BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Ολική ζημιά στο Αμύνταιο από χαλάζι που έριξε τα ροδάκινα, ξύρισε αμπέλια

Μια βιβλική καταστροφή περιγράφουν οι αγρότες από το Αμύνταιο, αναφερόμενοι στο χαλάζι που χτύπησε την περιοχή γύρω στις 5.30 το απόγευμα της Δευτέρας 6 Ιουνίου, η μανία του οποίου έριξε στο χώμα ροδάκινα, ξύρισε στην κυριολεξία τα κλαδιά από τα αμπέλια και ισοπέδωσε τα σιτηρά της περιοχής, που λόγω οψιμότητας δεν είχαν αλωνιστεί ακόμα.

IMG-e6c6ef2eedef1507f529d39ec96a7d16-V

35
617

Δεν έβρισκαν λόγια να περιγράψουν το φαινόμενο παραγωγοί που μίλησαν στο Agronews, καθώς περπατούσαν τα κτήματά τους για να δουν την πρώτη εικόνα της καταστροφής που με επίκεντρο τον κάμπο της Βεγόρας, ισοπέδωσε τους κόπους μιας χρονιάς, λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή στα σιτηρά και το ροδάκινο. Η ζημιά στα 8.000 στρέμματα που καλλιεργούν πάνω από 400 παραγωγοί στον κάμπο της Βεγορίτιδας, μπορεί να αγγίζει ακόμα και το 100%, ενώ τουλάχιστον το 80% των ροδακίνων στην ευρύτερη περιοχή, σε μια έκταση συνολικά 25.000 στρεμμάτων, βρίσκονται πεσμένα στο χώμα.

Ο πάγος άχνιζε, περιγράφει η Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, εξηγώντας ότι πρώτη φορά βλέπει χαλάζι και ανεμοθύελλα με τέτοια μανία που να ξεγύμνωσε τα δέντρα, μέσα σε διάρκεια 10 με 15 λεπτών, με τους κατοίκους της περιοχής να δέχονται το πλήγμα αυτό έπειτα από μια χρονιά σαν την περσινή, κατά την οποία ο παγετός του 2021 τους άφησε και τότε χωρίς παραγωγή. Η ζημιά δείχνει ολική και για τα δημητριακά, με τις καλαμιές στο καλαμπόκι να έχουν σπάσει σε δύο κομμάτια.

Το σύνολο των ροδακινιών και των αμπελιών της περιοχής χτυπήθηκαν, αναφέρει ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, πρόεδρος του Α.Σ Αμυνταίου, σε μια χρονιά με πολλά κόστη για τους παραγωγούς, κατά την οποία έριξαν λίπασμα με τιμή 1 ευρώ το κιλό, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει, εξηγώντας ότι η ζημιά αυτή αφήνει βαρύ κουσούρι στις καλλιέργειες και για την επόμενη χρονιά.

Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν ήδη ενημερωθεί και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της καταστροφής στην περιοχή αναμένεται τις επόμενες ώρες, όσο ανησυχίες εκφράζονται και από άλλες περιοχές της χώρες, αφού το δελτίο καιρού προειδοποιεί για δυνατές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις που θα περάσουν από όλη τη χώρα μέχρι και το προσεχές Σάββατο.

Σοκαρισμένοι από το μέγεθος της καταστροφής δηλώνουν οι αγρότες και σε άλλα χωριά στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου του Αμυνταίου, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να δηλώνουν πως δεν έχουν ξαναδεί τόσο σφοδρή χαλαζόπτωση σε τόσο μεγάλο μέρος του κάμπου.

Ο πρόεδρος του «Α.Σ. Βοκερίας 551», Σάββας Κουρπαρασίδης τόνισε στο Agronews πως οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μεταξύ των οικισμών Μανιάκη, Βεγόρα, Αντίγονο και Άγιος Παντελεήμονος φτάνουν κοντά στα 60.000 στρέμματα και σε πολλά σημεία η ζημιά φτάνει στο 100%.

«Η περιοχή παράγει παραδοσιακά γύρω στους 30.000 -40.000 τόνους συμπύρηνα ροδάκινα, περί τους 20.000 τόνους επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια και από περίπου 5.000 τόνους κεράσια και μήλα, ενώ υπάρχουν και αρκετά στρέμματα με σιτάρια, αρακάδες συμβολαιακής και άλλα προϊόντα, τα οποία το χαλάζι τα πελέκησε. Στις δενδρώδεις καλλιέργειες ειδικά, όσα πρόλαβαν και τα αραίωσαν, κινδυνεύουν να αδικηθούν, διότι το χαλάζι έριξε ένα επιπλέον 30% των καρπών που είχαν κρατηθεί στα δέντρα και αν δεν έρθουν άμεσα οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για να κάνουν αυτοψία, δεν θα τα βρουν για να κάνουν σωστή εκτίμηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρπαρασίδης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για απόγνωση των παραγωγών της περιοχής, καθώς και πέρυσι υπέστησαν ζημία από τον παγετό στο προανθικό στάδιο και μολονότι έχει εγκριθεί ένα ποσό, δεν έχει δοθεί ακόμη. «Ακόμη είμαστε στο ΘΑ τα πάρετε και από ό,τι ακούγεται μιλάμε για αποζημίωση 300 ευρώ το στρέμμα, όταν το κόστος παραγωγής είναι στα μήλα στα 800 ευρώ το στρέμμα και στα κεράσια στα 300 ευρώ το στρέμμα», ανέφερε ο κ. Κουρπαρασίδης και ζήτησε «να υπάρξει και πολιτική παρέμβαση, γιατί είμαστε αγρότες σε μια ακριτική περιοχή και ο κόσμος αν δεν στηριχθεί θα εγκαταλείψει τα χωριά. Ήδη οι γηραιότεροι λένε πως ζούμε ένα καινούριο 1960 γιατί οι νέοι φεύγουν και δεν ξαναγυρίζουν».


Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση του απογεύματος της Δευτέρας και ο Τάσος Δραγανούδης, παραγωγός με 60 στρέμματα ροδάκινα, κεράσια και νεκταρίνια από το Αντίγονο. «Στον κάμπο μας, που ξεπερνά τα 15.000 στρέμματα με δέντρα και σπαρτά, δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο. Οι ζημίες στα στάρια και στους αρακάδες που θα τους συγκομίζανε τις επόμενες 5-6 ημέρες η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Ο κόσμος είναι απελπισμένος, διότι δεύτερη χρονιά δεν θα αντέξουμε. Τα βαριά έξοδα είχαν γίνει σχεδόν στο 90%, στις επεμβάσεις φυτοπροστασίας και στα αραιώματα και έχουμε στερέψει. Και μην ξεχνάμε ότι ερχόμαστε και από μια χρονιά που και πάλι δεν είχαμε παραγωγή λόγω του παγετού, χωρίς, παρόλα αυτά να έχουμε αποζημιωθεί ακόμη, με συνέπεια η ρευστότητα να είναι στο μηδέν, όταν μόνο για την αναγγελία ζημιάς, θα πρέπει για τα 60 στρέμματα που έχω να πληρώσω σχεδόν 650 ευρώ», ανέφερε ο κ. Δραγανούδης και ζήτησε άμεσα έμπρακτη στήριξη στους πληγέντες της περιοχής και όχι απλές υποσχέσεις.Σχετική ανακοίνωση του ΕΟΑΣΝΛ για ζημιές και στο Νομό Λάρισας:

«Για μια ακόμη χρονιά καλλιέργειες σε χωριά του Νομού δέχονται μεγάλες ζημιές από το χαλάζι. Η έντονη χθεσινή χαλαζόπτωση προξένησε μεγάλες καταστροφές σε παραγωγές βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας, καλαμποκιού, σιτηρών και κριθαριών, οσπρίων, αμύγδαλα, βερίκοκα κ.α.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς σε λίγο θα ξεκινούσαν τα αλώνια και είδαν τους κόπους τους να πάνε χαμένοι μέσα σε λίγα λεπτά και αφετέρου το τεράστιο κόστος παραγωγής κάνει τις προσδοκίες τους για την φετινή χρονιά ιδιαίτερα δυσοίωνες.

Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων βρέθηκαν στην περιοχή από την πρώτη στιγμή για να ενημερωθούν για τις ζημιές.

 Το γεγονός ότι ο Νομός μας είναι χαλαζόπληκτος και κάθε χρόνο αντιμετωπίζει τεράστιες καταστροφές είναι γνωστό στην Κυβέρνηση και σε όλους τους αρμόδιους φορείς όμως πρακτικά κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για αντιχαλαζική θωράκιση και προστασία. Φτάνει πια αυτή η κατάσταση να βλέπουμε κάθε χρόνο τους κόπους και τα χρήματα μας να χάνονται.

ΖΗΤΑΜΕ:

  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.
  • Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής την φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας.
  • Ιδιαίτερα άμεση εκτίμηση των ζημιών στα σιτηρά και στα κριθάρια τα οποία είναι στο στάδιο της συγκομιδής.
  • Να εκδοθούν τα πορίσματα και να πληρωθούν οι πληττόμενοι παραγωγοί το συντομότερο δυνατόν με βάση τις τρέχουσες τιμές πώλησης των αντίστοιχων προϊόντων.
  • Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.
  • Επιπλέον αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας ειδικά σε περιοχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλέον έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η αντιχαλαζική προστασία από “αέρος” δεν επαρκεί.
  • Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται χρόνο με τον χρόνο εντονότερες και θα πρέπει επιτέλους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δει τρόπους ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες στις καλλιέργειες μας.
  • Επιπρόσθετα να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις στον ΕΛΓΑ, να καλυφθούν τα κενά ώστε οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις να γίνονται γρήγορα και να αποζημιώνονται  άμεσα οι παραγωγοί και όχι μετά από μήνες ως και πάνω από ένα χρόνο από την στιγμή της ζημιάς όπως συμβαίνει τώρα.

ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ Ε.Ο.Α.Σ.Ν ΛΑΡΙΣΑΣ»

Σχόλια (617)
Προσθήκη σχολίου

28-04-2024 01:19RobertDix

Где закодироваться в Алматы <a href=https://alcoholismcoding.kz/>https://alcoholismcoding.kz/</a>

Απάντηση

27-04-2024 06:12Andrewmub

алматы наркология <a href=https://someblog.ru/>https://someblog.ru/</a>

Απάντηση

26-04-2024 06:45Brettstula

שאתה נמצא בו או לפי עיר ומיד יופיעו בפנייך המון תוצאות של נערות ליווי סקסיות ואיכותיות שישמחו להגיע עד אליך. אפס מאמץ והמון תמורה עבור ההשקעה – זו החוויה של שירותי ליווי במאה ה-21 וזו גם הסיבה שהם נהיים יותר ויותר פופולאריים. אז אם לרגע היית נבוך כי <a href=http://matuta.top/>נערת ליווי לבית או למלון בהזמנה טלפונית</a>

Απάντηση

26-04-2024 02:45Rickey

sex

Απάντηση

25-04-2024 02:571x_109745

Первый шаг к увеличению бонуса при регистрации или совершении ставок. Текущий промокод 1xbet на сегодня — 1x_109745. На вкладке «Регистрация» у вас есть выбор: бонус в ставках на спорт и бесплатная ставка в казино. Чтобы получить <a href=https://bonus-promokod-bk.ru/promokody-bk/promokod-1xbet/>Промокод 1хбет</a>, вы должны стать активным игроком. Для этого вам необходимо зарегистрироваться и пополнить свой счет. Бонус на депозит предоставляется бесплатно всем новым игрокам согласно акции. Для регистрации необходимо найти актуальное на сегодня зеркало и ввести сегодняшний промокод 1x_109745. Вы можете зарегистрироваться в один клик – по электронной почте, номеру телефона или в социальных сетях. Сети. Далее заполните форму в личном кабинете. Обратите особое внимание на обязательные поля под звездочкой. Если вы заполните его правильно, вы получите сообщение «Данные успешно сохранены». Бонус становится доступен после первого пополнения игрового счета одним из способов из блока пополнения. Бонусы 1xbet можно получить в рублях, долларах и евро, в зависимости от того, из какой вы страны. Каждый пользователь, который зарегистрируется на официальном сайте и воспользуется промокодом, получит бонусы от букмекерской конторы 1xbet. Размер бонуса по промокоду конторы 1xBet будет равен 100% от суммы первого депозита от 100 до 6500 рублей. Вы можете использовать промокод дня 1xbet только один раз; Вы получите бонусные деньги сразу после пополнения баланса. Этот бонус необходимо отыграть в течение месяца. Оборот должен превышать сумму, зачисленную на бонусный счет, в 5 раз. Делайте экспресс-ставки на 3 исхода с коэффициентом выше 1,4. На 1xbet вы можете делать ставки на спортивные события, использовать прогнозы капперов, чтобы получить максимальные условия, используйте наш промокод при регистрации 1xbet — 1x_109745. <a href=https://bonus-promokod-bk.ru/promokody-bk/promokod-1xbet/>Промокод 1хбет</a>

Απάντηση

24-04-2024 15:22ErickTon

אלו יודעות להתנהל מול כל סוגי הגברים: גם אנשי עסקים שהגיעו לאזור לפגישות ומחפשים דרך מהנה להעביר את הזמן ביניהן וגם גברים שמתגוררים באזור וזקוקים לאשה חמה ונעימה לצדם. נערות ליווי במרכז ימלאו אתכם באנרגיות חיוביות ויממשו לכם את כל הפנטזיות הכי פרועות <a href=http://suliko.top/>נערת ליווי בחיפה</a>

Απάντηση

24-04-2024 03:20Georgecoids

צריכים לגשת פיזית אל סוכנות אחת ואחרת, כיום יהיה ניתן לעבור את כל ההליך המפרך מהנוחות של סלון ביתכם. כך בעצם תוכלו לבחון את שיש לכל סוכנות להציע, את נערות הליווי, המחירים והביקורות השליליות או החיוביות כלפיה. זו תהיה הדרך שלכם להבטיח כי הבחירה הסופית אשר <a href=http://naron.top/>נערת ליווי בהרצליה - לחיות את החלום</a>

Απάντηση

23-04-2024 15:13m1WIN2024Sag

Букмекерская контора 1win – одна из самых популярных площадок, где пользователи могут делать ставки, играть, делать ставки и т. д. Для привлечения новой аудитории данная букмекерская контора предлагает новичкам отличный бонус – возможность получить до 200 000 бонусов за 4 депозита. И для этого покупателям даже не нужно вводить промокоды. Вам просто нужно зарегистрироваться в этом сервисе. <a href=https://mmocenter.ru/blog/promokod-1win-promokody-1vin-pri-registracii-na-segodnya/>Промокод 1вин</a> 2024: m1WIN2024 — это уникальный код, который необходимо указать при регистрации для получения бонуса 500% до 75 000 рублей. Это предложение доступно только новым игрокам, которые могут претендовать на приветственный бонус 1Win. Для постоянных клиентов букмекерская контора постоянно выпускает новые промокоды 1win, ведь с этими бонусами клиентам гораздо приятнее пользоваться услугами этой букмекерской конторы. Промокод – это уникальный набор букв и цифр, активация которого позволяет человеку получить бонус. В этом обзоре мы расскажем, где взять новые промокоды 1win и как их активировать для получения бонусов. Актуальный промокод 1Win 2024 вы можете найти на различных страницах с информацией о бонусах в букмекерских конторах. Продажи также осуществляются через партнеров компании. Лучшее место для поиска купонов – Telegram-канал букмекерской конторы. Новые ваучеры появляются там каждый день. 1Win может отправить промокод индивидуально уже зарегистрированному клиенту. Например, по случаю годовщины регистрации или просто дня рождения клиента. С промокодом 1WIN новые игроки могут значительно увеличить сумму своего первого и последующих депозитов. Полученные бонусы можно использовать в игре и в случае успеха перевести на свой электронный кошелек. Максимальная сумма бонуса – 75 000 рублей. Отдельной вкладки для проверки комбинаций нет. Если введено правильно, система активирует бонусное предложение. Во вкладке «Ваучер» в личном кабинете появится сообщение при вводе про

Απάντηση

22-04-2024 05:45Michaelorbix

<a href=https://bolnichniy-24.info/>купить электронный больничный</a>

Απάντηση

21-04-2024 09:12MichaelKiz

Lyon, at a distance of 11 km from the Irish Sea. The weather in this area does not often give locals and the city guests an professionals do it. They dance sexually. They adore oral sex and enjoy playing role plays. Enjoy London with girls from escorts <a href=http://escortslove.top/>escort west london</a>

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία