BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Καμπανάκι για το μέλλον της σπαραγγοκαλλιέργειας από τους παραγωγούς στο Νέστο

Οι ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες -για τα ελληνικά δεδομένα- στα μέσα Φεβρουαρίου, ο παρατεταμένος χειμώνας έως τα τέλη του Μάρτη σε συνδυασμό με τα αυξημένα καλλιεγητικά κόστη έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα στην ελληνική σπαραγγοκαλλιέργεια, με τους παραγωγούς να ζητούν τη κρατική στήριξη μέσω αποζημιώσεων, για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν φέτος.

του-Σπαραγγιου

107
0
«Οι κακοί οιωνοί που φάνηκαν κατά τις πρώτες ημέρες συγκομιδής σπαραγγιών, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά και οι ασυνήθιστες κακές καιρικές συνθήκες κατά τον μήνα Μάρτιο που ακολούθησαν, μας έκαναν να αντιληφθούμε ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια δύσκολη χρονιά για το σπαράγγι» αναφέρει σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου, προσθέτοντας «ζητάμε τη μέριμνα του ΥπΑΑΤ ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν»

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής του ΑΣ Νέστου αναφέρει τα εξής:

«Στην περιοχή του Δήμου Νέστου Καβάλας καλλιεργούμε σπαράγγια από τα τέλη του `80 και τις δεκαετίες που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, έχουνε γίνει σημαντικές επενδύσεις από Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών αλλά και Ιδιώτες που δραστηριοποιούνται με τη καλλιέργεια σπαραγγιού, προσφέροντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας στα συσκευαστήρια, σε ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας και παράλληλα ενισχύουν την τοπική οικονομία και τη χώρα από τις εξαγωγές του προϊόντος.

Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής έγιναν αντιληπτά και τα προβλήματα που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτοξεύοντας τα καλλιεργητικά έξοδα, μιας ήδη κοστοβόρας και απαιτητικής καλλιέργειας όπως το σπαράγγι. Η αύξηση του κόστους επήλθε και στα υλικά συσκευασίας, τα μεταφορικά, της ηλεκτρικής ενέργειας κ.α. Ο πόλεμος όμως προκάλεσε και μεγάλη αποδιοργάνωση στις ευρωπαϊκές αγορές, κάνοντας τους ευρωπαίους καταναλωτές να μην αγοράζουν προϊόντα όπως συνήθιζαν τόσα χρόνια, λόγω της ανασφάλειας και του φόβου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των τιμών πώλησης, κάνοντας απαγορευτική τη συνέχιση της συγκομιδής από τους παραγωγούς.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό που συνέβη είναι καταστροφικό για τους σπαραγγοπαραγωγούς αλλά και το μέλλον της ίδιας της καλλιέργειας.

Για τους λόγους που αναφέραμε ζητάμε τη μέριμνα του ΥΠΑΑΤ ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν. Ειδικά να στηριχθεί η σπαραγγοκαλλιέργεια ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας, να συνεχίσουμε ως παραγωγοί να εισπράττουμε την υπεραξία του προϊόντος από τις εξαγωγές και να μην δούμε τα συσκευαστήρια μας κουφάρια.

Ευελπιστούμε ότι το αίτημά μας θα εισακουστεί και ότι θα πράξετε τα δέοντα».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία