνους που διατρέχει η Θεσσαλία από τα ημιτελή έργα του Αχελώου.

«Ο ποταμός Αχελώος λόγω των ημιτελών έργων εμποδίζεται να οδηγηθεί σε μια φυσιολογική λειτουργία καθώς τα προφράγματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί έχουν αποκλείσει την κοίτη του και η ροή των υδάτων πραγματοποιείται από παράπλευρες σήραγγες εκτροπής οι οποίες κατασκευάσθηκαν για να έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Σε περίπτωση λοιπόν θραύσης των προφραγμάτων, πέραν της μεγάλης οικονομικής ζημίας η οποία θα προκληθεί στο έργο, ελλοχεύει ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης πλημμύρας έχοντας ως πιθανές συνέπειες τεράστιες καταστροφές. Επίσης, το φράγμα της Συκιάς  έχει ολοκληρωθεί κατά 65% και τα νερά του Αχελώου οδηγούνται κατάντη από σήραγγα περιαγωγής η οποία έχει εμφράξει στο 70%. Έτσι, σε ενδεχόμενο πλημμυρικό  φαινόμενο στον Αχελώο (όπως συνέβη το 2018), τα νερά δεν θα μπορούν να απορροφηθούν από την σήραγγα και υπάρχει κίνδυνος να ανέβουν στη σήραγγα που έχει διανοιγεί για να μεταφερθούν στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να έρθει ο Αχελώος απρόσκλητος έχοντας απρόβλεπτες συνέπειες», τόνισε ο Βουλευτής του Νομού Καρδίτσας ενώ προσκάλεσε τον κ. Στυλιανίδη να επισκεφτεί  το συντομότερο δυνατό την περιοχή έτσι ώστε να έχει σχηματίσει μία ολοκληρωμένη εικόνα.  

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που έθιξε ο κ. Κωτσός στον Υπουργό, αφορά το ζήτημα της αλληλοεπικάλυψης φορέων αναφορικά με τον καθαρισμό των υδατορεμάτων καθώς εμπλέκονται αρκετές υπηρεσίες όπως ο ΓΟΕΒ, το ΤΟΕΒ αλλά και Δήμοι και Περιφέρειες. Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας ζήτησε από την Υπουργό τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης υδατικών πόρων ανά λεκάνη απορροής, ο οποίος θα έχει την ευθύνη όχι μόνο για τη διαχείριση των υδατικών πόρων αλλά και για όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου τα υδατορέματα να είναι καθαρά και να προλαμβάνονται πλημμυρικά φαινόμενα.

Παρών στη συνάντηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργου  Κωτσού με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο οποίος εκφράστηκε θετικά όσον αφορά την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου ποταμού έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το εν λόγω ζήτημα».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία