BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Προβληματική η νομοθεσία για τους εργάτες γης, καμπανάκι για άμεσες αλλαγές

Ακόμη μία προσπάθεια ανάδειξης του μείζονος ζητήματος της διαθεσιμότητας εργατών γης κάνουν μέσω επιστολής προς υπουργεία και θεσμικά επιτελεία Αγροτικοί Σύλλογοι από όλους τους νομούς της Κρήτης, κάνοντας λόγο για ελλείψεις και παραλείψεις στην ισχύουσα νομοθεσία, η οποία δένει τα χέρια των παράγωγών και περιορίζει τις ροές τόσο νέων όσο και την παραμονή έμπειρων υφιστάμενων εργατών γης.

ergates-thumb-large

391
0

Όπως επισημαίνεται στην σχετική επιστολή, σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση, στον Ν 4915/2022 (άρθρα 94,95,96) δικαίωμα εργασίας στην αγροτική παραγωγική διαδικασία έχουν μόνο οι περιπτώσεις εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών, ως εποχικοί για 90 ημέρες ή για 9 μήνες με ασφαλιστικές εισφορές Ο.Γ.Α. και με αναγκαστική αποχώρησή τους στη λήξη της προθεσμίας παραμονής τους. Επίσης, παρέχεται το δικαίωμα εργασίας σε εργάτες γης με την διαδικασία της μετάκλησης για 1 έτος και με ασφαλιστικές εισφορές Ι.Κ.Α.

Οι Κρήτες αγρότες θεωρούν πως δεν έχει αξιολογηθεί ο παράγοντας του υψηλού βαθμού εξειδίκευσης που απαιτούν οι αγροτικές εργασίες ούτε οι λοιπές έμμεσες επιπτώσεις στην διαμόρφωση της εν λόγω νομοθεσίας. Αν οι εργάτες γης παραμένουν στην Ελλάδα για 3 μήνες ή 9 μήνες και είναι αναγκασμένοι να φύγουν μη γνωρίζοντας τι θα προκύψει το επόμενο έτος, είναι αμφίβολο αν θα επιστρέψουν. Επιπλέον, οι αγρότες ξοδεύουν 20-30 ημέρες εκπαιδεύοντας τους νεοεισερχόμενους εργάτες γης ώστε να εκτελούν την εργασία τους δίχως λάθη, κάτι το οποίο χάνεται με την αναχώρηση και μη-επιστροφή τους. Επίσης, χάνονται και τα παραπλεύρως οικονομικά οφέλη σε μια μεγάλη αλυσίδα παρεχόμενων υπηρεσιών όπως ενοικιαζόμενα καταλύματα, ο κλάδος της εστίασης, κ.α.

Επιπροσθέτως, οι ΑΣ από την Κρήτη αναφέρονται και στην όλη η διαδικασία έγκρισης εισόδου και άδειας εργασίας των υποψηφίων εργατών γης, η οποία χαρακτηρίζεται ως «απίστευτα γραφειοκρατική και χρονοβόρα» καθώς εξαρτάται από τις ελληνικές Προξενικές Αρχές και οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν χωρίς καθυστερήσεις στον τεράστιο όγκο υποθέσεων που καλούνται άμεσα να αντιμετωπίσουν, ενώ η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο στις περιπτώσεις υποψηφίων εργατών γης από τρίτες χώρες μη έχουσες ελληνική Πρεσβεία, όπως το Μπαγκλαντές.

Τα αιτήματα επί του θέματος των Αγροτικών Συλλόγων από την Κρήτη

α) εξομάλυνση της διαδικασίας λήψης βιομετρικών στοιχείων των νομίμως νεοεισερχόμενων εργατών γης στη χώρα μας από τις χώρες που δεν διαθέτουν ελληνική Πρεσβεία με την υποστήριξη της διαδικασίας λήψης βιομετρικών από εξωτερικούς παρόχους που ήδη συνεργάζονται με το Υπουργείο Εξωτερικών και είναι ήδη εγκατεστημένοι στις χώρες αυτές.  Για παράδειγμα, η εταιρεία VFS Global ήδη συλλέγει και προωθεί βιομετρικά στοιχεία τουριστών από το Μπαγκλαντές για την Ελλάδα, θα μπορούσε να συμβάλει δραστικά και αξιόπιστα στην μείωση του χρόνου έγκρισης εισόδου στη χώρα μας ενδιαφερόμενων εργατών γης από το Μπαγκλαντές. Για να γίνει αυτό απαιτείται ΜΟΝΟ η έγκριση ανάληψης αυτής της διαδικασίας στον ήδη εγκεκριμένο πάροχο βιομετρικών για τουρίστες.

β) ανανέωση των αναγκαίων νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και εργασίας στους ελάχιστα εναπομείναντες ειδικευμένους εργάτες γης και πολίτες τρίτων χωρών σε όλη την ελληνική επικράτεια με νέες διατάξεις στην νομοθεσία της χώρας μας, αντίστοιχες των νεοεισερχομένων εργατών γης.

γ) ένταξη όλων των περιπτώσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα στην κατηγορία ασφαλιστικών εισφορών με εργόσημο Ο.Γ.Α.

Ολόκληρη η σχετική επιστολή διαθέσιμη εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία